Εθνική Φρουρά | Η Πολεμική Αεροπορία διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 26/11/2022 at 09:45

Διοργανώθηκε από την Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς το 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο στην Κύπρο, με θέμα «Η Πολεμική Αεροπορία στο Σύγχρονο Γεωστρατηγικό Περιβάλλον».

Στο Συνέδριο, πέραν του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχαν στελέχη των Ενόπλων  Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από 12 χώρες (Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ζάμπια, Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδονησία, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς και Σερβία), ακαδημαϊκοί και οι διαπιστευμένοι Ακόλουθοι Άμυνας στην Κύπρο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου στη Λάρνακα και στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζήμιχαηλ.

Το συνέδριο διαχωρίστηκε σε 4 ενότητες οι οποίες κάλυψαν τις εξής θεματικές: Αεροπορική Ασφάλεια, Αεροπορική ισχύς στο σύγχρονο πεδίο μάχης, Αεροπορική ισχύς ως όργανο της γεωπολιτικής και Σύγχρονες τεχνολογίες στην αεροδιαστημική.

Αεροπορική Ασφάλεια

Την πρώτη θεματική, αρχικά παρουσίασε ο καθηγητή Γεώργιος Μπούστρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο οποίος ανάλυσε τις προκλήσεις στον τομέα της επιστήμης της ασφάλειας με έμφαση στην αεροπορική ισχύ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τα αναδυομένα ζητήματα ασφάλειας, την επίγνωση του κοινού για τους κινδύνους ασφάλειας αλλά και την επίδραση της περιβαλλοντικής αλλαγής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθως, ο επίκουρος καθηγητής Αναστάσιος Πλιούτσας, από το Πανεπιστήμιο του Coventry, μίλησε για τις βελτιώσεις στα προγράμματα ασφάλειας του στρατού στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο. Στην παρουσίαση του αφού αναφέρθηκε στην έννοια της ασφάλειας στον τομέα της αεροπορίας και τους κανόνες που τηρούν οι στρατιωτικοί οργανισμοί, προχώρησε σε προτάσεις για βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου.

Τέλος, ο καθηγητής Don Harris από το Πανεπιστήμιο του Coventry, ασχολήθηκε με το ζήτημα της λήψης αποφάσεων και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμάθησης και εκπαίδευσης. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την εκπαίδευση σε θέματα λήψης αποφάσεων με τη λήψη μνημονικών μεθόδων και προχώρησε σε προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση τους.

Αεροπορική ισχύς στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Στη δεύτερη θεματική, αρχικά τοποθετήθηκε ο Σμήναρχος Γεώργιος Ανεψιού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αεροπορική ισχύ στο σύγχρονο πεδίο μάχης και τον γεωστρατηγικό της ρόλο, με έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας. Στα συμπεράσματα του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία της επένδυσης στον τομέα του διαστήματος για την επίτευξη ευρύτερρων στόχων εθνικής ασφάλειας και γεωπολιτικής σημασίας.

Στη συνέχεια, παρουσίασε ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών. Αναφέρθηκε στο ρόλο του διαστημικού στοιχείου στην υποστήριξη σύγχρονων πολυχωρικών επιχειρήσεων καθώς και τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές δυνατότητες της Ελλάδας. 

Ακολούθως, μίλησε ο πρώην αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας, Amikam Norkin, ο οποίος αναφέρθηκε στην αεροπορική ισχύ σε σχέση με τις απειλές στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές. Αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα της αεροπορικής ισχύος στην περιοχή καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές, με αναφορά και στον τρόπο λειτουργίας της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Αεροπορική ισχύς ως όργανο της γεωπολιτικής

Ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης από το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία του τρίτου μέρους, με θέμα την αεροπορική διάσταση στο σύγχρονο χερσαίο πεδίο μάχης. Ο Δρ. Σαββίδης, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ενδελεχώς στους σύγχρονους πολέμους, της Ουκρανίας και του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, δίνοντας έμφαση στα επιχειρησιακά συμπεράσματα που προκύπτουν από την χρήση αεροπορικής ισχύος στις δύο αυτές συγκρούσεις. Προχώρησε σε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία όπως ανέφερε υπάρχουν πλέον σε όλα τα επίπεδα, από το στρατηγικό μέχρι το επιχειρησιακό, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην ευαλωτότητα των χερσαίων δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Χατζηπαυλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, με θέμα τον ρόλο του αεροπορικού χώρου στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τουρκική στρατηγική, σε ζητήματα γεωπολιτικής θεωρία και διεθνούς δικαίου, στην προσέγγιση του εναέριου χώρου υπό το πρίσμα της κριτικής γεωπολιτικής θεωρίας, στον ρόλο των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής γεωπολιτικής προσέγγισης.

Στη συνέχεια, παρουσίασε ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος ιπτάμενος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και εκπαιδευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος αναφέρθηκε στην γεωπολιτική της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και τον γεωστρατηγικό ρόλο της αεροπορικής ισχύος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου. Ο κ. Καραβίδας, αφού προχώρησε σε σαφή επεξήγηση του διαχωρισμού μεταξύ γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, προχώρησε στην ανάλυση του ρόλου της αεροπορικής ισχύος στην περιοχή αλλά και στο θετικό αντίκτυπο που θα είχε η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς σε γεωστρατηγικό επίπεδο αναφορικά με τις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη στην περιοχή.

Σύγχρονες τεχνολογίες στην αεροδιαστημική

Στην πρώτη παρουσίαση της τελευταίας θεματικής, ο καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσίασε τις μεθόδους, τα οφέλη, τις αδυναμίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ηθικά ζητήματα που αναδύονται με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στη μείωση της αβεβαιότητας με την αυξημένη εισροή πληροφοριών, στην ανάγκη συνετής επιλογής των software καθώς και στον ρόλο της αξιολόγησης και του ελέγχου.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Βασίλειος Παχίδης από το Πανεπιστήμιο του Cranfield, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των κινητήρων των αεροσκαφών, τις προοπτικές αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων εκτενώς στην εξέλιξη των κινητήρων στην πολιτική και την πολεμική αεροπορία καθώς και στις διαφορές των πολεμικών αεροσκαφών 1ης, 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των καυσίμων και των ρύπων καθώς και στην μελλοντική μετάβαση σε κινητήρες συνθετικών καυσίμων και υδρογόνου.

Τέλος, ο Σμηναγός Σάββας Θεοδούλου, αναφέρθηκε στον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της αεροπορίας. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πολύπλοκος εναέριος χώρος από τις απειλές του κυβερνοχώρου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ανθεκτικότητα ενός οργανισμού στις κυβερνοεπιθέσεις εξαρτάται από την ικανότητα του να ανιχνεύει τις απειλές, να ανταποκρίνεται και να επανακάμπτει. Επιπλέον, σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της κυβερνοασφάλειας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τεχνολογία των cyber ranges ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για αντιμετώπιση πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.

Το 1ο Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας την σκληρή δουλειά και το επαγγελματικό επίπεδο της διοίκησης και των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορίας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αρχηγών Αεροπορίας στο Ντουμπάι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This