ΥΠΑΜ για Προϋπολογισμό 2023 | Μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα, νέες αμυντικές συνεργασίες και θέματα προσωπικού
Defence Redefined
Published on 21/11/2022 at 17:14

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2023.

Εξοπλιστικό Πρόγραμμα, εγκαταστάσεις και Μονάδα UAVs

Ο ΥΠΑΜ ανέφερε στην ομιλία του πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται για την Εθνική Φρουρά βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων. Ανέφερε επίσης, πως αναβαθμίζονται με πλάνο οι υποδομές της ΕΦ. Εντός του 2022, πρόσθεσε, έχουν ολοκληρωθεί 3 μεγάλα (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών), το 2023 προβλέφθηκαν άλλα 3 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια Μονάδας, όρχοι και υπόστεγα), ενώ ανέφερε θα προκηρυχθούν προσφορές για μελέτη για αρκετά άλλα όπως το Στρατόπεδο στα Κελιά, το Πεδίο Βολής Περάτων και εγκαταστάσεις για τη Μονάδα UAVs.

Διαβάστε επίσης: Aerostar | Τo πρώτο τακτικό UAV της Εθνικής Φρουράς – VIDEO & Φωτογραφίες

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των υλικών ένδυσης, υπόδησης αλλά και το επιπλέον υποστηρικτικό υλικό του προσωπικού της ΕΦ και της εφεδρείας. Ενισχύεται επίσης ο στόλος οχημάτων με νέα διπλοκάμπινα, λεωφορεία και εκσκαφείς ενώ αγοράστηκαν σκάφη έρευνας και διάσωσης και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Αμυντική διπλωματία, συνεργασίες και άρση εμπάργκο

Στην Αμυντική Διπλωματία, δήλωσε ο υπουργός, συγκαταλέγονται διμερείς συνεργασίες με πέραν των 15 χωρών και ενίσχυση των τριμερών και τερτραμερών. Η συμμετοχή επίσης πολυεθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες, ανέφερε πως δίνουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι επωφελείς για το προσωπικό αφού αποκομίζει εμπειρίες από σύγχρονους στρατούς και μπορεί να διαλειτουργεί μαζί τους. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στις αμυντικές σχέσεις με την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στην υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και την τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας για πρώτη φορά ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Για την αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην πλήρη άρση του εμπάργκο και συμμετοχή στο προγράμματα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET). Συνομολογήθηκε επίσης Διμερής Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA) και τροχοδρομήθηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς σε Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program) με την πολιτεία του New Jersey.

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία της Εθνικής Φρουράς του New Jersey με τον στρατό της Κύπρου – Έγκριση από το Κογκρέσο

Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης και Ακαδημία Άμυνας

Αναφορικά με το ΚΣΕΔ, ο υπουργός δήλωσε πως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης τα τελευταία 2 έτη διοργάνωσε 41 Ασκήσεις εκ των οποίων οι 11 πολυεθνικές. Διερεύνησε 375 υποθέσεις και εκτέλεσε 118 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη διάσωση 679 ατόμων. Με το έργο του έχει αναδειχθεί σε κόμβο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 | Αντιτρομοκρατία και έρευνα-διάσωση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συμμετοχή οκτώ κρατών στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση

Αναφέρθηκε επίσης στον ενισχυμένο ρόλο της Ακαδημίας Άμυνας με την επιτυχημένη διοργάνωση 9 σεμιναρίων με σημαντική  συμμετοχή από άλλες χώρες της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Εγχώρια αμυντική βιομηχανία και ευρωπαϊκά προγράμματα

Για επίτευξη του στόχου που έθεσε το ΥΠΑΜ για δημιουργία εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας,  ο υπουργός αναφέρθηκε σε οικονομική και διοικητική στήριξη της συμμετοχής κυπριακών οντοτήτων  σε 17 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχουν προκηρυχθεί πρόσφατα νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες Διττής Χρήσης αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Συμμετοχής κυπριακών οντοτήτων σε 7 προτάσεις του EDF 2021

Στρατολογία, προαγωγές, ΣΥΟΠ και εφεδρεία

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας όπως η ηλεκτρονική κατάταξη, η δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, η έκδοση πιστοποιητικού τύπου Α και διασύνδεση με ΚΕΠ – ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο. 

Η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, ανέφερε ο κ. Πετρίδης αναφορικά με την εφεδρεία, έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που αφορά τον εντοπισμό και την επιστρατευτική τακτοποίηση των ανέντακτων εφέδρων καθώς από την ημέρα έναρξης του συστήματος εντοπισμού εφέδρων, έχουν επιδοθεί συνολικά 10600 ΦΑΠ. Για την πάταξη της φυγοστρατίας δίνεται η δυνατότητα πλέον στον ΚΟΑ, με νομοθετική ρύθμιση, για έλεγχο του αν ένας αθλητής πληροί τα απαραίτητα στρατολογικά κριτήρια και στη συνέχεια την έκδοση δελτίου υγείας.

Σχετικά με τα στελέχη, έγινε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και της ΕΦ και ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς που αφορούν τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν. Ετοιμάζονται για το 2023 περαιτέρω τροποποιήσεις.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο | Ιστορική Μέρα για τον Κυπριακό Στρατό – Ψηφίστηκε το ωράριο

Δόθηκαν επιπλέον 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών, 9 Ταγματαρχών καλύπτοντας διοικητικές ανάγκες. Αναβαθμίσαμε τους απόφοιτους των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών τριτοετούς φοίτησης που θα τοποθετούνται πλέον στις κλίμακες Α5 (2η βαθμίδα) και Α6(ii).

Ενεργειακή μετάβαση και περιβαλλοντική πολιτική

Παράλληλα στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας, ο κ Πετρίδης ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εθνικής Φρουράς, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022 αντικαταστάθηκαν 2200 φωτιστικά, ενώ μέχρι το 2023 θα αντικατασταθούν ακόμη 4400 ενεργοβόρα φωτιστικά σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με φωτιστικά τύπου LED. Για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και ειδικότερα του  Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW περίπου.

Με πληροφορίες από: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Φέτος το υψηλότερο ποσό των 20 τελευταίων χρόνων για εξοπλισμούς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This