ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS
Defence Redefined
Published on 20/06/2020 at 12:52

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Αλεξάνταρ Βουλίν (Aleksandar Vulin), παρακολούθησε στις 18 Ιουνίου 2020 την παράδοση της πρώτης σειράς (0-series) του εκσυγχρονισμένου εκτοξευτή πυραύλων “Oganj” καθώς και της δοκιμαστικής εκτόξευσης βλημάτων στο Κέντρο Δοκιμών Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού “Nikinci”.

“Η ισχύς μας έχει αυξηθεί σημαντικά με το ψηφιοποιημένο Oganj, έναν εκσυγχρονισμό που κάνουμε για πρώτη φορά από το 1977” δήλωσε ο Υπουργός.

Το σύστημα περιλαμβάνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS), βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας και μειώνει δραστικά τον χρόνο τάξης και βολής από 26 λεπτά σε μόλις 3!

“Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στον σύγχρονο πόλεμο όπου όλα γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και δευτερόλεπτα” δήλωσε ο κ. Βουλίν συμπληρώνοντας ότι “δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να φτάσετε με ασφάλεια, να ρίξετε τα πυρομαχικά σας με ακρίβεια και να απομακρυνθείτε από τη θέση βολής το συντομότερο δυνατό.”

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν μια και μισή Πυροβολαρχίες του εκσυγχρονισμένου συστήματος τις επόμενες μέρες (2 βδομάδες) ενώ παράλληλα ο εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων «Oganj» που διαθέτουν οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσει με τουλάχιστον την παράδοση ακόμη μιας Πυροβολαρχίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού συμμετέχουν αρκετές εταιρείες της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας με επικεφαλής την εταιρεία «Prva petoletka» η οποία παρέχει τα κύρια υποσυστήματα. Μεγάλο μέρος της εργασίας γίνεται από το Τεχνικό Ινστιτούτο Αναθεώρησης “Čačak”.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Δρ. Nenad Miloradović η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς πυρομαχικών για αυτό το όπλο μόλις ολοκληρώθηκε και ένας τύπος πυραύλων με κατάλληλους πυροσωλήνες έχει ήδη εισαχθεί -ο πύραυλος M-18. Το εκσυχρονισμενο “Oganj” είναι αρθρωτού σχεδιασμού (modular) και δύναται να βάλει με διάφορα διαμετρήματα, αλλά και τους κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου “ALAS”.

ALAS ©Ministry of Defence Republic of Serbia

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο Δρ. Miloradović το “Oganj” έχει την ικανότητα πυροδότησης όλων των υπαρχόντων τύπων μη κατευθυνόμενων βλήματα πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων 40 χιλιομέτρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και βλήματα πυραύλων σε απόσταση 50 χλμ. που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου με διόρθωση διαδρομής πτήσης.

Τόνισε επιπλέον ότι, ένας προγραμματιζόμενος πύραυλος “ALAS” εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το κοντέινερ που ήταν τοποθετημένο στο “Oganj” καθώς και η εκτόξευση πυραύλων τύπου “Grad” τους οποίους να σημειωθεί ότι διαθέτει και η Εθνική Φρουρά.

“Αυτή είναι η βάση για περαιτέρω βελτίωση, επειδή ο πύραυλος “ALAS” δεν είναι ούτε ο τελικός ούτε ο πιο ισχυρός πύραυλος που θα εκτοξευτεί από αυτό το σύστημα. Το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο αναπτύσσει επίσης πυραύλους “Košava 1” και “Košava 2”, οι οποίοι θα αυξήσουν το εύρος του πυραυλικού μας πυροβολικού σε πάνω από 50 χιλιόμετρα και θα έχουν κεφαλές μεγάλης καταστροφικής δύναμης, ικανές να καταστρέψουν ενισχυμένους και σταθερούς στόχους” επεσήμανε ο Υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This