PANDORA | Παρουσίαση της πλατφρόρμας αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών για Κύπρο και Ελλάδα – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 09/12/2022 at 18:29

Παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ οι λειτουργίες της πλατφόρμας PANDORA, του ανοικτού λογισμικού για ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Ο στόχος του έργου PANDORA (Cyber Defence Platform for Real-time Threat Hunting, Incident Response and Information Sharing) είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη πλατφόρμας κυβερνοάμυνας για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του πως ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή από την έδρα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έγινε παρουσίαση των λειτουργιών της πλατφόρμας “PANDORA”, το υπό ανάπτυξη ανοικτό σύστημα λογισμικού για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, εστιάζοντας στην προστασία και ασφάλεια των τερματικών συσκευών κάθε στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, ενώ εκτελείται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Permanent Structured Cooperation-PESCO).

Το “PANDORA” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (European Defense Industrial Development Programme-EDIDP). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO “Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform (CTISP)” από κοινοπραξία 15 φορέων και εταιρειών, της οποίας η ελληνική εταιρεία “SPACE Hellas” είναι συντονιστής (coordinator) και απαρτίζεται από αμυντικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βέλγιο). 

Ο προϋπολογισμός είναι €7,6 εκατομμύρια (η ευρωπαϊκή συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 90%). Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Ελληνική εταιρεία UBITECH LIMITED με γραφεία και στην Κύπρο.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του ολοκληρωμένου τεχνολογικού πρωτότυπου TRL-7 της πλατφόρμας “PANDORA” σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, έναντι των ακόλουθων δύο σχετικών περιπτώσεων χρήσης: Ασφάλεια πολεμικού πλοίου και ασφάλεια δικτύου στρατιωτικών αισθητήρων.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων πως νιώθει εξαιρετικά ικανοποιημένος που η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συντονίζουν το σχετικό πρόγραμμα της PESCO και την ελληνική βιομηχανία να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της πλατφόρμας PANDORA. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του προγράμματος, υποστηρίζοντάς το κατά την επιλογική διαδικασία χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και παρακολουθώντας όλες τις επόμενες φάσεις του, ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. Μαζί με το LOTUS, το SMOTANET και το DESISMAR, το PANDORA είναι μεταξύ των πρώτων προγραμμάτων υπό ελληνική ηγεσία που χρηματοδοτήθηκαν από το EDIDP.

Διαβάστε επίσης: ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This