Ουκρανία | Sea Baby, MAGURA, MAMAI και στο βάθος… Β5 Hydra
Defence Redefined
Published on 04/01/2024 at 17:15

Η Μάχη της Μαύρης Θάλασσας κλιμακώθηκε σημαντικά το 2023.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας απωθήθηκε από τη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, με τα περισσότερα ρωσικά πολεμικά πλοία να υποχωρούν τους τελευταίους μήνες από το παραδοσιακό λιμάνι της Σεβαστούπολης στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία.

Ο λόγος είναι προφανώς τα στοχευμένα πλήγματα προς τα ρωσικά πλοία (συμπεριλαμβανομένου του υποβρυχίου κλάσης Rostov-on-Don Kilo) από τους Ουκρανούς χρησιμοποιώντας πυραύλους Scalp-Storm Shadow και Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας (USV).

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Επιβεβαιωμένη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow

Δορυφορικά πλάνα και αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου 2023 το επιβεβαίωσαν, κάτι που οφείλεται στην τακτική “Distributed Lethality”, η οποία έχει εκτενώς αναλυθεί εδώ.

Σε αυτό το άρθρο, η εστίαση είναι στα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) που ανέπτυξε η Ουκρανία, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Sea Baby

Την 1η Ιανουαρίου 2024, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μοιράστηκε ένα βίντεο με το μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας Sea Baby να εκτοξεύει ρουκέτες (δείτε το σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου).

Σύμφωνα με τον H.I. Sutton, αναλυτή πληροφοριών από ανοιχτές πηγές (OSINT), τα πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από drone Sea Baby ήταν πιθανώς θερμοβαρικοί πύραυλοι RPV-16, οι οποίοι είναι μη καθοδηγούμενοι και έχουν βεληνεκές περίπου 1.000 μέτρα. Όπως ανέφερε, τα Sea Baby USV ήταν ήδη γνωστό ότι έφεραν κάποιου τύπου πυραύλου ή ρουκέτας. Έχουν παρατηρηθεί παραλλαγές δύο, τεσσάρων και έξι μικρών εκτοξευτών πυραύλων.

Τα Sea Baby USVs χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς. Ο επικεφαλής της SBU, Vasily Malyuk, είπε στο pravda.com.ua, ότι η SBU ανέπτυξε η ίδια αυτό το USV, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: Η χρήση των USV στην Κριμαία και τα ελληνικά i-sostis και Sea Rider | Φωτογραφίες και VIDEO

Το Sea Baby δεν είναι μόνο ένα “καμικάζι” drone επιφανείας, αλλά και μια αρθρωτή πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία δύναται να τοποθετούν διάφορα είδη τηλεκατευθυνόμενων όπλων. Μόνο περιορισμένες πληροφορίες υφίστανται για τις τεχνικές προδιαγραφές του Sea Baby, όπως ότι είναι εξοπλισμένο με εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο 850 κιλών σε διαμόρφωση “καμικάζι” και φέρει ένα σύστημα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι έχει ένα άλλο θαλάσσιο μη επανδρωμένο όχημα σε υπηρεσία που βοηθά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το όνομά του είναι Mamai.

Το Mamai, ένα drone καμικάζι που φέρει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο 450 κιλών, πήρε το όνομά του από τον Kozak Mamai, έναν Ουκρανό λαϊκό ήρωα, και εξυπηρετεί πολλαπλούς ρόλους όπως USV μάχης, κόμβο επικοινωνίας και πλατφόρμα για την εκτόξευση άλλων όπλων.

Διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (EO) στο πάνω μέρος της γάστρας, μία επίπεδη κεραία – πιθανώς τερματικό Starlink. Ωστόσο, η φύση αυτού του χαρακτηριστικού είναι ασαφής, δεδομένης της απροθυμίας του Έλον Μασκ να εμπλακεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί μια γάστρα ολισθακάτου (planing hull), η οποία επιτρέπει τελική ταχύτητα 60 κόμβων. Τοποθετούνται μία, μερικές φορές δύο, δορυφορικές κεραίες επικοινωνιών (SATCOM). Η πολεμική κεφαλή πυροδοτείται από οποιονδήποτε από τους τρεις αισθητήρες πρόσκρουσης που προεξέχουν στην πλώρη.

Ο τύπος Mamai είναι αποδεδειγμένο στη μάχη, καθώς χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha Olenegorsky Gornyak και στο δεξαμενόπλοιο Sig.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Χτυπήματα ουκρανικών drones σε ρωσικούς στόχους – VIDEO

Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία ανέπτυξε ένα νέο USV, το MAGURA V5. Το Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA) είναι ένα USV πολλαπλών χρήσεων νέας γενιάς, το οποίο μπορεί να εκτελέσει διάφορες επιχειρησιακές λειτουργίες όπως επιτήρηση, αναγνώριση, περιπολία, έρευνα και διάσωση, αντίμετρα ναρκών, θαλάσσια προστασία και αποστολές μάχης.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Magura V5 είναι σχετικά συμπαγές σύστημα, με μήκος 5500 χιλ, πλάτος 1500 χιλ και ύψος 500 χιλ πάνω από την ίσαλο γραμμή. Ωστόσο, το μικρότερο μέγεθός του δεν θέτει σε κίνδυνο την απόδοση ή τις δυνατότητές του.

Το V5 διαθέτει ταχύτητα πλεύσης 22 κόμβων και μέγιστη ταχύτητα 42 κόμβων. Διαθέτει επίσης εντυπωσιακή αυτονομία 450 ναυτικών μιλίων, επιτρέποντας εκτεταμένες λειτουργίες χωρίς ανεφοδιασμό. Επιπλέον, έχει χωρητικότητα 320 κιλών, γεγονός που το καθιστά ικανό να μεταφέρει διάφορα ωφέλιμα φορτία, όπως εξοπλισμό επιτήρησης, εργαλεία διάσωσης ή όπλα.

Οι επιλογές συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν ραδιόφωνο πλέγματος με εναέριο αναμεταδότη ή δορυφορικές επικοινωνίες (SATCOM), διασφαλίζοντας αξιόπιστη και συνεχή επικοινωνία με τα κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: B5 Hydra | Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας της Swarmly Aero με έδρα την Κύπρο

Στο δυναμικό τοπίο του σύγχρονου πολέμου, η χρήση των drone καμικάζι, που αποτελεί παράδειγμα της στρατηγικής ανάπτυξης της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζει τη μεταμορφωτική επίδραση των ασύμμετρων απειλών στο ναυτικό πόλεμο.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για σκέψη για την αμφισβήτηση των παραδοσιακών αμυντικών παραδειγμάτων που εφαρμόζουν τα δύο Έθνη του Ελληνισμού, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει παρόμοιες δυνατότητες.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Σμήνος USV “kamikaze” Albatros υπό την καθοδήγηση UAV TB2 Bayraktar – VIDEO

Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με πληροφορίες μας βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο για ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες του B5 Hydra της κυπριακής εταιρείας Swarmly και δεν αποκλείεται να το δούμε στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων λίαν συντόμως.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This