ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ | Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute HMS του Royal Navy
Defence Redefined
Published on 25/04/2024 at 18:26

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό ονόμασε «HMS Agamemnon» το νεότευκτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute.

Μέσω της ονομασίας το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να τιμά την αρχαιοελληνική παράδοση στο πρόσωπο του Βασιλιά των Μυκηνών και ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, αφού το προηγμένο υποβρύχιο είναι το έκτο πλοίο στην ιστορία του Royal Navy με το συγκεκριμένο όνομα.

Όπως ανακοίνωσε το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, στην ειδική τελετή ονοματοδοσίας συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το πλήρωμα του υποβρυχίου.

Το υπόψη υποβρύχιο είναι το έκτο από τα 7 της κλάσης Astute, με τα 5 να είναι ήδη σε υπηρεσία και το τελευταίο υπό κατασκευή, που προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα (UK nuclear submarine programme). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 11 χρόνια, αφού η τοποθέτηση τρόπιδας πραγματοποιήθηκε το 2013.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Astute έχουν 97 μέτρα μήκος, 11,3 μέτρα πλάτος, 10 μέτρα βύθισμα και εκτόπισμα έως και 7.400 τόνους, ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων σε κατάδυση. 

Είναι τα πρώτα υποβρύχια που δεν έχουν συμβατικά περισκόπια, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν τεχνολογία βίντεο υψηλών προδιαγραφών, ενώ το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστηρίζει ότι είναι τα πιο αθόρυβα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Η εν λόγω κλάση υποβρυχίων δύναται να εξαπολύσει από τους έξι τορπιλοσωλήνες βλήματα τύπου Tomahawk Block IV, καθώς και 38 βαρέως τύπου τορπίλες Spearfish 533 χιλ.

Ακόμα, τα υποβρύχια αυτής της κλάσης ενσωματώνουν ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και την ολοκληρωμένη σουίτα ενεργών και παθητικών συστημάτων με το σόναρ Sonar 2076 και δύο ιστούς ηλεκτροοπτικών CM010 της Thales, σύστημα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF) της Raytheon και βυθόμετρο DESO 25 της Atlas. 

Διαβάστε επίσης: Ναυτικό των ΗΠΑ | Η Data Link Solutions επιλέχθηκε για την παροχή τακτικών συστημάτων FireNet της BAE Systems

Το επιχειρησιακό εύρος και η αυτονομία του τύπου θεωρούνται “Unlimited”, ενώ πρέπει να σημειωθεί η εγγενής δυνατότητα παραγωγής οξυγόνου και πόσιμου νερού (η χωρητικότητα αποθήκευσης τροφίμων εξασφαλίζει 90 ημέρες χωρίς ανάγκη για ανεφοδιασμό). Αναφορικά με τις απαιτήσεις ενδιαίτησης, το εκάστοτε υποβρύχιο επανδρώνεται με 98 άτομα προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Royal Navy, από το 1781 μέχρι και σήμερα έχει ονομάσει HMS Agamemnon έξι πλοία του, ενώ το πιο γνωστό ήταν το ομώνυμο πλοίο που συμμετείχε στην ιστορική Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805) και το οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του Υπουργείου Άμυνας, αναμένεται να επενδύσει από κοινού με την BAE Systems για την επέκταση του ναυπηγείου Barrow, στο οποίο ναυπηγούνται υποβρύχια. Εκτός από την κλάση Astute, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των τριών πρώτων υποβρυχίων κλάσης Dreadnought, που είναι η επόμενη γενιά υποβρυχίων πυρηνικής αποτροπής που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κλάση Vanguard.

Η BAE Systems αναπτύσσει επίσης το πρόγραμμα SSN-AUKUS, ως μέρος του τριμερούς συμφώνου ασφαλείας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία AUKUS, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργούν ένα κοινό υποβρύχιο του μέλλοντος, που θα ενσωματώνει τεχνολογία και από τα τρία έθνη, με βάση το σχέδιο επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου η BAE Systems ηγείται.

Διαβάστε επίσης: AUKUS | H BAE Systems αναλαμβάνει τη ναυπήγηση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Αυστραλίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This