Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό στην Κυπριακή ΑΟΖ – Όταν η Τουρκία απείλησε την ENI
Defence Redefined
Published on 26/08/2022 at 16:55

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να διασφαλίσει τις ομαλές εργασίες της εταιρείας ΕΝΙ. 

Συγκεκριμένα, το αντιτορπιλικό του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης Duran de la Penne, Francesco Mimbelli D561 συνοδεύει το γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI. Όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, έτσι διασφαλίζει Διασφάλιση το εθνικό συμφέρον.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ΕΝΙ, μετά από εργασίες του γεωτρύπανου Tungsten Explorer στο στόχο «Cronos-1» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου ενεργεί η κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V, ανακαλύφθηκε ποσότητα φυσικού αερίου η οποία σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέρχεται στα 2.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Όταν η Τουρκία απείλησε την ΕΝΙ

Να υπενθυμίσουμε πως τον Φεβρουάριο του 2018, η Τουρκία προχώρησε σε απειλή χρήσης βίας κατά του γεωτρύπανου της ENI, Saipem 12.000, στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς κατευθυνόταν προς τον στόχο “Σουπιά”. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί και την πιο ακραία απόπειρα της Άγκυρας μέχρι στιγμής για ματαίωση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ιταλικό γεωτρύπανο εμποδίστηκε από πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο σκαφών. Η ΕΝΙ επιχείρησε ξανά να προχωρήσει στη συγκεκριμένη γεώτρηση και αντιμετώπισε ξανά το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα οι εργασίες να αναβληθούν και το γεωτρύπανο να αποχωρήσει για άλλες υποχρεώσεις στο Μαρόκο.

Ο CEO της Ιταλικής εταιρείας, Claudio Descalzi, δήλωσε σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν η εταιρεία σκέφτεται να αποχωρήσει πως «θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία» ενώ συμπλήρωσε αργότερα πως «είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως οι ενέργειες της Άγκυρας γίνονται για τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και «η Τουρκία θα αντιτεθεί μέχρι τέλους». Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε δηλώσει πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Με πληροφορίες από: Ιταλικό Ναυτικό, ENI, ΕΛΙΣΜΕ, DEFENCE ReDEFiNED

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This