Φοίνικας της Ανατολίας 2024 | Χωρίς σημαία του ψευδοκράτους και με περισσότερες διεθνείς συμμετοχές φέτος η μεγάλη τουρκική άσκηση
Defence Redefined
Published on 09/05/2024 at 18:11

Διεξάγεται για ακόμα μια χρονιά στην Τουρκία η διεθνής στρατιωτική άσκηση “Φοίνικας της Ανατολίας”. Η άσκηση διεξάγεται στο Ικόνιο σε αυτή συμμετέχει σημαντικός αριθμός προσωπικού, χερσαίων και αεροναυτικών μέσων.

Την περσινή χρονιά, στην άσκηση “Φοίνικας της Ανατολίας 2023”, συμμετείχε και το ψευδοκράτος, ενώ εκτός από την Τουρκία συμμετείχαν η Ισπανία, η Πολωνία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Σε στιγμιότυπα που δημοσίευσε τότε του Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, η σημαία του ψευδοκράτους κυμάτιζε δίπλα από τις σημαίες των κρατών που συμμετείχαν. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει σε διαβήματα και τελικά η Ισπανία και η Πολωνία ανακοίνωσαν πως αποχώρησαν από την άσκηση, παρόλο που αρχικά συμμετείχαν. Το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν δεν έπραξαν το ίδιο καθώς έχουν αρκετές φορές συμμετάσχει σε ασκήσεις με τις λεγόμενες “ένοπλες δυνάμεις” των κατεχομένων, αρκετές φορές μαζί και με το Κόσοββο.

Στη φετινή άσκηση, “Φοίνικας της Ανατολίας – 2024”, δεν υπάρχει η σημαία του ψευδοκράτους, δεν φαίνεται να συμμετέχει η Ισπανία ενώ συμμετέχουν ξανά η Πολωνία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν ενώ συμμετέχουν και η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία και η Σλοβακία, η οποία στο παρελθόν είχε ακυρώσει μαζί με τις ΗΠΑ την συμμετοχή της στην άσκηση. 

Είναι βέβαια αρκετά πιθανό στην φετινή άσκηση να συμμετέχει στρατιωτικό προσωπικό από το ψευδοκράτος, χωρίς όμως να υπάρχει η σημαία ώστε να αποφευχθούν οι διπλωματικές αντιδράσεις. 

Η άσκηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σενάρια ειδικών επιχειρήσεων, αεροδιακομιδών, ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως, ακινητοποίηση και σύλληψη κομβόι οχημάτων με τρομοκράτες καθώς και σενάρια έρευνας-διάσωσης ενώ εξετάστηκε και η διαλειτουργικότητα των πτητικών μέσων και ιδιαίτερα των ελικοπτέρων που συμμετείχαν. 

Διαβάστε επίσης: Σε άσκηση με το ψευδοκράτος η Ισπανία, η Πολωνία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This