Ελλάδα – ΗΠΑ | Στην Επιτροπή Άμυνας το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία – Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 10/05/2022 at 15:30

“Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό”, παρατήρησε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της ΜDCA.

“Θέλουμε τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, δεν τους κάναμε καμία χάρη με τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA), πρώτα από όλα μπαίνει το εθνικό συμφέρον”, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ήταν επιλογή και επιθυμία της κυβέρνησης η μετατροπή της ΜDCA από ετήσια σε πενταετούς διάρκειας. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ με την επικαιροποίηση της επεκτείνεται για πέντε έτη η υπάρχουσα συμφωνία.

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, “επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου”.

Ακόμα, σημειώνεται ότι, “η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης”.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
  • Ο πρόεδρος του αμερικανικού Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η “ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών” στο πλαίσιο των διεργασιών του σχήματος 3+1.
  • Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.
  • Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα.
  • Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό
  • Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου και η Σούδα.
  • Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Τέλος, η Συμφωνία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Tα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε σήμερα το πρωί ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

Αμέσως μετά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσούνης είχε σύντομη συνομιλία με την κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασε τη συγκίνησή του που επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και ερωτηθείς σχετικά από την Πρόεδρο, αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, καθώς και στους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Ελλάδα.

Ο κ. Τσούνης είναι Ελληνοαμερικανός, γιος μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με καταγωγή από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Μεγαλώνοντας, οι γονείς του, τού εμφύσησαν τις ελληνικές αρετές της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα, του φιλότιμου. Έμαθε την ελληνική ως πρώτη του γλώσσα. Βαθιά δεμένος με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο πρέσβης Τσούνης ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC) και μεταξύ άλλων ρόλων, είναι διαχειριστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative).

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατέχει προπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University),καθώς και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο St. John’s University of Law. Υπήρξε άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα), η υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε απλό πολίτη από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Ανθρωπιστικού Βραβείου Harry Chapin Humanitarian for Long Island Cares και το βραβείο Δια Βίου Επιτεύγματος για συμμετοχή στα κοινά που του απένειμε το Long Island Business News. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Δρίβας | Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1)

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This