ΥΠΕΘΑ | Σε διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το ΕΛΚΑΚ
Defence Redefined
Published on 01/05/2024 at 08:34

Τέθηκε χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου έχει τέσσερα βασικά σκέλη. 

Με το πρώτο συστήνεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ενώ στο δεύτερο σκέλος περιλαμβάνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Στο τρίτο συστήνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις το Σώμα Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας. 

Το τέταρτο σκέλος περιλαμβάνει επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά..

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Δένδιας, καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ξεκίνησε την ­­­30ή Απριλίου 2024, και θα ολοκληρωθεί την 13η Μαΐου 2024.

Πάντως, δεδομένης της σπουδαιότητας του νομοθετήματος, υφίσταται προβληματισμός μεταξύ των εταιρειών και των συνδέσμων της αμυντικής βιομηχανίας για τη χρονική στιγμή που δόθηκε σε διαβούλευση το εν λόγω προσχέδιο, καθώς μεσολαβεί εορταστική περίοδος, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη διατύπωση σχολίων και παρατηρήσεων αυτή την περίοδο.

Δείτε το Σχέδιο Νόμου ΕΔΩ και την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας | Δημιουργία θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This