ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τζο Μπάιντεν | Ο 46ος Πρόεδρος των Η.Π.Α απευθύνει μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης – Ιστορική εκλογή της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου
Defence Redefined
Published on 08/11/2020 at 11:45

Χέρι συμφιλίωσης προς όσους ψήφισαν τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά κυρίως στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας, έτεινε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην επινίκια ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

«Καταλαβαίνω πως αισθάνονται όσοι έχασαν στις εκλογές, έχω κι εγώ νοιώσει κανά δύο φορές το ίδιο. Για να σημειώσουμε πρόοδο δεν πρέπει να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας ως εχθρούς. Έφτασε η στιγμή να επουλώσουμε την Αμερική», είπε δεσμευόμενος να επιδιώξει να ενώσει τους Αμερικανούς.

«Ας δώσουμε ο ένας στον άλλον μια ευκαιρία», είπε ο Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν βλέπει γαλάζιες και κόκκινες πολιτείες, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ενώ σημείωσε πως θα κυβερνήσει ως Αμερικανός πρόεδρος και όχι ως Δημοκρατικός.

Διαβάστε επίσης: Ο Τζο Μπάιντεν επί θύραις του Λευκού Οίκου

Είπε πως ο στόχος της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν να αποκαταστήσει την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσει τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνει την Αμερική σεβαστή ξανά στον κόσμο.

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας παράλληλα πως τώρα που τελείωσαν οι εκλογές έφτασε η ώρα της συστράτευσης.

«Στη μάχη για τον έλεγχο του ιού. Στη μάχη για την οικοδόμηση της ευημερίας. Στη μάχη για την εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης των οικογενειών σας. Στη μάχη για την επίτευξη φυλετικής δικαιοσύνης και την εξάλειψη του συστηματικού ρατσισμού σε αυτήν τη χώρα. Στη μάχη για τη διάσωση του κλίματος. Στη μάχη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και για να δώσουμε σε όλους αυτήν τη χώρα ένα δίκαιο σχέδιο».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι η δουλειά μας ξεκινά με τον έλεγχο του COVID και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, θα συγκροτήσει μια ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για να εργαστούν «για ένα σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου 2021».

«Δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε την οικονομία μας, να αποκαταστήσουμε τη ζωτικότητά μας ή να απολαύσουμε τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής – αγκαλιάζοντας ένα εγγόνι, γενέθλια, γάμους, αποφοιτήσεις, όλες τις στιγμές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο – έως ότου ελέγξουμε αυτόν τον ιό» είπε.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές εκλογές | Σκηνικό “πολέμου” στις ΗΠΑ – Στους δρόμους ο στρατός εν όψει των αποτελεσμάτων – Φωτογραφίες & VIDEO 

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε στιγμές της ιστορίας των ΗΠΑ, όπου ελήφθησαν σκληρές αποφάσεις, όπως ο Λίνκολν το 186 για να σώσει την ένωση, ο Ρούσβελτ το 1932 με το New Deal και ο Τζον Κένεντι το με το «νέο σύνορο». 

«Και πριν από δώδεκα χρόνια – όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ιστορία – και μας είπε, “Ναι, μπορούμε.” Στεκόμαστε πάλι σε ένα σημείο καμπής. Έχουμε την ευκαιρία να νικήσουμε την απόγνωση και να οικοδομήσουμε ένα έθνος ευημερίας και σκοπού. Μπορούμε να το κάνουμε. Ξέρω ότι μπορούμε. Έχω μιλήσει από καιρό για τη μάχη για την ψυχή της Αμερικής. Τώρα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ψυχή της Αμερικής». 

Καταλήγοντας, είπε πως απόψε, ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί την Αμερική. «Πιστεύω ότι η καλύτερη μας Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο. Και οδηγούμε όχι διά του παραδείγματος της ισχύος μας, αλλά διά της ισχύος του παραδείγματος μας». 

Η Καμάλα Χάρις γράφει ιστορία 

Με μία ομιλία αντάξια της ιστορικής στιγμής, η πρώτη γυναίκα εκλελεγμένη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αναγνώρισε την «τόλμη» του Τζο Μπάιντεν που της επέτρεψε να σπάσει «ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα» και να γίνει η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί στο δεύτερο υψηλότερο θώκο της Αμερικής. 

«Όμως, ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σ’ αυτό το θώκο, δεν θα είμαι η τελευταία. Επειδή όλα τα νεαρά κορίτσια, που παρακολουθούν απόψε βλέπουν ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες», είπε η Κάμαλα Χάρις στην επινίκια ομιλία στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου προλόγισε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο των των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η Κάμαλα Χάρις που σημείωσε ότι έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την κύρωση της 19ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, με την οποία παραχωρήθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, εκτός από πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος, είναι και η πρώτη αφροαμερικανή και ασιατικής γυναίκα στην θέση.

 

Σημείωσε ότι η εκλογή της έστειλε ένα σαφές μήνυμα στα παιδιά σε όλη τη χώρα να «ονειρευτούν με φιλοδοξία, να ηγηθούν με πεποίθηση και να δουν τον εαυτό σας με έναν τρόπο που άλλοι ίσως όχι, απλά και μόνο επειδή δεν το έχουν ξαναδεί πριν». 

Η Κάμαλα Χάρις απέτισε φόρο τιμής σ’ αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν για ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ και συντάχθηκαν με την εκστρατεία Μπάιντεν, συμβάλλοντας στην έξωση του Προέδρου από το Λευκό Οίκο. 

«Η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη, είναι τόσο ισχυρή όσο η προθυμία μας να αγωνιστούμε για να τη διαφυλάξουμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη», είπε η εκλελεγμένη Αντιπρόεδρος, τονίζοντας ότι «η προστασία της δημοκρατίας μας απαιτεί αγώνα, χρειάζεται θυσία, αλλά υπάρχει σ’ αυτή χαρά και υπάρχει πρόοδος. Επειδή εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον”.

Καταλήγοντας, έπλεξε το εγκώμιο των υποστηρικτών της προεκλογικής τους εκστρατείας γιατί «επέλεξαν ελπίδα, ενότητα, αξιοπρέπεια, την επιστήμη και την αλήθεια. Ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος, αλλά η Αμερική είναι έτοιμη, όπως κι ο Τζο με μένα».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΓΚ , Euronews.gr

Διαβάστε επίσης: Η Μόσχα αντιδρά στο αμερικανικό αίτημα για κλείσιμο των λιμένων της Κύπρου σε ρωσικά πλοία

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This