Γεωργία | Σε δύο εβδομάδες ξανά συνεδρίαση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο “περί ξένης επιρροής”
Defence Redefined
Published on 05/05/2024 at 14:49

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική διασταύρωση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί “ξένων πρακτόρων”.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τους “ξένους πράκτορες”, που έχει επικριθεί ότι είναι ρωσικής εμπνεύσεως. Η τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το σχέδιο νόμου, που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. 

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος στη Γεωργία

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This