Podcast S3E1 | Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης μιλάει για τα ελληνοτουρκικά, τους εξοπλισμούς και τις διεθνείς εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 24/11/2022 at 18:35

Στο πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης συζήτησε με τον Νάσο Κολοβό για τις διεθνείς εξελίξεις, την Τουρκία και τα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς.

Δείτε ολόκληρο το PODCAST ΕΔΩ

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης υπηρέτησε σε μονάδες στα νησιά και στον Έβρο αλλά και ως ακόλουθος άμυνας στην Άγκυρα και οι τοποθετήσεις του για την άμυνα των ελληνικών συνόρων και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία ήταν ιδιαίτερα εύστοχες. 

Πόλεμος στην Ουκρανία και επιχειρησιακά συμπεράσματα

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε πως οι χερσαίες Ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν ανέτοιμες να εκτελέσουν επιχειρήσεις κατάληψης εδάφους, καθώς ο Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) δεν ήταν καταρχάς η κατάληψη εδάφους αλλά η πολιτική αλλαγή στη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στο κενό πληροφόρησης που φάνηκε στις Ρωσικές δυνάμεις καθώς και στον ρόλο των μισθοφορικών δυνάμεων και της επιστράτευσης. Κατά τον κ. Καμπουρίδη, το ίδιο λάθος παρατηρείται να διαπράττει και η Τουρκία καθώς επενδύει περισσότερο σε μονάδες ειδικών δυνάμεων για αποστολές σε άλλες χώρες αλλά δεν παρατηρείται η ίδια προετοιμασία για μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις.

Η άμυνα των νησιών, του Έβρου και τα Marder

Για τα Marder, ανέφερε πως και με βάση την εμπειρία του από υπηρεσία στον Έβρο και στα νησιά, το ζητούμενο στα νησιά είναι η ταχεία μετακίνηση δυνάμεων, τομέας στον οποίο τα BMP1 είχαν σοβαρό πρόβλημα καθώς σημειώθηκαν και ατυχήματα. Η ταχύτητα και η αξιοπιστία του μέσου είναι πρωτεύον ακόμα και από τον οπλισμό και τα Marder είναι πιο αξιόπιστα, ενώ τα νησιά ενισχύθηκαν θετικά με τα M1117 που για αναγνωριστικές αποστολές είναι καλύτερα από τους προκατόχους τους. Η μεταφορά των Marder στον Έβρο κατά τον κ. Καμπουρίδη είναι επίσης ορθή ενώ σημείωσε πως τα ΤΟΜΑ που συμμετέχουν σε σχηματισμούς με τεθωρακισμένα πρέπει να συμβαδίζουν σε θέματα ταχύτητας.

Η Τουρκία και οι Κούρδοι

Σχετικά με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ως δράστη το PKK, η Τουρκία εμφανίστηκε ως θύμα τρομοκρατίας και το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για βομβαρδισμούς κουρδικών στόχων. Χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς να ζητηθεί άδεια για είσοδο στον εναέριο χώρο της Συρίας ενώ τα F-16 βομβαρδίζουν από τον Τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχει συναίνεση της Ρωσίας. Ο κ. Καμπουρίδης πρόσθεσε πως το γεγονός ότι οι Κουρδικές δυνάμεις του YPG ανέλαβαν τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, τελικά δεν συνεπαγόταν με αυξημένες πιέσεις προς την Τουρκία από την Δύση. Πρόσθεσε όμως πως η Ελλάδα ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ έχει άλλη αντιμετώπιση. Πρόσθεσε επίσης πως η βομβιστική επίθεση πιθανό να είναι προβοκάτσια από τουρκικούς κύκλους και οργανώσεις.

Το δόγμα προληπτικού χτυπήματος της Τουρκίας

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καμπουρίδης τόνισε πως το τουρκικό δόγμα έχει αλλάξει και από αποτρεπτικό έχει γίνει δόγμα προληπτικού χτυπήματος. Αναφέρθηκε στην “ερυθρά βίβλο”, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της υψηλής στρατηγικής της Τουρκία και επικαιροποιείται ανά 5ετία. Από το 2018 το τουρκικό δόγμα έχει μετατραπεί σε επιθετικό δόγμα προληπτικού χτυπήματος. Ο Ερντογάν, μετά το Ιράκ και την Συρία, θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο. Από την στιγμή που δεν υποχωρεί η Ελλάδα, ο Ερντογάν επιδιώκει μία μικρή σύγκρουση για να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανότητα προβοκάτσιας ενώ τόνισε πως ακατοίκητες βραχονησίδες θα αποτελέσουν στόχο. Με χρήση φρεγατών πιθανό να επιδιώξει χωρίς πυρά την διακοπή ανεφοδιασμού ελληνικών νησιών ώστε να παρασύρει την Ελλάδα σε επεισόδιο.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), ανέφερε πως προσέλαβαν στελέχη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (Bordo Bereli) οι οποίοι δρουν ως στελέχη της ΜΙΤ για δολοφονία στελεχών του PKK με χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η ΜΙΤ έχει επίσης αναβαθμισμένο σύστημα επαφών και παρακολουθήσεων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Καμπουρίδης τόνισε ξανά τον κίνδυνο προβοκάτσιας γι΄αυτό ανέφερε πως ακόμα και ο κάθε πολίτης πρέπει να αναφέρει οτιδήποτε ύποπτο.

Για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο αντιστράτηγος ανέφερε πως η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα με αρκετές εξαγωγές. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν υποστηρίξει το δόγμα προληπτικού χτυπήματος της Τουρκίας και στο Ιράκ και στη Συρία αλλά και στο Αιγαίο. Για τους τουρκικούς πυραύλους, δήλωσε πως παρόλο που η τουρκική βιομηχανία προχωρεί, ο Ερντογάν για προεκλογικούς λόγους προβάλει πολλές φορές οπλικά συστήματα που δεν υπάρχουν, όπως το τουρκικό μαχητικό που δεν μπορεί να είναι έτοιμο το 2023.

Οι εξοπλιστικές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού 

Για τις ανάγκες του στρατού ξηράς, ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε την προτεραιότητα της προμήθειας ΤΟΜΑ και μεταφορικών καθώς η ταχύτητα μετακίνησης είναι πρωτεύον. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη απόκτησης μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, στα θέματα συντήρησης αλλά και άμυνας εναντίον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα πυραυλικά συστήματα στα νησιά αποτελούν επίσης πολύ σημαντικό κεφάλαιο για λόγους αποτροπής αποβατικής ενέργειας. Αποβατική ενέργεια πάντως ο κ. Καμπουρίδης εκτιμά πως θα γίνει με μικρά σκάφη από ειδικές δυνάμεις. Πρόσθεσε επίσης πως οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί στον Έβρο δίνουν επιθετικές δυνατότητες στην Ελληνική πλευρά.

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου

Σχετικά με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ενέργειες ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο γι΄αυτό και η άμυνα πρέπει να είναι ενιαία. Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν το Καστελόριζο και η Κρήτη, ενώ η Κύπρος ανέφερε πως πρέπει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα, με βάση και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, για αποτροπή αποβατικής ενέργειας του τουρκικού 11ου σώματος στρατού, αντιαεροπορικά συστήματα και κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο αντιστράτηγος τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο κράτη αλλά ένα έθνος.

Το τουρκικό πραξικόπημα

Για το τουρκικό πραξικόπημα το 2016, περίοδος κατά την οποία ο κ. Καμπουρίδης υπηρετούσε ως ακόλουθος άμυνας στην Άγκυρα, ανέφερε πως υπήρχε από πριν συζήτηση για το ότι κάτι θα γίνει. Ανέφερε πως ο δεν είναι ξεκάθαρο το σενάριο να στήθηκε το πραξικόπημα από τον Ερντογάν, αλλά ο ίδιος ήξερε πως θα γίνει και ήταν έτοιμος. 

Ο ρόλος της εφεδρείας

Για το θέμα της εφεδρείας, ο κ. Καμπουρίδης ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ, δήλωσε πως οι Τούρκοι παρόλο που έχουν μειώσει τους χρόνους τους με τον στόλο από αρματοφορείς το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, χρειάζονται δύο εβδομάδες για μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο και ακόμα περισσότερο αν οι δυνάμεις θα μεταφερθούν από την Συρία. Τόνισε πως πρέπει να μειωθούν όλοι οι χρόνοι που αφορούν το κάλεσμα, την εκπαίδευση και την μετακίνηση των εφέδρων στις θέσεις τους γιατί η Ελλάδα βασίζεται στην εφεδρεία. Ο επιτιθέμενος τόνισε, έχει πλεονέκτημα στο θέμα του χρόνου.

Οργανισμός Τουρκικών Κρατών και η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος

Σχετικά με τον οργανισμό τουρκικών κρατώ, ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε πως η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μέσω των κρατών αυτών ενεργειακός κόμβος. Σε συνδυασμό με τον ευρασιατικό προσανατολισμό της Τουρκίας, τον παντουρκισμό και τον παντουρανισμό, ο Ερντογάν επιχειρεί να αποκαθηλώσει πλήρως τον Κεμάλ και να αναδειχθεί ο ίδιος ως “πατέρας των Τούρκων”. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά και κράτη τα οποία η Τουρκία επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Podcast S2E9 | O Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον διεθνή αντίκτυπο και τον ρόλο του Ελληνισμού – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This