ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ | Η επιστράτευση, τα UAVs, η αεράμυνα και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα

Defence Redefined
Published on 20/11/2020 at 11:25

Ο πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ελέγχου του Αρμενικού Υπουργείου Άμυνας, Μοβσες Χακόμπιαν, αποκάλυψε νέες συγκλονιστικές πληροφορίες σχετικά με την έκβαση της πρόσφατης σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Χακόμπιαν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Νοεμβρίου, υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ 2007 και 2015.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Νοεμβρίου, ο Χακόμπιαν κατηγόρησε την αρμενική ηγεσία για την ήττα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια.

Ο Χακόμπιαν είπε ότι η νέα ηγεσία είχε αποτύχει να κινητοποιήσει τον Αρμενικό στρατό όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την επίθεσή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Την τρίτη ημέρα του πολέμου, η κινητοποίηση στο Καραμπάχ ολοκληρώθηκε στο 78%, στην Αρμενία μόνο στο 52%. Άλλωστε, με μυστική απόφαση μειώθηκαν πέντε στρατιωτικά συντάγματα», είπε ο Χακόμπιαν.

Διαβάστε επίσης: Αραγίκ Χαρουτουνιάν | “Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση” – Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – VIDEO

Σύμφωνα με τον Χακόμπιαν, η κινητοποίηση, η οποία υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν μόνο σε 40 ώρες, θα άλλαζε την πορεία του πολέμου.

«Από όλες τις λειτουργίες του στρατού, αυτή είναι η πιο περίπλοκη. Είναι απαραίτητο να είμαστε ειλικρινείς και ενώ κατηγορούμε την πολιτική ηγεσία, είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχουν και λάθη των στρατιωτικών αρχών. Μέρος αυτών των λαθών είναι αντικειμενικά και μέρος είναι υποκειμενικά. Οι αντικειμενικοί στόχοι, είναι ότι οι περιοχές, όπου ήταν απαραίτητη η ανανέωση των στρατευμάτων, είχαν σοβαρά πλήγματα από το πυροβολικό και τα UAV τα οποία δεν το επέτρεψαν να το κάνουν (σ.σ την ανανέωση των στρατευμάτων). Οι διοικητές έπρεπε να λάβουν λειτουργικές αποφάσεις και να αλλάξουν τη μορφή κινητοποίησης », πρόσθεσε.

Ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας αποκάλυψε επίσης ότι, την τρίτη ημέρα του πολέμου, ο Πασινιάν είχε εκδώσει διάταγμα, να σταματήσει η αντικατάσταση των αρμενικών δυνάμεων και έστειλε εθελοντές στις πρώτες γραμμές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Το έγκλημα έχει διαπραχθεί, την τρίτη ημέρα όταν η ηγεσία της χώρας σταμάτησε την κινητοποίηση αποφασίζοντας να στείλει εθελοντές στην πρώτη γραμμή, δεν έχω ιδέα για την τεκμηρίωση της απόφασης».

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

«Αυτοί, που ήταν υπεύθυνοι για αυτήν τη διαδικασία, ήξεραν ότι θα έρθει η ώρα και θα πρέπει να απαντήσουν γι ‘αυτό».

Οι εθελοντές, οι οποίοι δεν ήταν αρκετά εκπαιδευμένοι, υπέφεραν από έλλειψη προμηθειών καθώς και από την έλλειψη κατάλληλης επικοινωνίας με τους διοικητές τους.

«Ένα άτομο που δεν έχει σύστημα επικοινωνίας με το προσωπικό, πώς θα μπορούσε να πολεμήσει; Από την πρώτη μάχη ένα μέρος του προσωπικού εξαλείφθηκε, το άλλο έφυγε πανικόβλητο. Την 5η ημέρα είχαμε 1.500 στρατιώτες που έφυγαν και απομονώθηκαν με σκοπό να μην επιστρέψουν στην Αρμενία και να προκαλέσουν πανικό. ” είπε ο Χακομπιαν.

Ο Χακομπιαν επέκρινε το έργο του Αρμενικού Κέντρου Πληροφόρησης, το οποίο κατέληξε να διαδίδει ψέματα.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

«Υπάρχει όμως ένα κριτήριο, ότι το ψέμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της αλήθειας. Στην περίπτωσή μας υπερέβη το 100%. … Οι ντόπιοι, τα παιδιά που πολεμούσαν δεν κατάλαβαν τι συνέβη», είπε.

Όσον αφορά τη στρατιωτική κατάσταση, ο Χακομπιαν αποκάλυψε ότι η Αρμενία κατάφερε να αναχαιτήσει την δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 πάνω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για 4 ημέρες με το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου Pole-21 της Ρωσίας. Ωστόσο, οι Αζέροι κατάφεραν να παρακάμψουν αυτό το σύστημα.

Ο Χακομπιαν αποκάλυψε ότι η Αρμενία δεν χρησιμοποίησε τα πολεμικά αεροσκάφη Su-30SM για να αντιμετωπίσει τα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν λόγω της έλλειψης πυραύλων αέρος – αέρος. Η παραγωγή και η παράδοση αυτών των πυραύλων σταμάτησε στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας επέκρινε την απόφαση της Αρμενικής ηγεσίας να αγοράσει περισσότερα από τα γηράσκοντα συστήματα αεράμυνας 9K33 Osa, αντί για την αγορά του προηγμένου συστήματος Tor-M2KM το 2018. Σύμφωνα με τον Χακομπιαν, η τελευταία μάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ απέδειξε το 9K33 Osa είναι άχρηστο ενάντια σε μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χακομπιαν συνέχισε, αποκαλύπτωντας ότι η Αρμενία είχε χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς 9K720 Iskander κατά τη διάρκεια της μάχης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: Iskander | Το στρατηγικό όπλο της Αρμενίας που απειλεί το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρώην αξιωματούχος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η Ρωσία είχε βοηθήσει την Αρμενία με κάθε δυνατό τρόπο και μάλιστα προσέφερε στις τοπικές δυνάμεις συστήματα που «δεν είχαν ποτέ ονειρευτεί».

Οι δηλώσεις του Χακομπιαν είναι μια ακόμη μαρτυρία εναντίον του Πασινιάν και της κυβέρνησης του, που οδήγησε την Αρμενία σε μια ιστορική στρατιωτική ήττα. Ο Χακομπιαν είπε ακόμη ότι ο Πασινιάν  συμπεριφέρθηκε ακατάλληλα προς τη Ρωσία, στην οποία έτρεξε ζητώντας βοήθεια όταν το Αζερμπαϊτζάν επρόκειτο να αναλάβει τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε επίσης: Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν μαζικά τις κατεχόμενες περιοχές τους, καίγοντας τα σπίτια τους – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This