Podcast S3E2 | Ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Κονιδάρης για τους ναυτικούς εξοπλισμούς και την παράκτια άμυνα Ελλάδας και Κύπρου
Defence Redefined
Published on 08/12/2022 at 21:11

Στο δεύτερο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Κονιδάρης συζήτησε με τον Νάσο Κολοβό για τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού, την παράκτια άμυνα Ελλάδας και Κύπρου αλλά και για επιχειρησιακά συμπεράσματα για το θαλάσσιο πεδίο μάχης από τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Κονιδάρης είναι επίτιμος Υπαρχηγός Στόλου, έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, μεταξύ αυτών ως διοικητής φρεγατών, διοικητής Α΄ Κλάδου του ΓΕΝ και υπαρχηγός στόλου ενώ έχει υπηρετήσει και στο ανώτατο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Δείτε ολόκληρο το PODCAST ΕΔΩ

Φρεγάτες Belh@ra, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ και νέες κορβέτες

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Κονιδάρης, ανέφερε σχετικά με τις φρεγάτες Belh@ra, πως ένα καράβι με μόνο 16 πυραύλους, ακόμα και με υψηλές αποδόσεις δεν είναι επιχειρησιακά αποδοτικό. Χρειάζεται αυτοάμυνα και δύναμη πυρός, ιδιαίτερα στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Γι΄αυτό ανέφερε πως οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού επέμεναν και πέτυχαν να συναφθεί συμφωνία για καράβια με 32 πυραύλους και σύστημα αυτοάμυνας τύπου RAM, ενώ συμπλήρωσε πως η έλλειψη στο ζήτημα του ECM για ηλεκτρονικό πόλεμο ίσως καλυφθεί στο μέλλον, αλλά πιθανό να είναι πιο ακριβό καθώς δεν περιέχεται στην αρχική σύμβαση και η Ελλάδα ίσως να μην διαθέτει τα χρήματα όταν είναι διαθέσιμο, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν. 

Για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200 HΝ, ο κ. Κονιδάρης δήλωσε πως ένα χρόνο μετά την εξαγγελία των φρεγατών, το πρόγραμμα παραμένει μετέωρο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγχώριος αντιπρόσωπος το πρόγραμμα παραμένει “ορφανό”. Τόνισε επίσης πως για να μην υπάρχουν απώλειες εν καιρώ ειρήνης καλύτερα να υπάρχουν καράβια εκεί παρά να χαθεί κάτι χωρίς να γίνει πόλεμος.

Για το ζήτημα των κορβετών και την ιταλική πρόταση για τις FCX30 σε σχέση με τις GoWind, ανέφερε πως αρχικά οι αξιωματικοί πρέπει να μένουν ανεπηρέαστοι και ότι όλες οι προτάσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Συμπλήρωσε πως είναι επίσης κέρδος η συμμετοχή των αξιωματικών στις διαδικασίες αυτές, κάτι που δεν γινόταν την τελευταία εικοσαετία. Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το θέμα των ναυπηγείων ούτως ώστε να ωφεληθεί και η εγχώρια οικονομία. Για το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων διαχείρισης μάχης, ανέφερε πως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς ήδη τα Γαλλικά συστήματα συνεργάζονται άψογα με τα Αμερικανικά, αλλά και με τον υφιστάμενο στόλο του ναυτικού. Σίγουρα θα χρειαστεί περαιτέρω εκπαίδευση αλλά υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων μέσω Νατοϊκών data-links

Μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας

Ο κ. Κονιδάρης για το Barracuda, ανέφερε ότι χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και υποστήριξη μέσω ενός κεντρικού φορέα ώστε ο ιδιώτης να γνωρίζει πως σε περίπτωση επένδυσης θα υπάρχει και απόδοση σε παραγγελίες και δεν αρκούν απλά μεμονωμένες πρωτοβουλίες από ανθρώπους με όραμα. Ο στόλος όμως τόνισε, πρέπει να δει το θέμα των μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας καθώς φέρουν μεγάλο όφελος, όμως ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα παραμένει αρκετά πίσω. Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση τους από το Ισραήλ όπου μπορούν να αναλάβουν αποστολές που ενέχουν κίνδυνο για το ανθρώπινο δυναμικό.

Ναυπηγεία και κατασκευή εθνικών πλοίων

Ο κ. Κονιδάρης για το ζήτημα της ναυπήγησης εθνικών πλοίων ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και προοπτική. Συμπλήρωσε επίσης πως μπορούμε να ξεκινήσουμε με σχέδια, να μπουν σε έλεγχο και όταν το ναυπηγείο λειτουργήσει να είναι προχωρημένες οι διαδικασίες, όμως πρέπει να προσληφθεί προσωπικό. Μπορεί επίσης σημείωσε, να ξεκινήσει η κατασκευή καραβιών και να παραγγελθούν αργότερα τα οπλικά συστήματα ώστε να είναι και σύγχρονα, τα καράβια να αναλαμβάνουν αποστολές αναλόγως με τις δυνατότητες τους και να ενισχύονται αργότερα ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο.

Συμπεράσματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Για το χτύπημα στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, ο κ. Κονιδάρης ανέφερε πως και το καλύτερο πλοίο είναι ευάλωτο. Τα συστήματα και το προσωπικό είναι ευάλωτα σε βλάβες και κόπωση, κάτι που μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από τον αντίπαλο. Ένας πύραυλος άμα χτυπήσει στο σωστό σημείο μπορεί να θέσει εκτός μάχης το πλοίο ή ακόμα και να το βυθίσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί επίσης ένα χτύπημα γοήτρου.

Προοπτικές για το Πολεμικό Ναυτικό της Κύπρου

Για τις προοπτικές ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, ο Αντιναύαρχος ανέφερε πως όταν δεν έχει δυνατότητες sea command και  sea control, πρέπει να ασκείς sea denial ώστε ο αντίπαλος να επωμίζεται κόστος όταν επιχειρεί στην περιοχή. Για παράδειγμα, ένα μικρό υποβρύχιο υποχρεώνει την συνεχή χρήση Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών υποχρεώνει τη συνεχή λειτουργία των ραντάρ. Με αυτόν τον τρόπο τα συστήματα φθείρονται, αναγκάζονται να αντικατασταθούν και ο αντίπαλος αντιμετωπίζει κόστος από τις ενέργειες του στην περιοχή. Η Εθνική Φρουρά συνεπώς πρέπει να κατέχει τα συστήματα ώστε να ασκεί “άρνηση” στις ενέργειες του ναυτικού και της αεροπορίας της Τουρκίας, όπου υπερτερεί. 

Τόνισε πως για την συνδρομή της Ελλάδας, χρειάζονται κατάλληλα αεροδρόμια και κατάλληλες ναυτικές βάσεις, κάτι που πρέπει να γίνει από την περίοδο της ειρήνης. Για τους Exocet, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά συστήματα αλλά είναι τρωτά καθώς δεν είναι τόσο ευέλικτα συστήματα, όσο μικρότερα αλλά πιο ευέλικτα συστήματα που μπορούν να ενσωματωθούν σε σκάφη ακόμα και πολιτικών προδιαγραφών, έχουν λιγότερο ισχύ πυρός αλλά φθείρουν τον αντίπαλο. 

Για το πεδίο μάχης της Κύπρου, τόνισε πως ο αγώνας στην Κύπρο είναι κυρίως στο έδαφος αλλά εξαρτάται και από τα άλλα πεδία, τη θάλασσα, τον αέρα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Με τις μειωμένες δυνατότητες σχετικά της Κύπρου, είναι ανάγκη η στενή αλλά και ουσιαστική συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και η απόκτηση συστημάτων μέσω της Ευρώπης τα οποία θα μπορεί να τα ενισχύσει μετέπειτα αναλόγως και να τα χρησιμοποιήσει για καθαρά αμυντικούς σκοπούς. Πρόσθεσε πως η συνεργασία με την Ελλάδα μπορεί να γίνει και στη σχεδίαση ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης (OPV) το οποίο να ενισχυθεί αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε ναυτικού.

Άμυνα νησιών και τουρκικές επιδιώξεις

Οι Τούρκοι ανέφερε ο κ. Κονιδάρης, επιθυμούν να δημιουργούν πρόβλημα στα νησιά ώστε να αναγκάσουν τον ελληνικό πληθυσμό σε φυγή και να γίνει πιο εύκολη η κατάληψη τους αλλά και να ενισχυθεί το επιχείρημα αμφισβήτησης της ελληνικότητας τους.

Εξοπλισμοί του τουρκικού ναυτικού

Για το ζήτημα των τουρκικών εξοπλισμών και το ισοζύγιο δυνάμεων, ο κ. Κονιδάρης ανέφερε πως η Τουρκία φτιάχνει και εξάγει σκάφη τα οποία φαίνονται ανταγωνιστικά σε θέμα κόστους και η εγχώρια βιομηχανία προχωρεί και εξελίσσεται. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας που μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν ωφελούν την εγχώρια οικονομία. 

Τέλος, με αφορμή και την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Κονιδάρης ευχήθηκε στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να είναι γεροί και χρήσιμοι για την πατρίδα, ενώ ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη όσο και τις οικογένειες για την υπομονή τους και γι΄αυτό αξίζουν τα περισσότερα. Χωρίς θαλάσσια ισχύ, συμπλήρωσε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Διαβάστε επίσης: Podcast S3E1 | Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης μιλάει για τα ελληνοτουρκικά, τους εξοπλισμούς και τις διεθνείς εξελίξεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This