ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/09/2020 at 18:08

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν την καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων της Αρμενίας τύπου 9K33 OSA (SA-8 Gecko κατά NATO) και 9K330 Tor (SA-15 Gauntlet κατά ΝΑΤΟ) από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAVs), ενδεχομένως τουρκικών ΤΒ2 Bayraktar. To υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δεν επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των βίντεο αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι και καταστροφή 12 συστημάτων OSA.

Νωρίτερα το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είχε αποδεσμεύσει βίντεο με την καταστροφή αρμάτων μάχης T-72  τα οποία καθ’ ισχυρισμό ήταν στην κατοχή Σύρων μισθοφόρων που επιχειρούσαν για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Οι πρώτες εικόνες από τις συγκρούσεις – Οι πρώτες απώλειες για το Αζερμπαϊτζάν – VIDEO

Πέραν τούτων γίνεται αναφορά από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας για μεταφορά από πλευράς Αζερμπαϊτζάν συστημάτων βαρέως πυροβολικού με συστήματα διαμετρήματος των 300 χιλ όπως Kasirga, Polonez και ΒΜ-30 Smerch (τα οποία διαθέτουν και οι δύο αντιμαχόμενοι).

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία διαθέτει πέραν των παλαιότερων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA και σύγχρονα Tor-M2MK, S-300 και BUK M1-2.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

Στο οπλοστάσιο του Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα υπάρχουν επίσης τα ρωσικά S-300PMU2 , SA-2 Guideline, SA-3 Goa (S-125 Pechora-2M), και SA-5 Gammon (S-200).

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Στο διπλωματικό επίπεδο τη σημασία της άμεσης κατάπαυσης πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την προσφυγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση της κρίσης επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε εντατικές συνομιλίες του με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές στην κατάπαυση πυρός και την έναρξη συνομιλιών» σημείωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες

Εντωμεταξύ, στη διάψευση των αναφορών που θέλουν τον Αρμένιο υπουργό Άμυνας να επισκέπτεται τη Ρωσία λόγω των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προχώρησε η πρεσβεία της Αρμενίας στη Μόσχα, όπως ανέφερε στο Sputnik o σύμβουλος της διπλωματικής αποστολής, Έντβαρντ Ντζαμπαζιάν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την αντιπαράθεση», επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές μπον ντε Μουλ, σε ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Αρμενία, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν προχώρησε στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου και πλήρη επιστράτευση, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης στις εντάσεις στην διεκδικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε επίσης: Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία | Οι συγκρούσεις και οι απειλές για πυρηνική καταστροφή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ορκίστηκε στη νίκη της χώρας του απέναντι στην Αρμενία.

«Την Κυριακή το πρωί, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και οικισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής» σημείωσε ο Αλίεφ.

«Πρόκειται για μια ακόμη στρατιωτική πρόκληση από την Αρμενία» συνέχισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. «Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν απώλειες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών του Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε ο Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Με πληροφορίες από: sputniknews.gr, ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This