Ανασκόπηση | Η πορεία της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023
Defence Redefined
Published on 18/08/2023 at 15:58

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να κάνει μία ανασκόπηση του πολυσχιδούς έργου και των δραστηριοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2023.

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διεκδικήσει τον δικό της χώρο στο Ευρωπαϊκό και ευρύτερο Αμυντικό Οικοσύστημα, ούσα υπολογίσιμο μέγεθος στον χάρτη εκείνων των χωρών που δραστηριοποιούνται στον απαιτητικό τομέα της Άμυνας (σε προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας) παρόλο το μικρό της μέγεθος.

Οι δυναμικές που έχουν διαμορφώσει μεταξύ άλλων την πορεία της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας αυτά τα χρόνια συνδέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφάλειας, οι οποίες δημιούργησαν τις προοπτικές ανάδειξης της Ευρώπης σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό αμυντικό-βιομηχανικό δρώντα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος αποτελεί η δημιουργική ανάπτυξη και η συνεργασία με χώρες μέλη της Ε.Ε και η οποία θα επιφέρει την μετατροπή της εκκολαπτόμενης και πολλά υποσχόμενης Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας εντός αυτής της δεκαετίας σε έναν υπολογίσιμο πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις του νησιού αλλά και σε ένα στιβαρό παράγοντα ώθησης του ευρύτερου δυναμικού της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης.

Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ανέλαβε αποφασιστική δράση κάνοντας μία σειρά από σταθερά βήματα προς επίτευξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Το πρώτο βήμα αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο με τίτλο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 στις 24 Ιανουαρίου 2023. 

Οι συμμετοχές στο συνέδριο ξεπέρασαν συνολικά τις 180, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους βρισκόταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος Α.Ε Παπαμελετίου Γιώργος, ο Πρέσβης της Τσεχίας Α.Ε Vladimir Němec,ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ακόλουθοι Άμυνας από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτο. 

Ο τέως Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), στελέχη της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε εταιρικό επίπεδο, πέραν των 10 εταιρειών από Ελλάδα, Κύπρο αλλά και μεγάλες εταιρείες της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας συμμετείχαν ενεργά και διαδραστικά με περίπτερα και εκθέματα όπως μη επανδρωμένα αεροχήματα, μη επανδρωμένα οχήματα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

Εντούτοις, αυτό που τράβηξε τα βλέμματα των συνέδρων ήταν η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και του ΕΕΛΕΑΑ παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος και του Υπουργού Άμυνας, το οποίο προλειάνει το δρόμο για δημιουργικές και παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των δύο οργανισμών. 

Ανταλλαγή αναμνηστικών κατά την υπογραφή του Μνημονίου 

Η διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου, αξιολογείται ως επιτυχημένη, διότι κατά τη διάρκεια του παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων, τεχνολογιών και μεθοδολογιών από εισηγητές, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και στελέχη υψηλού κύρους, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι σύνεδροι αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν ένα ισχυρό networking. 

Περεταίρω, το συνέδριο αποτέλεσε, κατά γενική ομολογία, μια καλή βάση για ενδυνάμωση του οικοσυστήματος άμυνας και ασφάλειας για την Κύπρο. Μέσω των ειδικών θεματικών παρουσιάστηκαν στο μέτρο του δυνατού όλα εκείνα τα στοιχεία που όντως επαναπροσδιορίζουν το σύγχρονο πεδίο της μάχης. 

Διαβάστε επίσης: Ο απολογισμός του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Φωτογραφίες και VIDEO

Το δεύτερο σημαντικό βήμα ήταν η Ευρωπαϊκή αναγνώριση ΚΣΕΕΚ, και της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας στις 02 Μαρτίου 2023 ως προϊόν της συμμετοχής αυτών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών, που σχετίζονται με την Άμυνα (ENDR), στο οποίο συμμετέχουν άνω των πενήντα βιομηχανικών συνδέσμων και clusters από όλη την Ευρώπη.  

Το δίκτυο ENDR, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DEFIS), προωθεί μια ισχυρή και καινοτόμα Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία προωθώντας την ανάπτυξη  των απαραίτητων αμυντικών ικανοτήτων, που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη το 2016, όταν η Επιτροπή ενέκρινε το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την άμυνα.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΕΚ | Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών που σχετίζονται με την Άμυνα (ENDR)

Στη συνέχεια, δυναμική και ουσιαστική αποτιμάται η παρουσία του Κυπριακού Περιπτέρου στη διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA 2023 μεταξύ 09-11 Μαΐου στην Αθήνα, με διοργανωτή τον ΚΣΕΕΚ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας.

Στη DEFEA, η Κύπρος συμμετείχε για δεύτερη φορά με δικό της Εθνικό Περίπτερο φιλοξενώντας 6 καινοτόμες Κυπριακές εταιρείες μέλη του ΚΣΕΕΚ (SignalGeneriX, Cyric, Cellock, Amadema, Additess και Encorp) και της αναδυόμενης Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται ερευνητικά και εμπορικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η παρουσία πολυάριθμων διπλωματικών αποστολών και 350 εκπροσώπων κορυφαίων αμυντικών εταιρειών από 27 χώρες, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η DEFEA αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και επομένως, οι Κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν πλέον την ευκαιρία να παρουσιάζουν ανελλιπώς τα προϊόντα τους σε νέες αγορές, αλλά και στις μεγαλύτερες αμυντικές εκθέσεις παγκοσμίως με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Κύπρου. 

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο της DEFENCE ReDEFiNED στην DEFEA 2023

Από την έκθεση DEFEA δεν μπορούσε να λείπει ούτε το DEFENCE ReDEFiNED το οποίο κάλυψε με μια δυναμική ομάδα ολόκληρη την έκθεση με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό Περίπτερο.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Κυπριακό Περίπτερο στη διεθνή αμυντική έκθεση στην Αθήνα – Οργανωτής ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας

Στην πορεία και συγκεκριμένα στις 05 Μαΐου 2023, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Πρεσβεία της Τσεχίας στην Κύπρο, και το ΚΣΕΕΚ σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network (ΕΕΝ) διοργάνωσαν επιχειρηματικό φόρουμ και επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Τσεχίας | Ανάπτυξη συνεργασιών στον Τομέα της Ασφάλειας και της Αμυντικής Βιομηχανίας

Η ίδια επιτυχημένη συνταγή υλοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν το ΚΣΕΕΚ και το Cyprus Defence Cluster με συνδιοργανωτές τον Γαλλικό Σύνδεσμο Ναυτιλιακής Βιομηχανίας GICAN, το τμήμα Direction de la Coopération de Sécurité et de Défense DCSD του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, τη γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υλοποίησαν το 1ο Γαλλικό και Κυπριακό Εργαστήρι Ασφάλειας και Άμυνας, στο οποίο έλαβαν χώρα συναντήσεις B2B για την ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας της Κυπριακής Γαλλίας στην Ασφάλεια και την Άμυνα.

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες συμμετείχαν σε αυτό αφορούσαν μεγάλα ονόματα της Γαλλικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως η KERSHIP/Naval Group, η Arquus Defense και η Airbus Helicopters.

Μάλιστα, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του workshop στις 16 Μαΐου 2023 και σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης της Γαλλίας κα. Σαλίνα Γκρενέ Καταλάνο ο ΚΣΕΕΚ μέσω του Προέδρου του Δρ. Τάσου Κουνούδη, υπέγραψε μαζί με το Γαλλικό Σύνδεσμο Ναυτιλιακής Βιομηχανίας GICAN Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο αμυντικών βιομηχανιών.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΕΚ – GICAN | Υπογραφή MoU με στόχο την συνεργασία στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας

Ταυτόχρονα με το γαλλο-κυπριακό workshop, διοργανώθηκε το 3ο Συνέδριο Άμυνας & Ασφάλειας Κύπρου, CYPSEC 2023, στην Λευκωσία. 

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2023 | Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 3ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας & Ασφάλειας Κύπρου στην Λευκωσία

Επιπρόσθετα, ως σημαντική αξιολογείται πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Αμυντικής Καινοτομίας (European Defence Innovation Day – EDID), η οποία διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (European Defence Agency – EDA) υπό την αιγίδα της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Μαΐου 2023. 

Οι εργασίες παρείχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξης της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και μεγιστοποίηση των συνεργιών μεταξύ της πολιτικής και αμυντικής καινοτομίας, ενώ ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου συνδυάστηκε με μια ειδική έκθεση που παρουσίασε και κατέδειξε την ευρωπαϊκή αριστεία στην αμυντική καινοτομία. Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν στο EDID μέσω 31 και 12 ονοτήτων αντίστοιχα με στόχο την ανάδειξη των εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων τους.

Διαβάστε επίσης: EDA | Ευρωπαϊκή Ημέρα Καινοτομίας στην Άμυνα – Συνέδριο & Έκθεση

Ακολούθως, διεκπεραιώθηκε με επιτυχία η πρώτη Ημερίδα Δικτύωσης «Innovation Workshop and Speed Networking Event» στον τομέα της Καινοτομίας. Η Ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου στις 09 Ιουνίου 2023, σε συνεργασία με το ΚΣΕΕΚ, και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «EUROCC2» Computation-based Science and Technology Research Center, του προγράμματος «EMME-CARE», και του ευρωπαϊκού δικτύου «DiGINN Hub» 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου την οποία κοινοποίησε ο ΚΣΕΕΚ, η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία. 

Φωτογραφία από την ημερίδα “Innovation Workshop and Speed Networking Event”

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  η ημερίδα είναι η πρώτη από τις πολλές ημερίδες που θα ακολουθήσουν μελλοντικά και αποτέλεσε μια πρώτη γνωριμία και δικτύωση του ερευνητικού/ακαδημαϊκού προσωπικού του Ινστιτούτου Κύπρου με κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας γεφύρωσης του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στους τομείς έρευνας και βιομηχανίας της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Λοιπές δράσεις όπως η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του μέλους του ΔΣ του ΚΣΕΕΚ, Δρ. Χάρη Ζαχαράτου και εκπροσώπου του Ιταλο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις 28 Ιουνίου 2023, συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Φωτογραφία από την Ημερίδα Έρευνας και Καινοτομίας 

Τέλος για είχαμε την Ημερίδα Έρευνας και Καινοτομίας στην Άμυνα που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο με συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αλλά και των Αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών με εκπροσώπους τον ΚΣΕΕΚ και τον ΕΕΛΕΑΑ. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στις 04 Ιουλίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ Δρ. Τάσος Κουνούδης μαζί με τον δημοσιογράφο της DEFENCE ReDEFiNED Νάσο Κολοβό

Ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ Δρ. Τάσος Κουνούδης ερωτηθείς από το DEFENCE ReDEFiNED για το πώς αποτιμά ο ίδιος την όλη προσπάθεια, δήλωσε ότι «Το πρώτο 6μηνο του 2023 η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία έχει να επιδείξει σημαντικές διεθνείς επιτυχίες. Υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στην DEFEA 2023 στην Αθήνα, με Εθνικό Περίπτερο και συμμετοχή 6 εταιρειών μελών του ΚΣΕΕΚ, πετύχαμε εκ νέου συμμετοχή Κυπριακών Εταιρειών σε συμβόλαια του EDF 2022 για ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Αμυντικών Συστημάτων αξίας 102 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας (MoU) με τους αντίστοιχους συνδέσμους της Ελλάδας και της Γαλλίας και διοργανώσαμε συνέδρια και ημερίδες αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας με Ελληνικές, Τσέχικες και Γαλλικές εταιρείες. Η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί σήμερα μια ραγδαία και δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία με διεθνή προσανατολισμό».

Επίσκεψη των Υπ. Άμυνας Ελλάδος και Κύπρου και λοιπών αξιωματούχων στο Κυπριακό Περίπτερο κατα την διάρκεια της DEFEA 2023

Το DEFENCE ReDEFiNED ως μέλος της C.D Multimedia Services Ltd, της πρώτης εταιρείας στην Κύπρο η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του Defence Marketing, θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο. 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την συζήτηση μεταξύ άλλων γύρω από τον ρόλο του ΚΣΕΕΚ και την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης | Αναβάθμιση του ρόλου των ΣΥΟΠ – 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς – Αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

*Εικόνα τίτλου από DEFEA 2023. Δείτε τις δηλώσεις εδώ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This