Κύπρος | Αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Defence Redefined
Published on 07/05/2024 at 16:13

Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα 18 μέλη του πληρώματός τους έφθασαν στην Κύπρο από την Ιορδανία προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση.

Τα πληρώματα υποδέχθηκε στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας για τη θετική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση υποδοχής η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στη χώρα μαζί με το 18μελές πλήρωμά τους, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνοντας δυνάμεις μαζί με το Τμήμα Δασών και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων, σημείωσε η Υπουργό Γεωργίας, ξεκινά άμεσα και τα ελικόπτερα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα για κατάσβεση πυρκαγιών τα επόμενα 24ωρα.

Ακολούθως η κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Γεώργιο Τσιτσικώστα, τις Διευθύνσεις του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιορδανία, Μιχάλη Ιωάννου, για τη βοήθεια που παρείχαν στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αφιχθούν τα ελικόπτερα στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν θα εγκαταστήσει βάσεις αεροπυρόσβεσης σε όλη την Μεσόγειο, εκτός την Κύπρο – Φωτογραφία

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως χάρη στη θετική ανταπόκριση του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτζιώτη και του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Peter Squires, εξασφαλίστηκε όπως τουλάχιστον το ένα εκ των δύο πτητικών μέσων που έχει η κάθε υπηρεσία να είναι σε 24ωρη βάση διαθέσιμα για σκοπούς πυρόσβεσης με χρόνο ανταπόκρισης τα 30 περίπου λεπτά.

Την ίδια στιγμή, είπε η κ. Παναγιώτου, ότι είναι σε επαφή με γειτονικές αλλά και άλλες χώρες που είναι στη διάθεσή τους, σε περίπτωση που χρειαστεί να παράσχουν πτητικά μέσα.

Η υπουργός επεσήμανε πως για την Κυπριακή Δημοκρατία η πρόληψη από τις πυρκαγιές και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση προχωρά με την αγορά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων και με την μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, υπενθυμίζεται πως πέραν των πτητικών μέσων (Τμήματος Δασών, Ιορδανίας, Εθνικής Φρουράς, Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων) οι επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών είναι ενισχυμένες και σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Απριλίου (αντί την 1η Μαΐου όπως συνέβαινε άλλες χρονιές), ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Πηγή: Pafos Live

Διαβάστε επίσης: Λευκωσία | Εγκαινιάστηκε η νέα Βάση Αεροπυρόσβεσης «Μάμμαρι» – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This