ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική Φρουρά | Ανασκόπηση για το 2021 – Φωτογραφίες & VIDEO

Χρίστος Λοΐζου

Published on 31/12/2021 at 19:35

Σε λίγες ώρες το 2021 θα μας αφήσει και την θέση του θα πάρει το 2022. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η DEFENCE ReDEFiNED σας παρουσιάζει την δική μας ετήσια ανασκόπηση για την Εθνική Φρουρά.

Μέσα από την πολυσχιδή δράση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) για το 2021, επιλέξαμε τα κυριότερα γεγονότα στα οποία η Εθνική Φρουρά συμμετείχε ή την αφορούν και τα οποία καλύψαμε δημοσιογραφικά.

Σημειώνουμε ότι η επιλογή μας για ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας ευρύτερα, ήταν και είναι ένας από τους στόχους της DEFENCE ReDEFiNED, ως το πρώτο κυπριακό ολοκληρωμένο portal για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και Διεθνών Σχέσεων.

Το 2021 λοιπόν ανά κατηγορία: 

Αυστηρά μέτρα και ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα

Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να βάζει δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία όλων των κρατικών δομών συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς, εντούτοις φέτος είδαμε μια σταδιακή αλλά παράλληλα ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα. 

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Φρουράς (ορκωμοσίες κλπ) έγιναν με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού θεατών, οι ασκήσεις έγιναν κανονικά τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ενώ τον Δεκέμβριο λόγω της μετάλλαξης “Ο” ακυρώθηκαν οι παρουσιάσεις εφέδρων.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Αναβολή παρουσιάσεων και ασκήσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων

Απώλεια άξιων στελεχών, επέτειος 10 ετών από έκρηξη σε Μαρί  και τιμές μετά θάνατον για τον γενναίο Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους 

Δυστυχώς κατά την διάρκεια του 2021 η Εθνική Φρουρά αποχαιρέτησε δύο αδικοχαμένα στελέχη της. Ο Λοχαγός Πεζικού Χριστάκης Χριστοδούλου έχασε την ζωή του παραμονή πρωτοχρονιάς του περασμένου έτους όταν ενεπλάκη με την μοτοσυκλέτα που οδηγούσε σε τροχαίο δυστύχημα. Ο 36χρονος Χριστάκης Χριστοδούλου υπηρετούσε ως Λοχαγός της Εθνικής Φρουράς σε μονάδα Πεζικού της επαρχίας Λάρνακας.

Τον Μάιο του 2021,  ένας ακόμα Λοχαγός της Ε.Φ έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Ο Λοχαγός Μηχανικού Ξάνθος Κυριάκου έχασε την ζωή του σε ατύχημα κατά την διάρκεια καταρρίχησης από βράχο σε άσκηση με αντικείμενο «στρατιωτική έρευνα σε υψόμετρο» στην περιοχή Τροοδίτισσας. 

Ο 33χρονος Ξάνθος Κυριάκου υπηρέτησε ως Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου στο 70 Τάγμα Μηχανικού, Υποδιοικητής του 20ου Λόχου Μηχανικού και Διμοιρίτης της Διμοιρίας Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς – EOD ενώ άφησε πίσω του σύζυγο.

Το 2021 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την τραγική έκρηξη στο Μαρί όπου έχασαν τη ζωή τους 13 συνάνθρωποι μας. Η DEFENCE ReDEFiNED, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των νεκρών, μετέβη στη Ναυτική Βάση (ΝΒ) “Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης” και δημιούργησε ένα αφιέρωμα για τις εγκαταστάσεις της βάσης, το προσωπικό αλλά και τα πλωτά μέσα του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού. 

Σημειώνουμε ότι κατά την περιδιάβαση μας στην ΝΒ, το προσωπικό μας υποδέχθηκε θερμά και μοιράστηκε μαζί μας, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του, 10 χρόνια μετά την έκρηξη αλλά και το χρέος που άφησαν οι ηρωικοί πεσόντες της μοιραίας ημέρας.

Πέραν τούτων, για το 2021 σημειώνουμε ότι μετά από πρόταση του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως τιμηθεί ο Λοχαγός Πεζικού Χαράλαμπος Χαραλάμπους μετά θάνατον με το μετάλλιο του αλτρουϊσμού και της αυτοθυσίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία των οικείων του γενναίου Λοχαγού. 

Διαβάστε επίσης: Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους | Ένας ήρωας που αγκάλιασε οπλοβομβίδα και τίμησε την πατρίδα

Ο Χαραλάμπους θυσιάστηκε το 2009, όταν σε καταμέτρηση αποθήκης πυρομαχικών, όπλισε ελαττωματική οπλοβομβίδα που κρατούσε, με αποτέλεσμα να εκραγεί και να χάσει την ζωή του αφού αγκάλιασε την οπλοβομβίδα, θέλοντας να σώσει τους άλλους τρεις στρατιώτες και ένα Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό που βρίσκονταν εκεί.

Έτος Προαγωγών και Ρύθμισης του Χρόνου Εργασίας

Κατά την διάρκεια του 2021 προήχθησαν πέραν των των 190 Αξιωματικών και 500 Υπαξιωματικών-Συμβασιούχων Υπαξιωματικών (ΣΥΠ), οι οποίοι παρέμεναν καθηλωμένοι για πολλά χρόνια στους ίδιους βαθμούς. Παράλληλα, σε μια ιστορική απόφαση ψηφίστηκε η θέσπιση ωραρίου για τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο | Ιστορική Μέρα για τον Κυπριακό Στρατό – Ψηφίστηκε το ωράριο

Με Εθνικό Περίπτερο στην DEFEA και συμμετοχή στο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας CYPSEC 2021.

Στην μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο, συμμετείχε και η Κύπρος με Εθνικό Περίπτερο (για 1η φορά σε έκθεση άμυνας) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας. Πέραν του Υπουργείου Άμυνας συμμετείχαν και άλλες 9 εταιρείες/οργανισμοί και 2 μέσα ενημέρωσης από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και της DEFENCE ReDEFiNED.

Επιπλέον, στελέχη της Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκαν και την έκθεση CYPSEC 20021 που διοργανώθηκε στην Λευκωσία στις αρχές Οκτωβρίου όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης και άλλα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον τομέα της άμυνας ενώ τους παρουσιάστηκαν προτάσεις εξοπλισμών από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που ήρθαν στην Κύπρο για αυτό τον λόγο, μεταξύ αυτών οι Rafael, Marom Dolphin, Bell, Damen, Kership κλπ.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Αποκλειστική Συνέντευξη της DAMEN στην DEFENCE ReDEFiNED

Εξοπλιστικά

Σύστημα Επιτήρησης από το Ισραήλ:

Τον Νοέμβριο του 2021, κατά την διάρκεια επίσκεψης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο, υπογράφηκε διακρατική συμφωνία η οποία προνοεί προμήθεια συστήματος επιτήρησης από το Ισραήλ. 

Το συγκεκριμένο σύστημα όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Εθνικής Φρουράς τους προσεχείς μήνες ώστε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης. 

Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

Αγορά ΠΕΠ Tamnava, νέων Ελικοπτέρων και Αντιαρματικών 5ης γενιάς:

Διάφορα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για την αγορά του σύγχρονου εκτοξευτή ρουκετών Tamnava από την Σερβία καθώς και την πώληση των 11 ελικοπτέρων Mil Mi-35 στην Σερβία, με ταυτόχρονη αγορά νέων ελικοπτέρων από χώρα της Ευρώπης. Οι πληροφορίες παρόλο που δεν επιβεβαιώνονται από το Υπουργείο Άμυνας εντούτοις φαίνεται να έχουν αρκετούς λόγους να ευσταθούν κάτι το οποίο θα διαφανεί στο επόμενο διάστημα. 

Πέραν τούτων η DEFENCE ReDEFiNED με αποκλειστικό άρθρο της τον περασμένο Απρίλιο (το οποίο επιβεβαιώθηκε από αναφορές του Υπουργού Άμυνας) ανέδειξε το ενδιαφέρον της Ε.Φ για απόκτηση αντιαρματικών τελευταίας γενιάς. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εξοπλιστικά μπορείτε να δείτε τα σχετικά μας άρθρα για τα ελικόπτερα εδώ, για το Tamnava εδώ και για τα αντιαρματικά εδώ.

Ασκήσεις παντού και Εμβάθυνση Αμυντικών Συνεργασιών

Η Εθνική Φρουρά προχώρησε στην διεξαγωγή των καθιερωμένων ασκήσεων μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και άνευ (ΤΑΑΣ), αναδεικνύοντας και βελτιώνοντας συνεχώς το επιχειρησιακό της επίπεδο. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ”, την ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ “ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021”, στις οποίες και παρευρεθήκαμε. 

Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με ποικίλους τρόπους σε αρκετές πολυεθνικές ασκήσεις, γεγονός που καταδεικνύει το επίπεδο και την άοκνη δουλειά του προσωπικού της. Αναφέρουμε τη συμμετοχή προσωπικού των ειδικών δυνάμεων στην άσκηση “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ/2021” με τις αντίστοιχες ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου και την συμμετοχή της Ε.Φ στην πολυεθνική άσκηση “BrightStar 2021” στην Αίγυπτο. 

Επιπλέον, είχαμε την άσκηση “ΙΑΣΩΝ 2/2021” της Πολεμικής Αεροπορίας της Ε.Φ με την αντίστοιχη του Ισραήλ και τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 11” στην περιοχή της Κρήτης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δεν μπορούμε βεβαίως να παραλείψουμε και την φετινή άσκηση  “EYNOMIA 2/2021” με την συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Στο πλαίσιο του τριμερούς προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Σερβίας είχαμε την άσκηση ειδικών επιχειρήσεων “FALCON – 2021” στη Σερβία και “FALCON – SOFEX 2021” στην Ρεντίνα. 

Πέραν τούτων είχαμε την υπογραφή της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας και την συνεκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών των τριών χωρών στην Κύπρο και ομάδων ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση ομάδων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και της Διοίκησης Καταδρομών με προσωπικό των Αμερικανών βατραχανθρώπων, τους γνωστούς Navy SEALS. 

Η συνεκπαίδευση με ομάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από τις Διοικήσεις και τα στελέχη των Υποβρυχίων Καταστροφών και των Καταδρομών, αλλά και τον ρόλο των ειδικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη Αμυντική Διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τέλος, δεν έλειψαν και οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, αφού ομάδα Καταδρομέων της ΕΦ απέσπασε αργυρό μετάλλιο στην άσκηση “Cambrian Patrol 2021” στην Ουαλία η οποία θεωρείται από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές ασκήσεις περιπόλων μάχης που διεξάγονται. 

Διαβάστε επίσης: Μαριάννα Πισιάρα | Η καταΔρομέας που είναι “φτιαγμένη για τα δύσκολα” – VIDEO

Σε ένα διαφορετικό αλλά πολύ τεχνικό επίπεδο ασκήσεων, η ομάδα Κυβερνοάμυνας της Διοίκησης Επικοινωνιών Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΦ, συμμετείχε το 2021 στις ασκήσεις “MIC-2021” και “ΠΑΝΟΠΤΗΣ – 2/2021” με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον εντοπισμό, τον μετριασμό και την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων.

Κοινωνικό έργο Εθνικής Φρουράς

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με το σύνολο του προσωπικού της, σε αιμοδοσίες, εράνους, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, εκστρατείες καθαριότητας, λοιπές εθελοντικές δράσεις καθώς και σε διαλέξεις με θέματα όπως η οδική ασφάλεια, οι εξαρτήσεις και ο ασφαλής τρόπος ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια. 

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται υπό την αιγίδα κρατικών φορέων αλλά και και συνδέσμων και ιδρυμάτων για κοινωφελείς σκοπούς. Επιπλέον προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς όπως ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια μέσα συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και στην υποβοήθηση του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της συνολικής δραστηριότητας της Ε.Φ και της προσφοράς προς την πατρίδα. 

Ας ευχηθούμε το 2022 να βρει την Εθνική Φρουρά και το προσωπικό της -το ισχυρότερο “οπλικό σύστημα” που διαθέτει- με υγεία και ότι άλλο καλό προς εκπλήρωση της αποστολής της. Στο πολύπαθο δε νησί μας, ας φέρει επιτέλους την Λευτεριά! 

Διαβάστε επίσης: 2021 | Ανασκόπηση των μεγαλύτερων συγκρούσεων που ξέσπασαν ή συνεχίστηκαν στη χρονιά που μας πέρασε

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This