Εθνική Φρουρά | Ανασκόπηση για το 2022 – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 31/12/2022 at 18:24

*Χρίστος Λοΐζου 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED σας παρουσιάζει την ετήσια ανασκόπηση για την Εθνική Φρουρά για το έτος 2022.

Το 2022 ήταν ένα έτος με πλούσιες δραστηριότητες και αλλαγές για την Εθνική Φρουρά και η DEFENCE ReDEFiNED κάλυπτε επί καθημερινής βάσεως τις εξελίξεις που αφορούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε ότι η επιλογή μας για ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας ευρύτερα, ήταν και είναι ένας από τους στόχους της DEFENCE ReDEFiNED, ως το πρώτο κυπριακό ολοκληρωμένο portal για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και Διεθνών Σχέσεων.

Απώλεια άξιων στελεχών 

Αρχή θα κάνουμε με τα αρνητικά του έτους που θα μας αφήσει σε λίγες ώρες. Δυστυχώς το 2022 η Εθνική Φρουρά έχασε δύο άξια στελέχη της. Το ένα από τα δύο άτομα που έχασαν την ζωή τους ήταν η άτυχη Δεκανέας ΣΥΟΠ Νάταλυ Νεοφύτου της 28 ΕΤΟΜΑ, η οποία έχασε τη ζωή της όταν στρατιωτικό όχημα τζιπ στο οποίο βρισκόταν ανατράπηκε σε εκπαιδευτικό χώρο του στρατοπέδου μετά το πέρας εκπαίδευσης. Η άτυχη Νάταλυ υπηρετούσε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς από τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ο δεύτερος ήταν ο Δεκανέας ΣΥΟΠ των Καταδρομών Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας που αφορούσε πτώση από ελικόπτερο στη θάλασσα. Ο άτυχος Παναγιώτης ήταν από τους αρτιότερα εκπαιδευμένους Συμβασιούχους Οπλίτες των Δυνάμεων Καταδρομών. Η οικογένεια του Παναγιώτη αποφάσισε όπως δωρίσει τα όργανα του άτυχου Καταδρομέα, ώστε με αυτό τον τρόπο να δώσει ζωή μετά τον θάνατό του σε συνανθρώπους μας που περιμένουν με αγωνία μόσχευμα.

Τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς συνεχίζουν να τιμούν μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων τα στελέχη που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στελέχη, οπλίτες και έφεδροι των ΛΟΚ έτρεξαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Γιαννιού στον αγώνα δρόμου Quantum Nicosia Marathon 2022. 

Επίσης, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ο Στρατιωτικός Αγώνας Ομάδων Μάχης Στρατού Ξηράς. Τον αγώνα σχεδίασε, οργάνωσε και διεξήγαγε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο και συμμετείχαν 12 Ομάδες από Διοικήσεις και Σχηματισμούς της Εθνικής Φρουράς και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Λοχαγού (ΠΖ) Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Ο Λοχαγός Χαραλάμπους έπεσε στον βωμό του καθήκοντος την 05 Νοεμβρίου 2009, σε Φυλάκιο στην Περιοχή Λευκωσίας όταν αγκάλιασε ελαττωματική χειροβομβίδα για να σώσει τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο.

Διαβάστε επίσης: Οι Καταδρομείς έτρεξαν στη μνήμη του Παναγιώτη Γιαννιού στον Quantum Nicosia Marathon 2022

Όριο συνταξιοδότησης ΣΥΠ και αλλαγή σε τερματισμός συμβάσεων για ΣΥΟΠ  – Προαγωγές και νέος Υπαρχηγός

Κατά την διάρκεια του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, ώστε οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ) να δικαιούνται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τα 42 έτη. Έτσι, τροποποιείται το παλιό πλαίσιο που όριζε πως οι ΣΥΟΠ έπρεπε να μείνουν σε 10 χρόνια υπηρεσία, ανεξαρτήτως της ηλικίας που προσλαμβάνονται. Επίσης, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς θα συνταξιοδοτούνται στα 57 αντί στα 63 έτη.

Επιπλέον, πέρα από τις προαγωγές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, δόθηκαν επιπλέον 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών, 9 Ταγματαρχών. Επίσης, διορίστηκε ως νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αντιστράτηγος Λούκας Χ’ Μιχαήλ ο οποίος αντικατέστησε τον Αντιστράτηγο Κώστα Χρυσηλίου.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα – Νέα ελικόπτερα – Νέες εξαρτήσεις – Μονάδα UAVs

Το 2022 υπήρξε επίσης κομβικό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνική Φρουράς και ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 από τα H145M της Airbus. Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED παρευρέθηκε στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι, όπου παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα και στην οποία παρευρέθηκαν και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Άμυνας κ. Ανδρέας Λουκά. Δείτε εκτενές παρουσίαση των ελικοπτέρων Η145Μ στο παρακάτω άρθρο. 

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες

Επίσης, στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2022 παρουσιάστηκαν πρώτη φορά οι νέες εξαρτήσεις της Εθνικής Φρουράς από το Ισραήλ και συγκεκριμένα από τις εταιρείες Marom Dolphin και Source Vagabond. Το σύνολο της δύναμης έφερες τις νέες εξαρτήσεις της Source Vagabond ενώ δύο ουλαμοί των Καταδρομών παρέλασαν με εξαρτήσεις της Marom Dolphin, τύπου φορέα πλακών. 

Διαβάστε επίσης: Οι νέες εξαρτήσεις της Εθνικής Φρουράς στην παρέλαση – Με ειδική βαφή τα τεθωρακισμένα

Οι εξαρτήσεις προσφέρουν σαφώς ενισχυμένες δυνατότητες ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έφεραν οι οπλίτες του πεζικού. Φέρουν μπροστά θήκες γεμιστήρων, παρατηρήσαμε σε αρκετές να υπάρχει και κιτίο πρώτων βοηθειών (ifak) ενώ στον ουλαμό των καταδρομών υπήρχε και ενσωματωμένο σακίδιο 24 ωρών το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να προστεθεί αναλόγως με τις ανάγκες και την αποστολή.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, σε τοποθέτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2023 ανέφερε πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται για την Εθνική Φρουρά βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπουργός αναφέρθηκε σε Μονάδα UAVs ενώ τόνισε κατά την τελετή υπογραφής της εκτελεστικής ρύθμισης για την υλοποίηση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας «Τεχνολογίες διττής χρήσης» και «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια – Τεχνολογίες διττής χρήσης» πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θαλάσσια οχήματα βρίσκονται στις προτεραιότητες του ΥΠΑΜ.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ για Προϋπολογισμό 2023 | Μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα, νέες αμυντικές συνεργασίες και θέματα προσωπικού

Πόλεμος στην Ουκρανία και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Εθνική Φρουρά έλαβε ενεργό ρόλο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στην Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε συνολικά 150 τόνους υλικού, στην οποία περιλαμβάνονται 80 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας (παιδικές τροφές, αλεύρι, τρόφιμα μακράς διαρκείας), εξοπλισμό πολιτικής προστασίας (υπνόσακους, κουβέρτες, αντίσκηνα, βιολογικές τουαλέτες), 13 τόνους ιατρικών και φαρμακευτικών προμηθειών, 5000 ζευγάρια υποδημάτων, 22500 λίτρα εμφιαλωμένου νερού, γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, είδη προσωπικής υγιεινής, ιατρικά αναλώσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Κατά την διάρκεια του έτους, διάφορα δημοσιεύματα σε κυπριακά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του τον Οκτώβριο ανέφερε πως δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία ενώ πρόσθεσε πως είναι διαφορετικό αν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη.

Άρση εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή σε στρατηγικό επίπεδο για την άμυνα της Κύπρου είναι η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Μετά την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, το State Department προχώρησε στην ιστορική απόφαση για πλήρη άρση. Η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση. 

To 2022 σηματοδοτήθηκε επίσης από την πρώτη επίσκεψη εργασίας Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Μετά την απόφαση άρσης του εμπάργκο, το Κογκρέσο ενέκρινε Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς του New Jersey και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Την απόφαση της Αμερικανικής Βουλής έκανε γνωστή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Νεότερα για την εν λόγω συνεργασία θα έχουμε αρχές του 2023 όπου ο Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, καθώς τον Δεκέμβριο στελέχη της Εθνικής Φρουράς του New Jersey επισκέφθηκαν την Κύπρο για να συζητήσουν με το ΥΠΑΜ το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία της Εθνικής Φρουράς του New Jersey με τον στρατό της Κύπρου – Έγκριση από το Κογκρέσο

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Άμυνας και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, υπέγραψαν Διμερή Συμφωνία «Acquisition and Cross – Servicing Agreement – ACSA», η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. 

Επίσης, ενδεικτικά της βελτίωσης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, είναι η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς σε διεθνή συνέδρια υπό ΝΑΤΟϊκή αιγίδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της ΕΦ στο 29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διοργανώθηκε από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και τη συμμετοχή στελεχών υπό το καθεστώς συνεργαζόμενων με το ΝΑΤΟ στο 2022 International Military Helicopter Conference.

Διαβάστε επίσης: Απόφαση Σταθμός – Άρση εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ

Ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό

Το 2022 η DEFENCE ReDEFiNED κάλυψε δημοσιογραφικά το σύνολο των ασκήσεων ΤΑΜΣ και ΤΑΑΣ που διεξήγαγε η Εθνική Φρουρά, των συνεκπαιδεύσεων με άλλους στρατούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και τη συμμετοχή σε στρατιωτικούς διαγωνισμούς.

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες μεγάλες ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, η ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ και η ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και άλλες ΤΑΜΣ μικρότερων κλιμακίων όπως η ΤΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ, η ΤΑΜΣ ΔΕΛΦΙΝΙ και η ΤΑΜΣ ΥΠΕΡΙΩΝ. 

Διαβάστε επίσης: ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2022 | Ανακατάληψη εδάφους και επίδειξη δυνατοτήτων από την Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι ασκήσεις αεράμυνας ΤΑΛΩΣ με την Γαλλική Αεροπορία, ΙΑΣΩΝ με την Ισραηλινή Αεροπορία και APHRODITE SHIELD με τη Βρετανική Αεροπορία. 

Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς έλαβαν επίσης μέρος για άλλη μια χρονιά σε πολυμερείς αεροναυτικές ασκήσεις, μεταξύ αυτών στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ στην Αλεξάνδρεια με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, στην αεροναυτική άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία και στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας με την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τον Καναδά. Επιπλέον, στα πλαίσια της συμμετοχής της Κύπρου στον ευρωπαϊκό σχηματισμό μάχης HELBROC, κλιμάκιο της Στρατονομίας συμμετείχε στην άσκηση ΤΑΛΩΣ στο Κιλκίς με δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και τη Σερβία.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεκπαιδεύσεις ομάδων ειδικών επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών με ομάδες Αμερικανών Βατραχανθρώπων και Πεζοναυτών. 

Πραγματοποιήθηκαν επίσης διμερείς ασκήσεις με την Γαλλία όπως η αεροναυτική άσκηση CYP/FRA-03/2022 και η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Bold Wings. Επίσης, η Εθνική Φρουρά συνέχισε τις διμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας όπως η άσκηση Silver Spear. Ακόμα, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε ως παρατηρητής στη Στρατιωτική Διαστημική Άσκηση «ASTERX 2022»που διοργάνωσε η Γαλλική Διοίκηση Διαστήματος. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, πως η Διοίκηση Ναυτικού πραγματοποίησε διεθνή άσκηση (PASSEX) σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας, με την ευκαιρία του ελλιμενισμού της Ινδονησιακής Κορβέτας KRI SULTAN ISKANDAR MUDA στο λιμάνι Λεμεσού.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022 | Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη άσκηση Κύπρου και Ισραήλ – Φωτογραφίες

Τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ, η μεγαλύτερη άσκηση Κύπρου και Ισραήλ. Στην άσκηση συμμετείχε περίπου προσωπικό 4000 ατόμων από το Ισραήλ με δεκάδες οχήματα και πτητικά μέσα καθώς και μεγάλος αριθμός προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς.

Τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, διακρίθηκαν επίσης σε στρατιωτικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή ομάδων της Διοίκησης Καταδρομών σε μεγάλο διαγωνισμό στην Ιορδανία, η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από ομάδα των Καταδρομών στη μεγάλη άσκηση περιπόλων μάχης Cambrian Patrol στην Ουαλία, καθώς και η διάκριση των περιπόλων μάχης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στην άσκηση Μακεδονομάχος στο Σιδηρόκαστρο Σερρών στην οποία συμμετέχουν ομάδες εφέδρων από όλη την Ελλάδα. 

Ενδεικτική επίσης για την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε θέματα εκπαίδευσης, είναι η συμμετοχή Καταδρομέων της Εθνικής Φρουράς στον  Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλύτερης Ομάδας Ελεύθερων Σκοπευτών για το 2022 στην περιοχή εκπαίδευσης Hohenfels στην Γερμανία, όπου και κατέλαβε την 1η θέση στο ειδικό αγώνισμα της προσέγγισης και την 8η θέση στη συνολική κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική ομάδα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή της Κύπρου, όπως ανέφεραν αργότερα απόστρατοι αξιωματικοί σε μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίστηκε επίσης η σύσφιξη σχέσεων των Μονάδων Εθνοφυλακής με αντίστοιχες Μονάδες Εθνοφυλακής της Ελλάδας. Εθνοφύλακες από την Ελλάδα συμμετείχαν στην άσκηση ΙΡΙΣ 2022 καθώς και στην ετήσια βολή ατομικού τυφεκίου Ευγενούς Άμιλλας στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Cambrian Patrol 2022 | Διάκριση ξανά για τους Καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς στη μεγάλη διεθνή άσκηση

Στον τομέα της έρευνας – διάσωσης, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) απέδειξε για άλλη μια χρονιά τον κομβικό του ρόλο στην περιοχή και την προετοιμασία που πραγματοποιείται για οποιαδήποτε επεισόδια προκύψουν στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στην οποία συμμετείχαν μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ στην οποία συμμετείχαν η Κύπρος, Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Τον γενικό συντονισμό και των δύο ασκήσεων είχε το ΚΣΕΔ και η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να τις παρακολούθησε από κοντά στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου ΖΗΝΩΝ.

Διαβάστε επίσης: ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 | Αντιτρομοκρατία και έρευνα-διάσωση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συμμετοχή οκτώ κρατών στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση

Αμυντικές Συνεργασίες και Υπογραφή Συμφωνιών

Κατά την διάρκεια του 2022, η Εθνική Φρουρά ανανέωσε τις διμερείς αμυντικές συμφωνίες με άλλα κράτη ενώ προχώρησε και σε υπογραφή νέων συμφωνιών. Συγκεκριμένα, το 2022 υπεγράφησαν συμφωνίες διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία, το Ισραήλ, τη Γερμανία όπου είχαμε και την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας από την Γερμανία στην Κύπρο, την Ρουμανία, την Αυστρία, την Αρμενία, την Ιορδανία, Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στα τέλη του 2022 τέθηκαν οι βάσεις για οικοδόμηση διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ινδίας. Επίσης συνεχίζεται σαφώς η διμερής αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο αλλά και στο πλαίσιο που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν με τον Λίβανο, την Ολλανδία, το ΗΒ και την Ιταλία. 

Επίσης βούληση για μελλοντική αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων εκφράστηκε και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στη Σαουδική Αραβία ενώ όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Εθνική Φρουρά θα προχωρήσει σε διμερή συνεργασία με την Εθνοφρουρά του New Jersey των ΗΠΑ μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων.

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ

Συνεχίστηκαν επίσης οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας και η τετραμερής Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας. Ιδιαίτερα οι τριμερής συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, λαμβάνουν αμερικανική στήριξη σύμφωνα με δημόσιες παραδοχές αξιωματούχων των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας έτσι το λεγόμενο σχήμα 3+1. 

Διαβάστε επίσης: Τετραμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας

Ενεργειακή μετάβαση

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής  του έχει εξασφαλίσει μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του  Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, χρηματοδότηση ύψους 19 εκ ευρώ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Περιβαλλοντική πολιτική – 19 εκατομμύρια από την ΕΕ για φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες LED σε στρατόπεδα

Το πρώτο συνέδριο της Πολεμικής Αεροπορίας

Το 2022 η Πολεμική Αεροπορία διοργάνωσε το Νοέμβριο το 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο στην Κύπρο με θέμα «Η Πολεμική Αεροπορία στο Σύγχρονο Γεωστρατηγικό Περιβάλλον». Το Συνέδριο, πέραν του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από 12 χώρες (Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ζάμπια, Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδονησία, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς και Σερβία), ακαδημαϊκοί και οι διαπιστευμένοι Ακόλουθοι Άμυνας στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Η Πολεμική Αεροπορία διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο στην Κύπρο

Η Εθνική Φρουρά, με δημοσιοποιημένες και μη δραστηριότητες συνεχίζει καθημερινά να παρέχει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας. Τα στελέχη, οι οπλίτες και οι έφεδροι-εθνοφύλακες συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα με μόνο σκοπό την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου μας, αποδεικνύοντας πως η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα μπορεί να πετύχει τους μέγιστους στόχους. 

Ευχή μας για το 2023 δεν μπορεί να είναι άλλη παρά να είναι το έτος Λευτεριάς για την Κύπρο και οι καμπάνες του Απόστολου Ανδρέα να ηχήσουν επιτέλους χαρμόσυνα για να διαδώσουν σε ολόκληρο τον Ελληνισμό το χαρμόσυνο νέο της Απελευθέρωσης. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Ανασκόπηση για το 2021 – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This