Χριστοδουλίδης | Αναβάθμιση του ρόλου των ΣΥΟΠ – 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς – Αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
Defence Redefined
Published on 10/03/2023 at 17:01

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προχώρησε σε δηλώσεις κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Σταυροβούνι. Ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομών, σε μια συμβολική όπως ανέφερε επίσκεψη, αφού ο τομέας της άμυνας και της ασφάλειας βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των όρων εργοδότησης των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά ώστε να μην αποχωρούν από τις τάξεις του στρατού αξιόμαχα στελέχη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά “είμαστε περήφανοι για τους καταδρομείς μας, είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μας”.

Επιπλέον, δήλωσε πως θα αναβαθμιστεί περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της πατρίδας μας η οποία βρίσκεται υπό κατοχή και επίσης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος μαζί με άλλα κράτη βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των κρατών που υποστηρίζουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και την απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν θυμόμαστε όλοι, όταν ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οφείλω να πω στη βάση και της ενημέρωσης που έχω, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι εκ τότε έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο, αλλά και με άλλα κράτη γιατί υπάρχει συνεργασία όπως με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη, υπάρχει από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση και θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να πράξουμε είναι αυτές τις συνεργασίες να τις δούμε μέσα από το πλέγμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ ως κράτος μέλος της, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα».

Για το ζήτημα των εξοπλισμών, δήλωσε πως στο πρόγραμμα της κυβέρνησης καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Φωτογραφία τίτλου: PIO

Διαβάστε επίσης: Παρέλαβε επίσημα το Υπουργείο Άμυνας ο Μιχάλης Γιωργάλλας – Συμβολική επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This