Ο απολογισμός του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Φωτογραφίες και VIDEO
Defence Redefined
Published on 25/01/2023 at 19:52

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο με τίτλο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023. 

Οι συμμετοχές στο συνέδριο ξεπέρασαν συνολικά τις 180, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους βρισκόταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Παπαμελετίου Γιώργος, ο Πρέσβης της Τσεχίας κ. Vladimir Němec,ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ακόλουθοι Άμυνας από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτο. 

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), στελέχη της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Σε εταιρικό επίπεδο, πέραν των 10 εταιρειών από Ελλάδα, Κύπρο αλλά και μεγάλες εταιρείες της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας συμμετείχαν ενεργά και διαδραστικά με περίπτερα και εκθέματα όπως μη επανδρωμένα αεροχήματα, μη επανδρωμένα οχήματα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Άρχισε το μεγαλύτερο συνέδριο άμυνας και ασφάλειας στην Κύπρο – Φωτογραφίες

Αναφορικά με τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ενότητες.

Η θεματική της πρώτης ενότητας είχε ως τίτλο “The emerging Cypriot Defence Industry – EU Funding Opportunities” και αφιερώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης Άμυνας, Ασφάλειας και Διαστήματος στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις βιομηχανικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Στις εργασίες της πρώτης αυτής ενότητας, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Άμυνας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG-DEFIS), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), τη γαλλική ένωση GICAN, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και εκπροσώπων από εταιρείες στον Τομέα της Άμυνας, συνεισέφεραν ποικιλοτρόπως τόσο στο διάλογο για την  ανάπτυξη της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας, όσο και για την ολοένα αναπτυσσόμενη δυναμική ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων (defence capabilities building) μέσω συνεργιών και ενσωμάτωσης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων στον κύκλο παραγωγής. 

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών αποτελεί η κεφαλαιοποίηση της πολιτικής υποστήριξης των κρατών μέσω κοινής ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων με στόχο της Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

Εντούτοις, αυτό που τράβηξε τα βλέμματα των συνέδρων ήταν η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και του ΕΕΛΕΑΑ παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος και του Υπουργού Άμυνας, το οποίο προλειάνει το δρόμο για δημιουργικές και παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των δύο οργανισμών.

Στο δεύτερο σκέλος της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η ενότητα με τίτλο “Multi-Domain and Network Centric Operations – Trends and Solutions”. 

Το περιεχόμενο της θεματικής αυτής εμπεριείχε μία σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων από στελέχη διακεκριμένων εταιρειών της εγχώριας και ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα της MBDA, της Arquus Defense, της EODH, της CyRIC, της SignalGeneriX, της AmaDema, της ADDITESS, της CELLOCK LTD, της Ecliptic Defence and Space και της ALTUS LSA. 

Αντικείμενο αυτών ήταν διάφορες πτυχές των πολυχωρικών και δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων και λύσεις που δύναται να ανταποκριθούν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα, τα στελέχη αναφέρθηκαν στις δυνατότητες των εταιριών τους, καθώς και στον ρόλο που δύνανται να παίξουν στο νέο θέατρο επιχειρήσεων.

Την δεύτερη ημέρα, το Συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του έχοντας ως θεματική “Resilience in a rapidly changing world”, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Ουκρανικό ζήτημα, οι πτυχές του οποίου αναλύθηκαν ενδελεχώς από εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων και δημοσιογράφους τόσο σε στρατηγικό επίπεδο όσο και σε τακτικό.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Η τρίτη ενότητα, όμως, δεν ολοκληρώθηκε εκεί, καθώς σειρά είχαν παρουσιάσεις για τις αναδυόμενες τεχνολογίες στην Άμυνα και Ασφάλεια από καταξιωμένα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, οι οποίες πλαισιώθηκαν από οπτικοακουστικές παρεμβάσεις με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα τακτικά δόγματα όπως οι  δυνατότητες προσβολής στόχων πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS-Beyond Line of Sight) με το πυραυλικό σύστημα AKERON MP (πρώην MMP) στο πλαίσιο του προγράμματος LynkEUs και αντιμετώπισης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (C-UAS), Παράκτιας Άμυνας (Coastal Warfare), καθώς και με παρουσιάσεις συστημάτων και πλατφορμών μάχης μεταξύ αυτών και το Ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ), αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως το κυπριακής κατασκευής RF Hunter από τα στελέχη των συμμετεχόντων εταιρειών.

Στη τέταρτη και τελευταία ενότητα με τίτλο “Armed and Security Forces Synergies”, τα στελέχη των εταιρειών με τη δική τους εμπειρία και τεχνογνωσία έθιξαν λεπτομερώς τον τομέα και τις τεχνολογίες διττής χρήσης όπως ο κυβερνοπόλεμος, οι ασύμμετρες απειλές, μέσα για προστασία από Χημικούς, Βιολογικούς, Ραδιολογικούς παράγοντες, Πυρηνικά στοιχεία και Εκρηκτικά (CBRN-E), εφαρμογές και εργαλεία για τους πρώτους ανταποκριτές (First Responders), θέματα Έρευνας Διάσωσης, και Πυρόσβεσης.

Πέραν αυτών όμως τέθηκαν προς προβληματισμό και διάφορα άλλα μείζον θέματα όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από εμπειρογνώμονες με αναφορές σε διάφορα περιστατικά που αποδείχθηκαν ως ψευδείς ειδήσεις αλλά και παρουσιάστηκαν οι συνέργειες μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας από στελέχη του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Η διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου, αξιολογείται ως επιτυχημένη, διότι κατά τη διάρκεια του παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων, τεχνολογιών και μεθοδολογιών από εισηγητές, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και στελέχη υψηλού κύρους, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι σύνεδροι αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν ένα ισχυρό networking. Επιπλέον το συνέδριο αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μια καλή βάση για ενδυνάμωση του οικοσυστήματος άμυνας και ασφάλειας για την Κύπρο. Μέσω των ειδικών θεματικών παρουσιάστηκαν στο μέτρο του δυνατού όλα εκείνα τα στοιχεία που όντως επαναπροσδιορίζουν το σύγχρονο πεδίο της μάχης. Περαιτέρω άρθρα για ανάλυση των ειδικών ενοτήτων θα ακολουθήσουν.

Ευχή όλων αυτό το Συνέδριο να ήταν το πρώτο, αλλά όχι το τελευταίο βήμα σε μία νέα προσπάθεια για την ανάταξη της εγχώριας Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλον τον Ελληνισμό.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This