Ρωσία | Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος στη Γεωργία
Defence Redefined
Published on 13/03/2023 at 14:35

Η Μόσχα παρουσίασε σαν απόπειρα πραξικοπήματος, ενορχηστρωμένη από τη Δύση, τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Γεωργία, οι οποίες ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει σχέδιο νόμου, που συγκρινόταν από τους επικριτές του με την καταπιεστική νομοθεσία που εφαρμόζεται στη Ρωσία.

Η ρωσική προεδρία ανέφερε πως βλέπει πίσω από τις διαδηλώσεις στη χώρα “το χέρι” των ΗΠΑ, οι οποίες κατ’ αυτήν προσπαθούν να προκαλέσουν αντιρωσικό αίσθημα.

Έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, το γεωργιανό κοινοβούλιο εντέλει απέσυρε την Παρασκευή το αμφιλεγόμενο κείμενο, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μια ημέρα νωρίτερα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης την απελευθέρωση των ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι εξελίξεις αποτελούσαν συνέχεια της βαθιάς πολιτικής κρίσης των τελευταίων ετών στη Γεωργία, χώρα του Καυκάσου υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, όπου μέρος του πληθυσμού φοβάται αυταρχική παρέκκλιση κατ’ εικόνα της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση συνέκριναν εξάλλου το αποσυρθέν σχέδιο νόμου με κείμενο που εφαρμόζεται στη Ρωσία για τους πράκτορες του εξωτερικού και χρησιμοποιείται για να φιμωθούν αντίπαλοι του Κρεμλίνου. Το κείμενο προέβλεπε να χαρακτηρίζονται πράκτορες του εξωτερικού μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία και Ουγγαρία

Για τη Μόσχα, η κινητοποίηση αποτελούσε πρόσχημα για να εξαπολυθεί απόπειρα αλλαγής καθεστώτος διά της βίας, είπε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ. Συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία, που από τη ρωσική πλευρά χαρακτηρίζεται πραξικόπημα με υποκίνηση της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε προηγουμένως εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Σαλώμης Ζουραμπισβίλι, της γεωργιανής προέδρου, πολιτικού φίλα προσκείμενης στην ΕΕ, οι εξουσίες της οποίας όμως είναι περιορισμένες, διότι χαρακτήρισε “νίκη” την απόσυρση του νομοσχεδίου, όχι όμως στη Γεωργία, αλλά από την Αμερική.

Για πάνω από δύο αιώνες, οι Ρώσοι επιτίθενται και κατέχουν εδάφη κυρίαρχων χωρών, και αυτό που είναι σημαντικό είναι είναι αυτό που θέλησε να πει ο γεωργιανός λαός, όταν βγήκε στον δρόμο για ακόμα μια φορά, δήλωσε η κυρία Ζουραμπισβίλι την Παρασκευή από τη Νέα Υόρκη.

Η Γεωργία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που υπέστη ήττα στον πόλεμο-αστραπή με τη Ρωσία το 2008, φιλοδοξεί επισήμως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Ωστόσο, η φυλάκιση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι στα τέλη του 2021 και αμφιλεγόμενα μέτρα που προωθήθηκαν από το κυβερνών κόμμα, έχουν εγείρει αμφιβολίες για τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στη Δύση.

Ο κ. Σαακασβίλι εξήρε την αντίσταση των διαδηλωτών έναντι της βάρβαρης βίας που ασκήθηκε εναντίον τους και καταφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον πρώην πρωθυπουργό Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος, του Γεωργιανού Ονείρου, στον οποίο χρέωσε το επίμαχο νομοσχέδιο λέγοντας ότι καμιά Ρωσία και κανένας βάρβαρος ολιγάρχης της δεν μπορεί να νικήσει τους γεωργιανούς διαδηλωτές.

Διαβάστε επίσης: Γεωργία | Δημοψήφισμα για δεύτερο μέτωπο ενάντια στην Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This