Κ. Μητσοτάκης | Με γεμάτη ατζέντα στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με Μπάιντεν
Defence Redefined
Published on 16/05/2022 at 09:00

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για δεύτερη φορά στη θητεία του στον Λευκό Οίκο, κατόπιν πρόσκλησης του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Σημαντική σε πολλά επίπεδα είναι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της. Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ).

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – ΗΠΑ | Στην Επιτροπή Άμυνας το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία – Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση, στο οποίο η κυβέρνηση τονίζεται ότι πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πλωτός υπεράκτιος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά, καθώς και εμπορικά. Περίοπτη θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν, όπως μεταδίδεται, και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γεμάτο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα Ελλάδας με συνέντευξη στο MSNBC και κατόπιν θα λάβει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Το βράδυ της Δευτέρας, μεσημέρι στην Ουάσινγκτον, θα γίνει η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και στις 6 το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Η Νάνσι Πελόζι θα παραχωρήσει δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την ευκαιρία να συναντήσει και αρκετούς Γερουσιαστές ώστε να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, ενώ θα δειπνήσει με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η MDCA – Σε εξέλιξη η πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This