Ελλάδα | Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η MDCA – Σε εξέλιξη η πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών
Defence Redefined
Published on 13/05/2022 at 17:06

Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την “κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”.

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως λέει “όχι” σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την Ελλάδα.

“Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ούτε δηλώνουμε τάχα αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Το λέμε καθαρά: Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει “την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά”.

“Φοβάμαι, κ. Μητσοτάκη, ότι αυτό που εσείς κάνετε σήμερα, όχι μόνο δεν θα το έκανε κανείς πρωθυπουργός – δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, συμπεριλαμβανομένου και του πατρός σας – αλλά δεν θα το έκανε ποτέ καμία χώρα σύμμαχος. Μπορεί να το κάνει μόνο μια χώρα δορυφόρος. Διότι αυτό λέγεται “δορυφοριοποίηση” της χώρας”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει το Euronews, το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας παρατείνει για πέντε χρόνια την ισχύ της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρούν και να λειτουργούν “στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες” σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω Συμφωνία επικυρώθηκε μόλις σήμερα, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών συνεχίζεται αδιάλειπτα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Κρήτης και των ευκολιών που παρέχονται στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχει καταθέσει αίτημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για ανάπτυξη 10 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και 14 τύπου F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. 

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, χρονικός ορίζοντας της ανάπτυξης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με προφανή σκοπό την εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά. Το σύνολο των στελεχών της αμερικανικής αεροπορίας που θα συνοδεύει την αποστολή των αεροσκαφών υπολογίζεται σε περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα F-35.

Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, τα Γενικά Επιτελεία ετοιμάζουν πρόταση για την απόκτηση μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Black Hawk από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60R θα έρθει μέσα στο τρέχον έτος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) MQ-9.

Σχετικά με τα 1.200 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) M1117 τόνισε πως θα παραληφθούν ακόμη 270 μέχρι τις 10 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον αριθμό που ως τότε θα έχουν έρθει στην Ελλάδα σε 444.

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την ίδια στιγμή, πάντως, Ειδικές Δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ συμμετέχουν από κοινού σε πλειάδα ασκήσεων εντός του Μαΐου, είτε σε διμερές είτε σε διασυμμαχικό επίπεδο. Πραγματοποιείται, κατ’ αρχάς, η διμερής διακλαδική άσκηση αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων “Alexander the Great”, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Παράλληλα, εξελίσσεται η άσκηση “Trojan Footprint” με επικεφαλής τον Αμερικανό διοικητή ειδικών επιχειρήσεων (SOCEUR), με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Διμερής είναι η διακρατική άσκηση “Stolen Cerberus”, που αφορά μεταφορές και ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες (Ρόδος, Λήμνος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Λάρισα).

Επίσης, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στην άσκηση “Swift Response” στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης “Defender Europe” με τη συμμετοχή Αλβανίας, Ελλάδας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Μαυροβουνίου.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Κογκρέσο | Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This