Υπογραφή Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 16/02/2022 at 12:28

Την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ υπέγραψαν το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των τριών χωρών για το 2022. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΔ ήταν ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Νεόφυτος Παχουλίδης Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ. 

Της τελετής υπογραφής προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, κατά τις οποίες έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα τριμερούς συνεργασίας. Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας, ενώ έγινε και προκαταρτική συζήτηση αναφορικά με επιπλέον τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν μελλοντικά στο τριμερές πλαίσιο συνεργασίας. Επιπρόσθετα, ανταλλάγησαν απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα για το διεθνές κλίμα ασφαλείας που διαμορφώνεται, λόγω των εξελίξεων σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως. 

Διαβάστε επίσης: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ | Σκέψεις για ενίσχυση σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας και στρατού

Το ΓΕΦΦ αναφέρει πως με την υπογραφή του προγράμματος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών δράσεων, υπογραμμίζεται η προσήλωση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για αναβάθμιση και ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των ΕΔ τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπου η αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση μεταξύ χωρών που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη και αρχές οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2022 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συμμετοχή μέσων και προσωπικού μέσων σε κοινές και εθνικές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, ανταλλαγή επισκέψεων σε Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), επιτελικές συναντήσεις σε επίπεδο Κλάδων των ΕΔ, συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και τμημάτων Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και συνεργασία σε επίπεδο Σχολών Εθνικής Άμυνας.

Η επικύρωση του Τριμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί  συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής, που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη Κοινή Διακήρυξη, οι τρεις χώρες, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες προς όφελος των τριών χωρών, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Για να επιτευχθεί αυτό, αποφασίστηκε η ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο καθώς και στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΦ, ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Blue Flag 2021| Ο Διοικητής Αεροπορίας στην Ημέρα Διακεκριμένων Προσώπων της Άσκησης

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This