MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Ο Υπουργός Άμυνας στην “DЯ” | Η 2021 ΕΣΣΟ, το μέλλον των ΣΥΟΠ και η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία – (Μέρος Α’)

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 30/06/2021 at 08:00

“Η αποστολή της Εθνικής Φρουράς, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ύψιστη μας προτεραιότητα”, δήλωσε στην DEFENCE ReDEFiNED κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης μας συνέντευξης, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης. 

Μέσα σε άριστο κλίμα συνεργασίας και με κίνητρο την ανάδειξη του έργου της Εθνικής Φρουράς, η DEFENCE ReDEFiNED συναντήθηκε με τον κ. Πετρίδη, στο Υπουργείο Άμυνας. Ο Υπουργός, απάντησε πρόθυμα και χωρίς υπεκφυγές, σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε, ερωτήματα που απασχολούν όλους όσους ενδιαφέρονται για την Άμυνα και την Ασφάλεια του τόπου. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το Α μέρος της συνέντευξης μας: 

Κύριε Υπουργέ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής κατάταξης για την 2021 ΕΣΣΟ. Πώς αποτιμάτε την μέχρι σήμερα διαδικασία που ακολουθήθηκε και ποιες είναι οι προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσετε στη συνέχεια; Υποθέτουμε εύλογα ότι τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν πέρυσι ακολουθώντας την ίδια διαδικασία φέτος θα έχουν εκλείψει.

“Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι η κατάταξη αποτελεί μια συνεχόμενη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος είναι η 2η χρονιά στην οποία οι στρατεύσιμοι υποβάλουν τα στοιχεία, τις επιθυμίες και τα πιστοποιητικά τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Άμυνας. Με γνώμονα την ευκολία χρήσης του συστήματος έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες βελτιωτικές προσθήκες. Για την προσπάθεια αυτή θέλω να εκφράσω και δημόσια την ικανοποίησή μου σε όλους τους αρμόδιους φορείς σε ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ αφού έχει περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία των νέων και των οικογενειών τους.  Θεωρώ ότι πλέον όλα κυλούν ομαλά και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς τους νέους εθνοφρουρούς.”

Διαβάστε επίσης: Το νέο αίμα της Εθνικής Φρουράς, προβάρει το χακί και τα άρβυλα – Φωτογραφίες

Υπάρχει η δυνατότητα για τον στρατωνισμό όλων των νεοσυλλέκτων στις Μονάδες τους, αμέσως μετά την κατάταξη τους στα Κέντρα Εκπαίδευσης ή ορισμένοι Νεοσύλλεκτοι θα πρέπει να στρατωνιστούν σε άλλους χώρους για κάποιο διάστημα;

“Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΓΕΕΦ, οι νεοσύλλεκτοι της 2021 ΕΣΣΟ θα παρουσιάζονται στα ΚΕΝ κατά τις ημέρες και ώρες που αναγράφονται στα σημειώματα κατάταξής τους και αυθημερόν, μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα μεταφέρονται με μέριμνα της υπηρεσίας στις Μονάδες τους όπου υπάρχει η δυνατότητα στρατωνισμού όλων των οπλιτών.

Το όφελος από αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι η άμεση ένταξή τους σε Μονάδες οδηγεί στην ταχύτερη εκπαίδευση και επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.” 

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί νεοσυλλέκτων | Ιδού το πλάνο του ΥΠΑΜ – Τι θα ισχύσει για τις αθλητικές δοκιμασίες

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους νεοσύλλεκτους οπλίτες οι οποίοι καλούνται σε λίγες μέρες να περάσουν τις πύλες των Στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς αλλά και στους γονείς τους; 

“Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η υπηρεσία στην ΕΦ αποτελεί τιμή και χρέος προς την ημικατεχόμενη πατρίδα. Αποτελεί υποχρέωση προς τις θυσίες των προγόνων μας. Ένα μέρος της δικής μας συνεισφοράς στις επόμενες γενιές. Οι νέοι πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως μια νέα πρόκληση που θα τους προσφέρει εμπειρίες και εφόδια για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Απ’ την πλευρά μας ως Υπουργείο Άμυνας, θα είμαστε δίπλα στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε ο χρόνος που θα είναι ντυμένοι στο χακί να είναι ωφέλιμος, παραγωγικός και ουσιαστικός.” 

Η Εθνική Φρουρά απέδειξε ότι παρόλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον κορωνοϊό, παραμένει αξιόμαχη και  αποτελεσματική. Σημειώνουμε εδώ το γεγονός ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας πέρυσι η διακλαδική άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ» διεξήχθη κανονικά. Πώς νιώθετε ως πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Φρουράς για την αποτελεσματικότητα που επιδείχθηκε;

“Αναμφισβήτητα όπως σε όλη την κοινωνία, έτσι και στην Εθνική Φρουρά, ο κορωνοϊός  επέβαλε πολλούς αναγκαστικούς περιορισμούς τόσο για την προστασία του προσωπικού όσο και για τη διατήρηση του αξιόμαχου της δύναμης. Η αποστολή της όμως, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέμεινε η ύψιστη μας προτεραιότητα.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Εθνική Φρουρά συνέδραμε τα μέγιστα όπου και όποτε της ζητήθηκε κυρίως υποστηριχτηκά με προσωπικό στην επιτήρηση των μέτρων και στη φύλαξη ξενοδοχειακών μονάδων. Να σημειωθεί ότι το 2020 διεξήχθησαν οι μεγάλες τακτικές ετήσιες ασκήσεις καθώς και άλλες ασκήσεις συνεργασίας με ξένα κράτη με αποκορύφωμα την πρώτη τετραμερή άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» με Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο. 

Δε μπορώ παρά να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς την ηγεσία και το προσωπικό, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες.”

Διαβάστε επίσης: “ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ 2021” | Οι μαυροσκούφηδες της Εθνικής Φρουράς σε δράση – Το σενάριο της τελικής φάσης -VIDEO

Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της ρύθμισης του Χρόνου Εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τι θα πρέπει να αναμένουν τα στελέχη το επόμενο διάστημα; Σημειώνουμε βεβαίως ότι το Υπουργείο κατέθεσε τους σχετικούς Κανονισμούς στην προηγούμενη Βουλή και τώρα αναμένεται η ψήφιση τους από το Κοινοβούλιο. 

“Η θεσμοθέτηση του ωραρίου των στελεχών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας. Προς τούτο μετά από επισταμένη μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών καταθέσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους σχετικούς κανονισμούς. Αναμένουμε από τη νέα Επιτροπή Άμυνας, με την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών να συνέλθει και να συζητήσουμε το θέμα με την ελπίδα να εγκριθούν σύντομα.” 

Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση ωραρίου στον Κυπριακό Στρατό | Ουτοπία ή πραγματικότητα;

Τι πλάνα έχει θέσει το Υπουργείο σχετικά με την ρύθμιση του ωραρίου εργασίας των ΣΥΟΠ; 

“Αναφορικά με τη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας των ΣΥΟΠ, θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν καλύπτεται από τα αναφερόμενα νομοσχέδια. Τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του θεσμού των ΣΥΟΠ ρυθμίζονται από τις συμβάσεις απασχόλησής τους και σχετικές διαταγές που εκδίδονται κατά καιρούς από το ΓΕΕΦ. 

Θέλω να σημειώσω ότι για το  θεσμό των ΣΥΟΠ, από την πρώτη προκήρυξη μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές προς όφελος του θεσμού και των συμβασιούχων οπλιτών, λαμβανομένων υπόψη πάντα των αναγκών της Εθνικής Φρουράς. 

Θα ήθελα να τονίσω ότι όπου εντοπίζονται προβλήματα ή ζητήματα που επιδέχονταν βελτίωσης, προβαίνουμε στις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Μελετάτε επίσης το ενδεχόμενο προετοιμασίας κανονισμών.”

Διαβάστε επίσης: ΣΥΟΠ | Εκατοντάδες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους – Η συνέχεια της διαδικασίας πρόσληψης

Το  Υπουργείο ως γνωστόν πέραν των διάφορων μέτρων για πάταξη της φυγοστρατίας σε κληρωτούς έλαβε σημαντικές αποφάσεις οι οποίες καθιστούν παραγωγικότερο τον χρόνο παρουσίασης των εφέδρων. Ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής με αναφορές του είχε κάνει λόγο για ανυποταξία μεγάλου αριθμού εφέδρων και μάλιστα διαχρονικά.  Ποια τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όσον αφορά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για πάταξη αυτού του φαινομένου και τι πλάνα υπάρχουν για το μέλλον;

“Η εφεδρεία έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς με τη συμπλήρωση της επάνδρωσης των Μονάδων. Πράγματι ένα σημαντικό ποσοστό των εφέδρων αδικαιολόγητα διέφευγαν της υποχρέωσης για επανένταξη στο θεσμό της εφεδρείας. 

Προχωρήσαμε έτσι με τη λήψη μέτρων τα οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν ορθά για τη μείωση του φαινομένου. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που σπούδαζαν στο εξωτερικό και με την επιστροφή τους στη Κύπρο δεν ενημέρωναν την Εθνική Φρουρά ως όφειλαν. 

Για εξάλειψη αυτού του φαινομένου τον περασμένο Ιανουάριο, με ανακοίνωση καλέσαμε όλους τους ανέντακτους εφέδρους να παρουσιαστούν στα Τμήματα Επιστράτευσης για επιστρατευτική τακτοποίηση. Έκτοτε έχουν ανταποκριθεί και έχουν τακτοποιηθεί επιστρατευτικά 7791 έφεδροι ενώ άλλοι 1718 έχουν ανανεώσει την προσωρινή αναστολή τους με νέα δικαιολογητικά.

Σε συνεργασία πλέον με την Αστυνομία Κύπρου έχει πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διασύνδεση με σκοπό την έκδοση και επίδοση Φύλλων Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) από τους Αστυνομικούς Σταθμούς σε ανέντακτους εφέδρους που μεταβαίνουν εκεί για οποιοδήποτε λόγο. Από την έναρξη του μέτρου αυτού έχουν επιδοθεί μέχρι σήμερα 353 ΦΑΠ. 

Επιπλέον αναμένεται η επέκταση του συστήματος ελέγχου ανέντακτων εφέδρων στις εισόδους και εξόδους της δημοκρατίας (αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα).

Απώτερος σκοπός μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο αντιμετώπισης της εφεδρείας από τους συμπολίτες μας και όχι η ταλαιπωρία τους.”

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Χιλιάδες έφεδροι εντάσσονται ξανά στις μονάδες τους – Πληροφορίες

Η συμμετοχή κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε προτάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (EDIDP), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ήδη γεγονός. Αυτό σε συνδυασμό με την δράση «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου και την συμμετοχή σε προγράμματα της Μόνιμης Διαθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας για τα καλά; 

“Σαφώς και η συμμετοχή των κυπριακών επιχειρήσεων στα προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα και στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων  τους στον τομέα, καθώς για πρώτη φορά τοποθετούνται στο χάρτη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. 

Μέσω της συμμετοχής σε κοινά Ευρωπαϊκά προγράμματα οι Κυπριακές εταιρείες πέραν των οικονομικών ωφελημάτων επιτυγχάνουν τόσο τη ‘’δικτύωσή’’ τους με το Ευρωπαϊκό Οικοσύστημα της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Άμυνα όσο και την απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην εδραίωσή τους στον τομέα. Η επιτυχία των Κυπριακών εταιρειών δίνει τη δυνατότητα για εργοδότηση πολλών ταλαντούχων νέων επιστημόνων.” 

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μεγάλη επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας

Θεωρείτε ότι ο κλάδος της Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει να τύχει στήριξης από το κράτος, αφού πέραν από την συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας προκύπτουν σοβαρά οφέλη στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας (R&D) με την Εθνική Φρουρά παράλληλα, να αναβαθμίζεται επιχειρησιακά.

“Το ΥΠΑΜ, ήδη από το 2019, υποστηρίζει εμπράκτως τον υπόψη κλάδο. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες ενίσχυσης του κλάδου κατευθύνονται σε 3 διαφορετικούς άξονες :

α. Υποστήριξη προτάσεων των κυπριακών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης που θεσπίστηκε το 2019 καθώς και στο νεοσύστατο  Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας 2021-2027.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο έχει υποστηρίξει 6 προτάσεις έργων με συμμετοχή Κυπριακών εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης, 5 από τις οποίες έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από σύνολο 18 προτάσεων. Στα έργα αυτά συμμετέχουν 7 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα το ΥΠΑΜ έχει διαθέσει περίπου 235,000 ευρώ για υποστήριξη και συγχρηματοδότηση αυτών προτάσεων, ενώ οι κυπριακές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα θα λάβουν συνολικά 3,4εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που καταδεικνύει ότι για κάθε 1 ευρώ το οποίο δαπάνησε το ΥΠΑΜ για υποστήριξη της συμμετοχής τους, θα επιστρέφονται 15 ευρώ στην Κυπριακή οικονομία.

β. Μέσω χρηματοδοτήσεων έργων Έρευνας και Ανάπτυξης με εγχώρια κονδύλια 

(1) Το ΥΠΑΜ προκήρυξε τον Ιούνιο του 2019, τη Δράση «ΑΘΗΝΑ-2019» για Αμυντική Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη, με συμμετοχή Κυπριακών Πανεπιστημίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας. 

(2) Έπειτα από ανταγωνιστική διαδικασία ανάμεσα σε 9 προτάσεις έργων, επιλέχθηκαν οι 2 με ψηλότερη βαθμολογία. 

(3) «ΘΗΣΕΑΣ»: Ανάπτυξη και επίδειξη ηλεκτρονικού συστήματος επίγνωσης κατάστασης και υποστήριξης λήψης αποφάσεων. Ανάδοχος Φορέας το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

(4) «DroneEye»: Ανάπτυξη και επίδειξη έξυπνου συστήματος συλλογής πληροφοριών, εντοπισμού πολλαπλών στόχων και κακόβουλων ιπτάμενων οχημάτων (drones), έχοντας ταυτόχρονα δυνατότητα εξουδετέρωσης τους με ηλεκτρονικά μέσα. Ανάδοχος Φορέας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

(5) Το ΥΠΑΜ συγχρηματοδοτεί τα έργα σε ποσοστό 85% και θα καταβάλει το συνολικό ποσό των €900,000 ευρώ. 

(6) Η υπογραφή των συμβολαίων ολοκληρώθηκε στις 02 Ιουνίου 2021. 

Παρόμοιες δράσεις θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

γ. Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

Για πρώτη φορά, σε τέτοιου είδους σχέδια της ΚΔ,  έχει συμπεριληφθεί πρόταση του ΥΠΑΜ. Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στην επιδότηση προτάσεων έργων που θα προκηρυχθούν σε συνεργασία με το ΙδΕΚ, για ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών διττής χρήσης (DUAL USE), καθώς και για αναβάθμιση των εργαστηρίων Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρήσεων. Με τη συγκεκριμένη πρόταση θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικός προϋπολογισμός €3.000.000,  με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δυνατοτήτων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων.”   

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Έπεσαν οι υπογραφές για την συγχρηματοδότηση των έργων «ΘΗΣΕΑΣ» και «DroneEye» – VIDEO

Το Β μέρος της συνέντευξης μας με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, θα δημοσιευθεί το Σάββατο  03/07. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This