Ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ
Defence Redefined
Published on 22/08/2022 at 17:08

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου μετά από γεώτρηση του γεωτρύπανου «Tungsten Explorer» στον στόχο «Cronos-1» στο τεμάχιο 6. Στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί η κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως με βάση την εκτεταμένη ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Το Υπουργείο Ενέργειας, συμπληρώνει στην ανακοίνωση πως μαζί με την κοινοπραξία επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, ενώ το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.

Η Eni στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης πως η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερη θετική και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ στο τέλος αναφέρει πως έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για τα τεμάχια 7 και 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Ιταλική εταιρεία ενεργεί ήδη στα θαλασσοτεμάχια 2, 3, 6, 8, και 9.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Ασκήσεις ετοιμότητας υποστήριξης των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This