ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης
Defence Redefined
Published on 05/11/2020 at 10:22

Από τις αρχές Νοεμβρίου, η πρόοδος των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προς τις κατευθύνσεις της διόδου Λατσίν και της πόλης Σούσα στην αμφισβητούμενη περιοχή του  Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιβραδύνθηκε, σε σχέση με την πρόοδο που σημείωσαν το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου. 

Οι κύριοι παράγοντες, αυτού του γεγονότος, είναι η σθεναρή αντίσταση των αρμενικών δυνάμεων, που παρά τις τεράστιες απώλειες συνεχίζει να υφίσταται, η πολυπλοκότητα του εδάφους, οι επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες και η επικοινωνία των επιτιθέμενων μονάδων του Αζερμπαϊτζάν, στις προσφάτως κατεκτημένες περιοχές. 

Διαβάστε επίσης: Iskander | Το στρατηγικό όπλο της Αρμενίας που απειλεί το Αζερμπαϊτζάν

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι αρμενικές μονάδες σαμποτάζ εξακολουθούν να επιχειρούν και να παραδίδουν τακτικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον τα  9 χωριά, την κατάληψη των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ, βρίσκονται στην περιοχή που είχαν καταλάβει νωρίτερα οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό, σε κάποιο βαθμό, δείχνει την επιβράδυνση της προόδου των δυνάμεων του Μπακού στο μέτωπο του πολέμου.

Οι Αρμενικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή, η Αρμενία ετοιμάζει μια ισχυρή αντεπίθεση για να ωθήσει τους Αζέρους προς τον νότο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υποστηρίζουν επίσης ότι, ο μόνος παράγοντας που φέρεται να σταματά την Αρμενία από μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή είναι η δέσμευση των Αρμενίων στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που το Μπακού παραβιάζει κατάφωρα.

Στο μεταξύ, η αρμενική πλευρά συνεχίζει να δημοσιεύει καθημερινά πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να έχασε 10 UAV, 21 θωρακισμένα οχήματα και 103 στρατιώτες σε πρόσφατες συγκρούσεις στις αρχές Νοεμβρίου. Οι μεγάλοι αριθμοί των  θυμάτων και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνονται ευρέως από οπτικοακουστικό υλικό που μεταδίδεται καθημερινά από το θέατρο των συγκρούσεων.  

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO

Ο ισχυρισμός των Αρμενίων, ότι το μπλοκ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχασε κάπως τη στρατηγική πρωτοβουλία στον πόλεμο είναι τουλάχιστον υπερεκτιμημένος. Το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακόμη και τα μαχητικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να χτυπούν οχυρωμένες θέσεις, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό των αμυντικών δυνάμεων της Αρμενίας. Οι Αρμένιοι δεν διαθέτουν αρκετά μέσα και αντίμετρα για να προστατεύσουν τις ροές ανεφοδιασμού και το ανθρώπινο δυναμικό από τις καθημερινές και σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις.

Από τις 3 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζονται ανοιχτά από Τούρκους στρατιωτικούς και Σύρους μαχητές, εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από την δίοδο Λάτσιν και την πόλη της Σούσα. 

Η απώλεια οποιουδήποτε από αυτά τα σημεία μπορεί να σηματοδοτήσει την κατάρρευση ολόκληρης της αρμενικής άμυνας στην περιοχή. Οποιαδήποτε μεγάλη αντεπίθεση των Αρμενίων, εάν δεν προκαλέσει ένα γρήγορο και καταστροφικό πλήγμα στις επιτηθέμενες δυνάμεις, πιθανότατα δεν θα επιτρέψει την επίτευξη στρατηγικής επιτυχίας. 

Αντ ‘αυτού, θα αποκαλύψει τις εναπομείναντες αρμενικές μονάδες και θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων από αεροπορικές επιθέσεις, αφήνοντας τους παράλληλα εκτεθημένους στο πυροβολικό των Αζέρων. Η κυριαρχία των Αζέρων στον αέρα σημαίνει επίσης, πλεονέκτημα στην αναγνώριση του στόχου. 

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

Υπό αυτές τις συνθήκες, μικρές τακτικές αντεπιθέσεις με στόχο κυρίως την διατάραξη και την φθορά των προωθούμενων μονάδων του Αζερμπαϊτζάν, φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο. Παρά την έλλειψη αξιοσημείωτων κατακτήσεων από το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ημέρες, η άμυνα της Αρμενίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και εάν η Άγκυρα και το Μπακού καταφέρουν να διασφαλίσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό των δυνάμεων τους, μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση προς το τρίγωνο Λατσίν – Σούσα – Στεπανακέρτ φαίνεται να είναι αναπόφευκτη.

Στην πολιτική σκακιέρα της σύρραξης, οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση έχουν οδηγήθει μέχρι στιγμής ναυάγιο, καθώς η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αισθάνονται πολύ κοντά στην επιθυμητή στρατιωτική νίκη. Ο Πρόεδρος Αλιγιεφ θέλει να καταγράψει το όνομά του στην ιστορία ως ηγέτης που επέστρεψε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως τον σουλτάνο της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσποιούμενος ότι είναι ο ηγέτης ολόκληρου του τουρκικού κόσμου και ακόμη – όλων των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Διαβάστε επίσης: Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε την εκεχειρία

Με πληροφορίες από: SouthFront / ΑΜΝ / Reuters

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This