ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

Χρίστος Λοΐζου

Published on 05/11/2021 at 16:07

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, υπογράφηκε διακρατική συμφωνία για εγκατάσταση Συστήματος Επιτήρησης με Ισραηλινή Εταιρεία. 

Τη συμφωνία υπενθυμίζεται ότι υπόγραψε εκ μέρους του Ισραήλ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας το του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) Ταξίαρχος (ε.α) Yair Kulas και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Ανδρέας Λουκά. 

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το σύστημα θα έχει συνολικο κόστος 27.5 εκατομμυρίων ευρώ (32 εκατ. δολάρια) και ανάδοχος είναι η εταιρεία Elbit systems, κάτι το οποίο επικαλείται το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ηλεκτροπτικών  συστημάτων -που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θερμικές κάμερες και αποστασιόμετρα laser- κατά μήκος της νεκράς ζώνης, καθώς και διασύνδεση του συστήματος σε κέντρου ελέγχου, εργασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε βάθος 3-ετίας.

Διαβάστε επίσης: Δημιουργία επιχειρησιακού στρατηγείου από το ΓΕΕΦ | Σφοδρές επικρίσεις από απόστρατους Αξιωματικούς

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, βασιζόμενοι σε παρόμοιο συμβόλαιο της Elbit στο παρελθόν με άλλη χώρα, υποψήφια συστήματα με την ευρύτερη έννοια του Multi-Sensor Reconnaissance and Surveillance System (MRSS) της Elbit είναι το σύστημα Long View CR-D (φορητό και επί οχημάτων) και το LOROSS (για σταθερή εγκατάσταση).

© Elbit systems

Το σύστημα Long View CR-D αποτελείται από:

  • Θερμική Κάμερα με βεληνεκές εντοπισμού μέχρι τα 30 χιλιόμετρα  και βεληνεκές αναγνώρισης μέχρι τα 20, αναλόγως διαστάσεων αντικειμένου
  • Κάμερα Ημέρας (CCD) με εύρος εντοπισμού μέχρι τα 30 χιλιόμετρα και αναγνώρισης μέχρι τα 15, επίσης αναλόγως αντικειμένου
  • Αποστασιόμετρο laser για στοχοποίηση με βεληνεκές μέχρι τα 30 χιλιόμετρα και πρόσκτηση στόχου τα 8 χιλιόμετρα.

Το σύστημα μεταξύ άλλων μπορεί να εγκατασταθεί σε οχήματα, ή να χρησιμοποιηθεί από τρίποδα σε αυτόνομη ή χειροκίνητη λειτουργία ενώ διασυνδέεται πλήρως σε σύστημα C4I.

Το σύστημα LOROSS είναι συμβατό με δικτυοκεντρική λειτουργία και περιλαμβάνει Κάμερα Ημέρας, Θερμική Κάμερα και Αποστασιόμετρο laser εγκατεστημένα επί σταθερής βάσης για κάλυψη 360 μοιρών με δυνατότητα ανύψωσης +15 / – 45 μοίρες.

Το ιστορικό της αγοράς 

Η εγκατάσταση νέου συστήματος επιτήρησης κατά μήκος της νεκράς ζώνης ήταν επιτακτική ανάγκη η οποία εντάχθηκε στην ευρύτερη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς σε βάθος χρόνου, με οφέλη τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για αντιμετώπιση εγκλημάτων λαθρεμπορίου και παράνομης εισόδου σε εδάφη ελεγχόμενα από Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ). 

Προ της ανάθεσης του έργου έγινε λεπτομερής μελέτη και ακολούθως ζητήθηκαν προσφορές από εταιρείες του Ισραήλ. Με την επιλογή της αναδόχου εταιρείας  υπογράφηκε διακρατική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της ΚΔ δημιουργώντας ωστόσο ερωτηματικά για τον αποκλεισμό Κυπριακών ή Ελληνικών εταιρειών με ανάλογες δυνατότητες για συμμετοχή σε ανοικτό διαγωνισμό. 

Οι ισραηλινές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία υποβολής προσφορών, ήταν η Elbit Systems, η Aeronautics Ltd (η οποία προμήθευσε τα UAVs της Ε.Φ), η IAI’s BARAK MX System και η Rafael Advanced Defense Systems. 

Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Ο Πολίτης” προ μηνών σχετικά με τον διαγωνισμό για το σύστημα επιτήρησης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Την ανησυχία τους προς τον υπουργό Άμυνας Χ. Πετρίδη εκφράζουν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για την προώθηση αγοράς -με απευθείας ανάθεση- συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης για την πράσινη γραμμή από το Ισραήλ. Όπως πληροφορείται ο «Π», ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο διευθυντής Τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ Ανδρέας Ανδρέου απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες επιστολές στον υπουργό Άμυνας ζητώντας να επανεξετάσει τη διαδικασία αγοράς ενός τέτοιου συστήματος από το Ισραήλ, παρά το ότι υπάρχουν κυπριακές εταιρείες που παράγουν το ίδιο, ίσως και ανώτερο, τεχνολογικά σύστημα.”

Στο ίδιο δημοσίευμα επίσης το ΚΕΒΕ ανέφερε ότι “ήδη αρκετές χώρες στην ΕΕ σε κρατικές προσφορές προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις τους, πολλές φορές κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών, γι’ αυτό και εμείς θεωρούμε παράδοξο τον οποιονδήποτε αποκλεισμό κυπριακών επιχειρήσεων για εφαρμογές που θα γίνουν στην Κύπρο”.

Λίγες εβδομάδες αργότερα από την δημοσίευση του υπόψη δημοσιεύματος και συγκεκριμένα στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021 – η οποία διεξήχθει στην Ελλάδα με τη συμμετοχή για πρώτη φορά Εθνικού Κυπριακού Περιπτέρου -, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ κ. Λουκά είχε δηλώσει μεταξύ άλλων (δείτε βίντεο πιο κάτω) την στήριξη σε Κυπριακές εταιρείες Έρευνας και Καινοτομίας οι οποίες συμμετέχουν και σε αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP).

Διαβάστε επίσης: Εξοπλιστικά, επιχειρησιακή ετοιμότητα, προσωπικό και γεωπολιτικές εξελίξεις στην συζήτηση με τον Ηλία Λεοντάρη – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This