MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Ο Υπουργός Άμυνας στην “DЯ” | Τα τουρκικά ΜΕΑ, η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και η αμερικανική αγορά – (Μέρος Β)

Andreas Pogiatzi

Published on 03/07/2021 at 08:59

Στο Β μέρος της συνέντευξης μας με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από την έκθεση DEFEA, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, τις τουρκικές κινήσεις στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, η πιθανή άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, όπως και οι διμερείς σχέσεις που ανέπτυξε η Εθνική Φρουρά με άλλα κράτη. Για το Α μέρος πατήστε εδώ.

Σε πολύ λίγες μέρες η Κύπρος θα συμμετέχει για πρώτη φορά με Εθνικό Περίπτερο στην πολυαναμενόμενη έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA στην Αθήνα. Το Κυπριακό Περίπτερο ως γνωστόν θα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε ως Υπουργείο Άμυνας να μεταφέρετε μέσω της υπόψη συμμετοχής;

Ως Υπουργείο Άμυνας, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να δηλώνουμε παρόν σε τέτοιες εκθέσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρώτη μας συμμετοχή στην έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. 

Το Εθνικό μας περίπτερο θα φιλοξενήσει εννέα Κυπριακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα. Σημειώνεται ότι, πέντε εξ αυτών συμμετέχουν σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του EDIDP. 

Η παρουσία μας είναι ουσιαστικής σημασίας για τις κυπριακές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας. Παράλληλα, δίδεται αφενός το μήνυμα ότι το ΥΠΑΜ στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες των κυπριακών εταιρειών και αφετέρου ενισχύουμε την προσπάθεια των εταιρειών μας για δικτύωση και συνεργασία με διεθνείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες και σημαντικές εταιρείες. 

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | H Κύπρος με Εθνικό Περίπτερο στη μεγάλη έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA

Η κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο έχει εκπονήσει το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ σε βάθος χρόνου; Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια που αφορούν την αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα και με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.

Δεν θα έλεγα ότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Ο σωστός προγραμματισμός, στη βάση των σύγχρονων αναγκών σε πλήρη ταύτιση και με τις οικονομικές μας δυνατότητες, επέτρεψαν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων. 

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των πιστώσεων που διατέθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα. Παρά το γεγονός ότι λόγοι διαβάθμισης των πληροφοριών δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ, το ΥΠΑΜ στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων που θα προσδώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στην ΕΦ . Μεταξύ άλλων αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και προσβολής στόχων με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.  

Επιπρόσθετα, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΦ για αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον αέρα, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο  συμπεριλαμβανομένων των UAVs και του αρματικού δυναμικού των κατοχικών δυνάμεων.  

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

Η αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς, είναι δεδομένο, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ενάντια στην απειλή των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), από την στιγμή μάλιστα, που δια στόματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζουμε ότι επιχειρούν από βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πολιτική ηγεσία, δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την έκταση αυτού του κινδύνου. Υπάρχουν σχεδιασμοί για αυτή την απειλή; Μας ανησυχεί το τι συνέβη εν μέρει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Το ΥΠΑΜ μελετά και λαμβάνει υπόψη όλα τα διδάγματα από τις σύγχρονες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV’s). Η εμφάνιση των UAV’s μπορεί να θεωρηθεί από τη μία πλευρά ως απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και από την άλλη πλευρά ως μία τεχνολογία που προσδίδει σε στρατούς μικρού μεγέθους όπως η ΕΦ, νέες υπολογίσιμες δυνατότητες όπως πχ να απειλήσουν από αέρος υπέρτερες τεχνολογικά και αριθμητικά δυνάμεις.  

Όλες οι ενέργειες που γίνονται για μόνιμη στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) στο Λευκόνοικο παρακολουθούνται. Υπάρχει πλήρης αντίληψη σε όλα τα επίπεδα για τις δυνατότητες των ΜΕΑ. Οι αμυντικοί σχεδιασμοί της ΕΦ προσαρμόζονται ανάλογα.

Τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί κυρίως όσον αφορά στις καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων, μας απασχολούν και τυγχάνουν ανάλογης μελέτης. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν για Bayraktar TB2 στα κατεχόμενα | “Οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή, πρέπει να είμαστε ισχυροί”

Η άρση του Αμερικανικού Εμπάργκο Όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία πώς προχωρά; Εξακολουθεί να παραμένει «αγκάθι» η μη παραχώρηση ναυτικών διευκολύνσεων σε Ρωσικά Πλοία; Σε ενδεχόμενη άρση του εμπάργκο η Κύπρος πιστεύετε θα μπορούσε να επωφεληθεί άμεσα με παραχώρηση ακόμα και πλεονάζων στρατιωτικού εξοπλισμού; Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της Ελλάδας με εξασφάλιση ελικοπτέρων KIOWA Warriors, σκαφών MARK V κλπ έναντι συμβολικού ποσού.

Η τροποποίηση του κανονισμού για το διεθνές εμπόριο όπλων στις ΗΠΑ είναι μία θετική εξέλιξη και αντανακλά τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις και συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε λύσεις για προμήθεια μη φονικού αμυντικού εξοπλισμού στην αγορά των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαδικασιών που εφαρμόζει για την προμήθεια αμυντικού υλικού. 

Σε περίπτωση ολικής άρσης των περιορισμών, θα διερευνήσουμε τους τρόπους που είναι δυνατόν να επωφεληθούμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω την Εθνική Φρουρά. 

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Η τουρκική επιθετικότητα δεν αποτελεί πλέον είδηση αφού εδώ και καιρό η Τουρκία έχει εκδηλώσει με τον πιο σαφή τρόπο τις προθέσεις της, σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό μέσω της διπλωματίας και της επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου. Θα πρέπει να μας ανησυχεί ωστόσο η πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και του κινδύνου μετάδοσης της έντασης (ανάμεσα σε άλλες περιοχές) συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου;

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας τόσο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, προκαλούν αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει καθολική αντίδραση για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.  

Η πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σίγουρα προκαλεί αίσθημα αβεβαιότητας ίσως και ανασφάλειας. Αυτό που πράττουμε εμείς απ’ την πλευρά μας – όπως κάναμε πέρσι το καλοκαίρι όπου η ένταση είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα- είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία την κατάσταση και να προβαίνουμε στις ανάλογες διπλωματικές κινήσεις. 

Παράλληλα, όλες μας οι ενέργειες και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας ομπρέλας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Επακούμβηση Τουρκικής Φρεγάτας με την Ελληνική Φρεγάτα “Λήμνος”

Οι διμερείς και οι τριμερείς μας σχέσεις με διάφορες φίλιες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής από την Τουρκία; 

Αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες δραστηριοτήτων του Υπουργείου η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων με χώρες που σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Με συνετά και μελετημένα βήματα έχουμε αναπτύξει συνεργασίες τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και με χώρες εντός της ΕΕ. Η συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και η παρουσία μέσων και προσωπικού ξένων χωρών στην περιοχή για συνεκπαιδεύσεις προάγει τη φιλία και ενισχύει τις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία συμμαχιών οι οποίες θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία. 

Τα γεγονότα του Έβρου αποτέλεσαν κ. Υπουργέ ένα «case study» για το τι ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση παρόμοιου Υβριδικού Πολέμου; Ποια σενάρια επεξεργάζεται το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου; Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη τοποθέτηση συρματοπλέγματος σε διάφορες περιοχές με σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα της κοινής γνώμης. Υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη των περιοχών απ’ όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών ή άλλων προσώπων;

Σίγουρα τόσο στα γεγονότα του Έβρου, όπου υπήρξε προσπάθεια εισβολής στο Ελληνικό έδαφος χιλιάδων παράτυπων μεταναστών προερχόμενων από την Τουρκία, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη ροή που παρατηρείται προς τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση στη λήψη αποτρεπτικών μέτρων μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος στην περιοχή του χωριού Αστρομερίτη, κατά μήκος της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (ΠΓΑ), με  στόχο να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη διέλευση στην περιοχή αλλά και να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές ότι δεν μπορούν να εισέρχονται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό και ο καθένας συνδράμει σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, οι οποίες πηγάζουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου έχουμε ενισχύσει τα μέτρα επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και έχουμε αυξήσει τις περιπολίες οι οποίες πραγματοποιούνται από κοινού, από άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού, για ενίσχυση του δημόσιου αισθήματος ασφάλειας και ταχύτερη επέμβαση όπου χρειαστεί.

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η προσπάθεια για αντιμετώπισή του καθημερινή. Σίγουρα η επιτήρηση της ΠΓΑ αποτελεί το κέντρο βάρους αυτής της προσπάθειας με το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά να επεξεργάζονται συνεχώς τρόπους οι οποίοι να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πιστεύω ότι με το νέο Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται σε εφαρμογή, θα επέλθουν θετικά αποτελέσματα και μείωση των ροών προς τις ελεύθερες περιοχές. Για το σκοπό αυτό έχει πρόσφατα προβλεφθεί η ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης. 

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κ. Υπουργό και το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας για την άμεση ανταπόκριση και υλοποίηση της συνέντευξης μας.  

Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This