Ουκρανικά θαλάσσια drones vs Ρωσικά πλοία και ελικόπτερα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/05/2024 at 18:35

*Χρίστος Λοΐζου

Στην θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των Ρωσικών και των Ουκρανικών δυνάμεων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας των Ουκρανικών δυνάμεων με ταχύπλοα σκάφη και ελικόπτερα των Ρωσικών δυνάμεων. 

Στις 6 Μαΐου 2024 έχει δημοσιευτεί VIDEO από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και VIDEO από ανοικτές πηγές πληροφόρησης (OSINT) το οποίο δείχνει ρωσικό ελικόπτερο να βάλει κατά ουκρανικού μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV). Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν VIDEO όπου ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας επιφέρει πλήγμα σε ρωσικό ταχύπλοο σκάφος. Αμφότερα τα περιστατικά έχουν λάβει χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Sea Baby, MAGURA, MAMAI και στο βάθος… Β5 Hydra

Συγκεκριμένα, μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας των Ουκρανικών δυνάμεων τύπου Magura V5, επιτέθηκε και κατέστρεψε ρωσικό ταχύπλοο σκάφος στην θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας.

Το Magura V5 βρίσκεται εδώ και καιρό στο οπλοστάσιο των Ουκρανών και έχει συμμετάσχει σε αρκετές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ αυτών στην επιχείρηση καταστροφής δύο ρωσικών αποβατικών πλοίων τον Νοέμβριο του 2023, στην επίθεση κατά της κορβέτας Ivanovets κλάσης Tarantul-III, στην βύθιση του πλοίου Tsezar Kunikov τον Φεβρουάριο του 2024 και στην επίθεση κατά του περιπολικού σκάφους Sergey Kotov τον Μάρτιο του 2024.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Magura V5: 

  • Μήκος: 5,5 μ 
  • Πλάτος: 1,5 μ
  • Ύψος:  0,5 μ. πάνω από την ίσαλο γραμμή
  • Βάρος: < 1 τόνος
  • Ταχύτητα πλεύσης: 22 κόμβοι
  • Μέγιστη ταχύτητα: 42 κόμβοι 
  • Φόρτος εκρηκτικών: <200 κιλά
  • Συνδεσιμότητα: Ραδιόφωνο πλέγματος με εναέριο αναμεταδότη ή δορυφορικές επικοινωνίες (SATCOM)
  • Κόστος: € 253.000

Εκτός από την χρήση του για εξουδετέρωση στόχων ή ως “καμικάζι”, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μεταφορά άλλου είδους φορτίου όπως εξοπλισμό επιτήρησης.

Επιπλέον, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει κυκλοφορήσει VIDEO το οποίο έχει γυριστεί από το εσωτερικό ρωσικού ελικοπτέρου, το οποίο δείχνει το ρωσικό ελικόπτερο τύπου Ka-29 Helix-B να καταδιώκει και να βάλει κατά ουκρανικού μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (Uncrewed Surface Vehicle – USV) στην θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας, το οποίο και στο τέλος εξουδετερώνει.

Δείτε το VIDEO από το εσωτερικό του ρωσικού ελικοπτέρου πατώντας ΕΔΩ.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει δημοσιευτεί και VIDEO από εξωτερική λήψη από το ρωσικό πρακτορείο TASS ενώ αναδημοσιεύτηκε και από ουκρανικές πηγές.

Διακρίνεται το ρωσικό ελικόπτερο να βάλει κατά του ουκρανικού σκάφους με πολυβόλα 23χιλ (GSh-23L) εφαρμοσμένα σε δίδυμους φορείς
χωρητικότητας 250 φυσιγγίων (UPK-23-250). Το Ka-29 μπορεί να υποστηρίξει πληθώρα οπλισμού μεταξύ αυτών τα πολυβόλα 23χιλ, πολυβόλα 7,62 χιλ, πυροβόλα 30χιλ, πυραύλους S-5 και S-8, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 Ataka και 9M114 Shturm καθώς και βόμβες ελευθέρας πτώσεως ZB-500.

Στο εν λόγω περιστατικό, το ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας φαίνεται να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος τύπου R-73. Διακρίνεται να διαθέτει έναν πύραυλο και πιθανότατα ο δεύτερος να έχει εκτοξευτεί ανεπιτυχώς κατά του ρωσικού ελικοπτέρου.

Ήδη από τον Μάρτιο έχει γίνει γνωστό πως οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν σκοπό να εξοπλίσουν με αντιαεροπορικούς πυραύλους τα Magura V-5, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα να καταδεικνύει την ταυτότητα του μη επανδρωμένου σκάφους που εξουδετέρωσε το ρωσικό ελικόπτερο. Δεν είναι όμως βέβαιο μέχρι στιγμής αν πρόκειται για το ίδιο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας που επιτέθηκε στο ρωσικό πλοίο.

Διαβάστε επίσης: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θαλάσσια οχήματα στις προτεραιότητες του ΥΠΑΜ – Προς υλοποίηση τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This