ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός MLRS | Πυρομαχικά επόμενης γενιάς ανακοίνωσε η Lockheed Martin
Defence Redefined
Published on 03/12/2021 at 10:37

Τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών M270 με στόχο την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση έως και το 2050, ανακοίνωσε η Lockheed Martin. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η κρίσιμη ικανότητα θα προσφέρει στην Ελλάδα προσαρμοσμένες βελτιώσεις, επιτρέποντας στο σύστημα να εκτοξεύει πυρομαχικά επόμενης γενιάς παρέχοντας παράλληλα διαλειτουργικότητα με λοιπούς χρήστες του συστήματος.

Το πυραυλικό σύστημα MLRS (Multiple Launch Rocket System) κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Missiles και υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό και σε 14 ακόμη χώρες, το Μπαχρέιν, την Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. 

Το σύστημα κατασκευάζεται και στην Ευρώπη μέσω ενός σχήματος συνεργασίας από γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές και αγγλικές εταιρείες, ενώ η αξία του έχει αποδειχθεί και επανειλημμένα στα πεδία των μαχών. 

Το MLRS πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο, αυτόματο σύστημα που βασίζεται στην οπλική πλατφόρμα M270, εκτοξεύοντας πυραύλους εδάφους – εδάφους και τους γνωστούς Army Tactical Missile System (ATACMS).

Διαβάστε επίσης: MLRS Tamnava | Μεγάλη ισχύς πυρός με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262 χιλιοστών

O εκσυγχρονισμός των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων M-270 MLRS συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) και συγκεκριμένα του Πυροβολικού Μάχης. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα προσφέρουν όγκο πυρός σε μεγάλες αποστάσεις αξιοποιώντας τους πυραύλους MGM-140 ATACMS, οι οποίοι δύνανται να πλήττουν τα “κέντρα βάρους” του αντιπάλου.

Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελληνικών M-270 MLRS σε συνδυασμό με τα βλήματα MGM-140 ATACMS προσφέρει δυνατότητα προσβολής ναυστάθμων και αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από τα νησιά του Αιγαίου καθώς και πλειάδας άλλων στόχων ζωτικής σημασίας για τον εχθρό όπως συγκεντρώσεις προσωπικού και υλικού καθώς και αποβατικά μέσα.

Διαβάστε επίσης: Η Lockheed Martin κερδίζει συμβόλαιο 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του F-22

Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυροβολικού (ΠΕΠ) M-270 MLRS αποτελείται από το Σύστημα Εκτόξευσης και Επαναγέμισης (Launcher Loader Module – LLM) Μ-269 και το Ερπυστριοφόρο Όχημα-Φορέα (Tracked Carrier Vehicle – TCV) Μ-993. Το LLM είναι η αυτόνομη πλατφόρμα σκόπευσης, εκτόξευσης και επαναγέμισης, ενώ το TCV, βασισμένο στο πήγμα του Μ2/Μ3 “Bradley” ICV/CFV, εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνηση του συστήματος και την προστασία του πληρώματος. 

Το σύστημα υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός στοιχείου). Tο MLRS εκτοξεύει ρουκέτες των 8,9 ιντσών/227 χιλ που φορτώνονται συναρμολογημένες, ελεγμένες και συσκευασμένες σε εξαπλό φορέα (Launch Pot Container – LPC). Η κάθε ρουκέτα είναι ασφαλισμένη μέσα σε ένα σωλήνα από fiberglass, ο οποίος αποτελεί και τον σωλήνα εκτόξευσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τη ρουκέτα από τις καιρικές συνθήκες. Τα LLM του MLRS γεμίζουν είτε με δύο LPC (12 ρουκέτες), είτε με δύο ATACMS. O ίδιος εκτοξευτής δεν μπορεί να εκτοξεύσει παράλληλα ρουκέτες και πύραυλο, αλλά λειτουργεί ως αρθρωτό σύστημα με αλλαγή των κάνιστρων του.

Με πληροφορίες από: Lockheed Martin, ΓΕΣ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This