ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 | Αντιτρομοκρατία και έρευνα-διάσωση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συμμετοχή οκτώ κρατών στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση
Defence Redefined
Published on 03/11/2022 at 19:43

Διεξήχθη επιτυχώς για ένατη χρονιά η πολυεθνική άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 η οποία αφορά σενάρια έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η DEFENCE ReDEFiNED παρακολούθησε την άσκηση από το Συντονιστικό Κέντρο “ΖΗΝΩΝ” και σας παραθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από την μεγάλη πολυεθνική άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 8 κράτη: η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, Η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Τον γενικό συντονισμό της άσκησης ανέλαβε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ενώ συμμετείχαν πέραν των 600 συνολικά ατόμων. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε με ελικόπτερα AW-139 της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, σκάφη του λιμενικού και ΠΓΥ του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη 550 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συμμετείχε επίσης η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η ΜΜΑΔ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας και άλλοι κρατικοί φορείς. 

Η Ελλάδα συμμετείχε με την φρεγάτα Ύδρα, αεροσκάφη C-130, αλεξιπτωτιστές της 31 ΜΕΕΔ και τμήμα του 747 Ειδικού Τμήματος Μηχανικού. Επίσης, εκτός από τους αντιπροσώπους στο κέντρο συντονισμού, σε ότι αφορά τα μέσα, η Γαλλία συμμετείχε με το αεροσκάφος Atlantique-2, η Ιταλία με το περιπολικό σκάφος CORSI και αεροσκάφος P-72, οι ΗΠΑ με αεροσκάφος P-8 Poseidon, η Βρετανία με ελικόπτερο Bell Griffin 412. Επιπλέον, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμμετείχαν με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ Χάιφας και Καΐρου καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί στενές επαφές με τα συγκεκριμένα κέντρα λόγω και του γεγονότος πως έχει οριοθετήσει ΑΟΖ και με τα δύο κράτη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην άσκηση συμμετείχαν και φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από τον τομέα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 αφορούσε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη εξέτασε σενάριο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε πλατφόρμα στην ΑΟΖ της ΚΔ, με εφαρμογή του σχεδίου “ΑΣΠΙΔΑ” και η Εθνική Φρουρά μαζί με την Αστυνομία ανέλαβαν να εκτελέσουν αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα αποστολές. Η δεύτερη φάση αφορούσε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με εφαργμογή του σχεδίου “ΝΕΑΡΧΟΣ” όπου έγινε περισυλλογή και μεταφορά των τραυματιών. Για τους σκοπούς της άσκησης έγινε ρίψη ομοιωμάτων (dummies) στη θάλασσα τα οποία και περισυνέλεξαν οι ομάδες διάσωσης. 

Η τρίτη φάση αφορούσε την μαζική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με εφαρμογή του εθνικού σχεδίου “ΤΕΥΚΡΟΣ” καθώς το προσωπικό της πλατφόρμας το οποίο αριθμούσε 120 άτομα έπρεπε να εγκαταλείψει για σκοπούς ασφάλειας την πλατφόρμα η οποία είχε δεχθεί σοβαρές ζημιές. Η τέταρτη φάση, αφορούσε την αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης του θαλάσσιου χώρου, με εφαρμογή του εθνικού σχεδίου “ΟΡΦΕΑΣ”. Για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω της έκτακτης κατάστασης, ζητήθηκε και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιδιωτικού τομέα.

Την άσκηση παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο “ΖΗΝΩΝ” ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ακόλουθοι Άμυνας και εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν στην άσκηση αλλά και άλλων κρατών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σύντομη αναπαράσταση του σεναρίου της άσκησης ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Operations Room του ΚΣΕΔ όπου είχαν την ευκαιρία να δουν το πραγματικό αξιόλογο έργο που επιτελεί το ΚΣΕΔ, συντονίζοντας την δράση όλων των συμμετεχόντων σε απαιτητικά σενάρια. 

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, δήλωσε πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφέρουν οφέλη αλλά έχουν και ευθύνες. Αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασάι των μερών ενώ του χρόνου όπου θα είναι η 10η χρονιά που διεξάγεται η άσκηση εξέφρασε την προσδοκία όπως συμμετέχουν σε αυτήν ακόμα περισσότερες χώρες.

Διαβάστε επίσης: ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This