Οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συνάψει σύμβαση με την EuroSpike GmbH, για την προμήθεια αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων Spike…

Παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ οι λειτουργίες της πλατφόρμας PANDORA, του ανοικτού λογισμικού για ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Ο στόχος του έργου PANDORA (Cyber Defence Platform for Real-time Threat Hunting, Incident Response and Information Sharing) είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη πλατφόρμας κυβερνοάμυνας για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του πως ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή από την έδρα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έγινε παρουσίαση των λειτουργιών της πλατφόρμας “PANDORA”, το υπό ανάπτυξη ανοικτό σύστημα λογισμικού για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, εστιάζοντας στην προστασία και ασφάλεια των τερματικών συσκευών κάθε στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, ενώ εκτελείται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Permanent Structured Cooperation-PESCO).
Το “PANDORA” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (European Defense Industrial Development Programme-EDIDP). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO “Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform (CTISP)” από κοινοπραξία 15 φορέων και εταιρειών, της οποίας η ελληνική εταιρεία “SPACE Hellas” είναι συντονιστής (coordinator) και απαρτίζεται από αμυντικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βέλγιο).
Ο προϋπολογισμός είναι €7,6 εκατομμύρια (η ευρωπαϊκή συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 90%). Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Ελληνική εταιρεία UBITECH LIMITED με γραφεία και στην Κύπρο.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του ολοκληρωμένου τεχνολογικού πρωτότυπου TRL-7 της πλατφόρμας “PANDORA” σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, έναντι των ακόλουθων δύο σχετικών περιπτώσεων χρήσης: Ασφάλεια πολεμικού πλοίου και ασφάλεια δικτύου στρατιωτικών αισθητήρων.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων πως νιώθει εξαιρετικά ικανοποιημένος που η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συντονίζουν το σχετικό πρόγραμμα της PESCO και την ελληνική βιομηχανία να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της πλατφόρμας PANDORA. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του προγράμματος, υποστηρίζοντάς το κατά την επιλογική διαδικασία χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και παρακολουθώντας όλες τις επόμενες φάσεις του, ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. Μαζί με το LOTUS, το SMOTANET και το DESISMAR, το PANDORA είναι μεταξύ των πρώτων προγραμμάτων υπό ελληνική ηγεσία που χρηματοδοτήθηκαν από το EDIDP.
Διαβάστε επίσης: ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Enforcer | Το ελαφρύ φορητό αντιαρματικό της MBDA
Το ENFORCER είναι ένα φορητό, ελαφρύ, υψηλής ακρίβειας πυραυλικό σύστημα μιας χρήσης που αναπτύχθηκε από την MBDA για να…
Skynex | Το αντιαεροπορικό σύστημα της Rheinmetall με ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά
Η DEFENCE ReDEFiNED παρευρέθηκε στο 20ο συνέδριο Defence Talks 2022 της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Βερολίνο…
Σεισμός σε Τουρκία | Τελικά αποδέχτηκε βοήθεια από την Κύπρο – Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια
Η Τουρκία αποδέχθηκε τελικά την αποστολή ομάδας διάσωσης από την Κύπρο. Η ομάδα διάσωσης, η οποία θα μεταβεί στην…
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή
Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…
EDA | Έγκριση σχεδίου διοικητικής διευθέτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες το προσχέδιο διοικητικής διευθέτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και του Υπουργείου Άμυνας των…
Ναυπηγεία Σαλαμίνας | Αναβάθμιση των υποδομών για την κατασκευή των φρεγατών FDI HN
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στο πρόγραμμα φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς αναβαθμίστηκαν οι ναυπηγικές υποδομές…
Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές
Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…
Πέραν των 4800 τα θύματα του σεισμού σε Συρία και Τουρκία – Από τους ισχυρότερους σεισμούς του αιώνα στην περιοχή
Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους…