Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 25/04/2024 at 20:07

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC), Στρατηγός Robert Brieger, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο. Η επίσκεψη του έχει διάρκεια τρεις ημέρες, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 26 Απριλίου.

Ο Στρατηγός Robert Brieger, συναντήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ και τον Υπουργό Άμυνας ενώ συναντήθηκε και στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου και κατέθεσε στεφάνι, ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΦ, οι επισκέψεις επιχειρησιακού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη, πραγματοποιείται 3 εβδομάδες πριν την Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των 27 Κρατών Μελών, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου Προέδρου. Ο Στρατηγός Brieger ολοκληρώνει την θητεία του τον Μάιο του 2025. Στο πλαίσιο προπαρασκευής, ο Αρχηγός έχει πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν ή τηλεφωνικές επαφές, ανταλλάσσοντας απόψεις με όλους τους υποψήφιους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο Πρόεδρος της EUMC προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στο Υπουργείο Άμυνας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, δήλωσε πως είναι πράγματι μια πολύ επίκαιρη επίσκεψη που θα προσφέρει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για όλες τις τρέχουσες στρατηγικές εξελίξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή ατζέντα άμυνας και ασφάλειας. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, στη σύγκρουση στην Ουκρανία, την κατάσταση στο Ισραήλ και το σχέδιο ΑΜΑΛΘΕΙΑ, στην Ερυθρά Θάλασσα και την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Τόνισε πως η Κύπρος διαχρονικά αποτέλεσε κομβικό σημείο συγκρούσεων και γεωστρατηγικών εξελίξεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε πως η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους, ενώ τα μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτει χρησιμοποιούνται κυρίως για εθνικές αποστολές καθώς η κατοχή της μισής έκτασης του νησιού δεν αφήνει άλλο περιθώριο από το να τεθεί ως προτεραιότητα η αποτροπή της υφιστάμενης απειλής. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις ζώνες συγκρούσεων προς την Κύπρο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εθνική Φρουρά συνεισφέρει ενεργά στις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας όπως ορίζεται από την «Στρατηγική Πυξίδα» με στόχο να κάνει την ΕΕ ένα ισχυρότερο και πιο ικανό πάροχο ασφάλειας, ικανός να προστατεύει τους πολίτες του και να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ώς εκτελεστικό όργανο αλλά και ως δεξαμενή σκέψης, καθώς και στην συνάντηση των Αρχηγών στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της EUMC, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η επίσκεψη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στις σύγχρονες κρίσεις και προκλήσεις και τόνισε πως η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε αυτές. Ευχαρίστησε θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΦ για την θερμή φιλοξενία ενώ στο τέλος αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών της ΕΕ τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: MILEX 23 | Η Στρατιωτική Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This