Απόφαση Σταθμός – Άρση εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 17/09/2022 at 10:36

Μετά την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, το State Department προχώρησε στην ιστορική απόφαση για πλήρη άρση. 

Η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς  ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισαν την απόφαση της πλήρης άρσης του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1987. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αναφέροντας πως η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ενώ θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Κάλεσε τις ΗΠΑ να να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί.

Αναμένονται τα επόμενα βήματα στον εξοπλιστικό τομέα καθώς η Εθνική Φρουρά χρησιμοποιεί σημαντικά οπλικά συστήματα Ρωσικής προέλευσης. Το ΥΠΑΜ πρέπει να προχωρήσει σε προσεκτικούς χειρισμούς σχετικά με το αν, πως και πότε θα αντικατασταθούν ώστε να μην μειωθεί η αμυντική δυνατότητα της ΚΔ ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αναμένεται επίσης να διαφανεί σε τι επιλογές μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει από την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τον οικονομικό παράγοντα.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This