ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τηλλυρία | Κατοχικά καψόνια στους κατοίκους του Κάτω Πύργου – Φωνάζουν για αντίποινα τα κόμματα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/11/2020 at 12:27

Για άλλη μια φορά, οι κατοχικές “αρχές” του παράνομου ψευδοκράτους, ταλαιπωρούν τους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας του Κάτω Πύργου, υποχρεώνοντας τους να υποβάλλονται κάθε 72 ώρες σε τεστ κορωνοϊού για να περάσουν το οδόφραγμα ώστε να μεταβούν στη Λευκωσία όπου εργάζονται ή έχουν υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Κλεάνθους, κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, για να ληφθούν τα δείγματα και να σταλούν στη Λευκωσία για εξέταση χρειάζονται 24-36 ώρες, οπότε πρέπει να γίνονται με ανάλογη συχνότητα τα τεστ. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι γίνονται περίπου 100 τεστ την ημέρα, τα οποία παρέχονται δωρεάν από το Υπουργείο, καθώς από το σημείο διέλευσης περνούν περίπου 180-200 άτομα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Την Τρίτη η ανανέωση από το Σ.Α. του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την περασμένη εβδομάδα είχαν διενεργηθεί 600 τεστ, όλα με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι τα άτομα που περνούν το οδόφραγμα το κάνουν για απλή διέλευση και για να μεταβούν στις εργασίες τους στις ελεύθερες περιοχές καθώς είναι ο πιο σύντομος δρόμος και αυτό θα μπορούσαν να το ελέγξουν οι κατοχικές αρχές.

Η είδηση αυτή έφερε την έντονη αντίδραση των κομμάτων, τα οποία καλούν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα – αντίποινα, για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου. 

Το Κίνημα Οικολόγων, σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι:  “Χωρίς τελειωμό τα προβλήματα των κατοίκων της Τηλλυρίας, τα οποία εντείνονται με τη νέα απαίτηση των αρχών των κατεχομένων για τεστ κορωνοϊού κάθε 24 ώρες.

Η Κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει άμεσα και να στηρίξει τους κάτοικους της ακριτικής περιοχής. Εάν το ψευδοκράτος δεν αποσύρει τις παράλογες απαιτήσεις του, η Κυβέρνηση να φροντίσει για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων στα οδοφράγματα Κάτω Πύργου και Αστρομερίτη, για τους κατοίκους Τηλλυρίας.

Είναι πραγματικά άδικη η στάση του ψευδοκράτους απέναντι στους κατοίκους του Πύργου Τηλλυρίας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Με την σειρά του, το ΕΛΑΜ καλεί την Κυβέρνηση να δώσει δωρεάν ρεύμα στην Τυλληρία  και όχι στα τουρκικά φυλάκια, και στο κατοχικό καθεστώς. “Πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαμε τονίσει ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) την αναγκαιότητα η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πλαίσιο «ειδικής εγκλωβισμένη περιοχής» για στήριξη της ακριτικής Τηλλυρίας, με διάφορα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα κίνητρα ανάπτυξης.

Η προχειρότητα των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται και στο γεγονός πως οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής έχουν εγκλωβιστεί έτι περισσότερο, καθώς εδώ και δεκαετίες η Πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος της μοίρας τους.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να καταγγείλουμε την προκλητική, για το σύνολο του λαού, παροχή δωρεάν ρεύματος στο στρατιωτικό κατοχικό θύλακα των Κοκκίνων και στο ψευδοκράτος.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με σθένος υποστηρίζει ότι δωρεάν ρεύμα έπρεπε να δίνεται στην εγκλωβισμένη περιοχή της Τηλλυρίας και όχι στα τουρκικά φυλάκια, και στο κατοχικό καθεστώς που φωταγωγεί εν τέλει την σημαία που μολύνει τον Πενταδάκτυλο.

Επιπλέον, η Παράταξή μας, θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει ένα μεγάλο κονδύλι σε τουρκοκύπριους μαθητές, αντί να δίνονται τα χρήματα αυτά για στήριξη των μαθητών και γενικότερα της νεολαίας της ακριτικής, εγκλωβισμένης, Τηλλυρίας.”

Το ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, σε ανακοίνωση του “καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα προκλητική ενέργεια των κατοχικών αρχών να ζητούν μοριακό τεστ (PCR)  κορωνοϊού κάθε 24 ώρες για διελεύσεις από τα οδοφράγματα. Αυτό το μέτρο στην ουσία καθιστά αδύνατη τη διέλευση των κατοίκων της Τηλλυρίας προς Λευκωσία μέσω κατεχομένων. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα απεγκλωβίζουν τους κατοίκους της Τηλλυρίας και να διασφαλίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκληθούν προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας των κατοίκων.

Θέλουμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Τηλλυρίας και σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την ενέργεια των κατοχικών αρχών.”

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε στρατιωτική παραλλαγή σε αποσκευές παράτυπων μεταναστών

Το κίνημα Αλληλεγγύη, εισηγείται να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα, ή και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τους Τ/κ που διακινούνται προς τις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι “η κυβέρνηση οφείλει να εξεύρει, άμεσα, λύσεις για την ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων Τηλλυρίας, οι οποίοι έχουν μείνει εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι μετά την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει από σήμερα παρουσίαση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 24 ωρών.

Όλοι θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα προσκόμματα των κατοχικών «Αρχών» δεν είναι τυχαία. Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην καθημερινότητα των κατοίκων της Τηλλυρίας που περνούν συχνά από τα οδοφράγματα του ρεζιλέματος της ΚΔ, χωρίς στάσεις, για να διακινηθούν στις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου και εργάζονται, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία των εγκλωβισμένων μας, από την Τουρκική Εισβολή.

Το να κλείσουν τα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο είναι ο επιθυμητός στόχος της Τουρκίας και του εκτρώματός της και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσει πως δεν θα συμβεί.

Προφανώς η λύση δεν είναι η συμφωνία με τις κατοχικές αρχές, καθώς αυτές δεν πρόκειται να συναινέσουν, ούτε και τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να βοηθήσουν.

Διαφορετικά εισηγούμαστε να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα, ή και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τους Τ/κ που διακινούνται προς τις ελεύθερες περιοχές.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ελέγχου αυτών των ανθρώπων με καθημερινά τεστ και το κόστος να αναλάβει το κράτος. Λύσεις υπάρχουν.”

Η ΕΔΕΚ, καλεί το κράτος να αναλάβει την ευθύνη πραγματοποίησης των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού για τους σκοπούς διακίνηση των κατοίκων Κάτω Πύργου. 

“Οι διαμαρτυρίας των κατοίκων του Κάτω Πύργου είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Εάν και εφόσον δεν γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση λόγω της συμπεριφοράς του κατοχικού καθεστώτος, καλούμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη πραγματοποίησης των καθημερινών διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού για τους σκοπούς της διακίνησής τους.”

Η Δημοκρατική Παράταξη, αναφέρει ότι “η νέα απόφαση του κατοχικού καθεστώτος – υποχρεωτικής υποβολής αρνητικού PCR των τελευταίων 24 ωρών για διελεύσεις από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα- συνιστά ακόμη ένα μήνυμα σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης, ενόψει της καθόδου της κ. Λουτ στην Κύπρο και των προσπαθειών του ΟΗΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι όταν ο κ. Τατάρ έμμεσα κλείνει τα οδοφράγματα με αφορμή την ύπαρξη κρουσμάτων σε Ε/κ στο Ριζοκάρπασο ενώ τα κρούσματα που ανακοινώνονται στα κατεχόμενα είναι μόλις 2 μέχρι 5 καθημερινά, άλλοι είναι οι λόγοι αυτής της απόφασης. Σίγουρα δεν είναι επιδημιολογικοί.

Η νέα απόφαση του κατοχικού καθεστώτος έχει άμεσες συνέπειες στους κατοίκους του Κάτω Πύργου, τις διαμαρτυρίες των οποίων θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένες.

Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους κατοίκους της περιοχής παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση για εξυπηρέτηση των αναγκών της διακίνησης τους.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να αντιμετωπίσουν τα σχετικά διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τους όρους εντολής της UNFICYP.”

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από διάβημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κατοχικές αρχές έχουν αναιρέσει την τους απόφαση για την καθημερινή διενέργεια των διαγνωστικών, με την απαίτηση προσκόμισης τεστ των τελευταίων 72 ωρών για την διέλευση των ελληνοκυπρίων από τις κατεχόμενες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά εντός της νεκρής ζώνης – Εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα οι κατοχικές αρχές

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This