BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
Defence Redefined
Published on 23/01/2023 at 13:45

Με προσέλευση πλήθους κόσμου από φορείς του ευρωπαϊκού και εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος έλαβε χώρα η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας “BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023”.

Η πρώτη θεματική του συνεδρίου αφιερώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης Άμυνας, Ασφάλειας και Διαστήματος στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις βιομηχανικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος του CARIE, Δρ. Τάσος Κουνούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κυπριακό Οικοσύστημα Καινοτομίας, το οποίο μέσω ποικίλων προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια στέκεται o Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (CARIE), ο οποίος υπό την αιγίδα του στοχεύει στην ενδυνάμωση του τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας με την εγκαθίδρυση εκείνης της κουλτούρας και εκείνων των συνθηκών, που θα καθιστούν εφικτό το εγχείρημα.

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Λοχαγός Πολύδωρος Χατζηδημητρίου, μέλος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος στην ομιλία του ανέδειξε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας σε κεντρικούς άξονες της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Σκοπός αυτών των εργαλείων είναι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στην άμυνα μέσω της υποστήριξης των εγχώριων οικοσυστημάτων. Σε αυτή τη βάση, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αυξήσει τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους οικονομικούς πόρους για τη βέλτιστη χρήση αυτών, ενώ ενδεικτικό του όλου εγχειρήματος είναι η αυξάνουσα συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα εργαλεία αυτά. 

Η όλη αυτή προσπάθεια δεν αποτελεί μία “φιλολογική” προσπάθεια, αλλά έχει ήδη παράξει απτά αποτελέσματα, όπως με την παρουσίαση της πλατφόρμας αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών PANDORA.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, οι προκλήσεις αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και τη συνεχή εισροή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την απαραίτητη προσοχή.

Διαβάστε επίσης: PANDORA | Παρουσίαση της πλατφόρμας αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών για Κύπρο και Ελλάδα – Φωτογραφίες

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η κα. Getter Oper, αξιωματούχος της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission DG DEFIS), η οποία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις ευκαιρίες ανάπτυξης δυνατοτήτων κυβερνοάμυνας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Η κα. Oper τόνισε τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα της Άμυνας, ενώ αναφέρθηκε ότι πλέον η βασική προσέγγιση στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων είναι η συνεργασία και η διασυνοριακή αμυντική Έρευνα και Ανάπτυξη. 

Ο ρόλος του Ταμείου σε αυτήν την προσπάθεια είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου να εκκολαφτεί περαιτέρω το ήδη υπάρχον οικοσύστημα με πολυετές πλάνος ανάπτυξης (2021-2027). 

Ειδικότερα, ειδικό βάρος δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300-400 SMEs) μέσω της πρόσβασης σε υπηρεσίες business coaching, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία (Bonuses, awards) για τη συμμετοχές σε θεματικές ή μη προτάσεις 17 διαφορετικών κατηγοριών. Συνεπικουρικά, το εργαλείο EUDIS αναμένεται να προσφέρει πρόσθετους πόρους και ευκαιρίες σχετικά με προγράμματα καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 7 προτάσεις του EDF 2021

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε η κα. Julie Fievet, εκπρόσωπος της GICAN για τα ναυτικά προγράμματα συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η κα. Fievet ανέφερε ότι το 86% των δραστηριοτήτων της GICAN αφορά τον τομέα της Άμυνας με 70% συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων και 15%  συμμετοχή μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ίδια επικοινώνησε εμφατικά το ενδιαφέρον του γαλλικού συναιτερισμού για την Ανατολική Μεσόγειο δηλώνοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν προνομιούχοι σύμμαχοι. 

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη συνεργασία GICAN – ΣΕΚΠΥ, καθώς και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ GICAN και CARIE, αμφότερες οι οποίες επιβεβαιώνουν τους δυνατούς δεσμούς των βιομηχανιών. 

Επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει την γαλλικοκυπριακές συνεργασίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως Marseus and Commands μεταξύ των εταιριών SignalGeneriX,  ADDITESS, Eight bells, Atos, και MBDA.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για τις άκρως ενδιαφέρουσες εργασίες του Συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | To Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This