ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το μη επανδρωμένο όχημα “Small Milos” στην υπηρεσία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων | Infographics – VIDEO

Defence Redefined
Published on 08/09/2020 at 18:23

Η έννοια του σύγχρονου πολέμου χαρακτηρίζεται από την απαίτηση αντικατάστασης προσωπικού σε όλες τις δυνητικά επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναγνωρίσει αυτήν την απαίτηση και για τους ίδιους λόγους έχουν αναπτύξει το μη επανδρωμένο όχημα μάχης «MILOŠ N».

To «MILOŠ N» αποτελεί μια μη επανδρωμένη ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα μάχης (UGV) μεσαίου μεγέθους και η κύρια χρήση του είναι η υποστήριξη του πεζικού και των ειδικών μονάδων για την την εξουδετέρωση στόχων πεζικού (σε επίπεδο στοιχείου ή μεγαλύτερης ομάδας) σε αποστάσεις έως 800 μέτρα (με πολυβόλο) και 350 μέτρα (εκτοξευτή βομβίδων).

Background photo ©Ministry of Defence Republic of Serbia

Είναι ευρέως γνωστό με το όνομα “Small Miloš” και διαθέτει όπως προαναφέρθηκε δύο υποσυστήματα όπλων – πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 mm M86 και εκτοξευτή βομβίδων διαμετρήματος 40 mm. Το φορτίο μάχης του περιλαμβάνει 500 φυσίγγια 7,62x54mm και 6 βομβίδες 40x46mm. Το «MILOŠ N» διαθέτει ένα σύγχρονο οπτικό – ηλεκτρονικό σύστημα με θερμικής κάμερα και κάμερα ημέρας με μεταβαλλόμενη εστίαση και αποστασιόμετρο λέιζερ. 

Το σύστημα διαχείρισης πυρός που διαθέτει το όχημα μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα τα απαραίτητα στοιχεία βολής αναλόγως του επιλεγμένου οπλισμού και  της απόστασης του στόχου. Διαθέτει επίσης σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας που εξασφαλίζει αξιόπιστη λειτουργία του οχήματος ακόμη και σε αστικό έδαφος, όπως για παράδειγμα σε συνθήκες χωρίς οπτική ορατότητα. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασφαλή απόσταση (2 Km) μέσω οχήματος διοίκησης ή φορητό σταθμό ελέγχου.

©Ministry of Defence Republic of Serbia

Διαβάστε επίσης: Τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο | T-14 Armata, Leclerc, Leopard 2A7 – VIDEO

Η τρέχουσα αυτονομία του οχήματος είναι πέραν των 90 λεπτών, αλλά οι δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για ένα νέο πακέτο συσσωρευτών οι οποίοι θα πολλαπλασιάσουν την αυτονομία και την ταχύτητα του οχήματος.

Το τακτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πλατφόρμες στην ίδια κατηγορία αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να διέλθει μέσω θύρας τυπικού πλάτους (80 cm) και να ανέβει σκαλοπάτια ή μπορεί να κινείται και να εκτελεί διάφορες εντολές εντός κτιρίων. Η πλατφόρμα έχει βαλλιστική προστασία από όπλα διαμέτρου 5,56 mm και 7,62 mm.

Background photo ©Ministry of Defence Republic of Serbia

Το “Small Miloš” έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα όχημα μάχης με μεγάλη ακρίβεια και ως πρωτοπόρο των μη επανδρωμένων πλατφορμών εδάφους στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για περαιτέρω τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις. 

Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές που αφορούν την παραλλαγή της πλατφόρμας ως μέσο υλικοτεχνικής μεταφοράς με την ονομασία «MILOŠ L», η οποία, εκτός από τις τυπικές απαιτήσεις παράδοσης προμηθειών όπως πυρομαχικά, τρόφιμα και νερό, στην πρώτη γραμμή μάχης, θα χρησιμοποιηθεί και για την εκκένωση τραυματιών.

Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS

Το προσεχές διάστημα το «MILOŠ N» σχεδιάζεται να καταστεί ένα αντιαρματικό όχημα με την ενσωμάτωση αναβαθμίσεων και κατάλληλου εξοπλισμού. Μία από τις αναβαθμίσεις που προγραμματίζονται είναι η εφαρμογή έξυπνων λειτουργιών που θα παρέχουν στο “Small Miloš” δυνατότητες αυτοματοποιημένης κίνησης, αναγνώρισης και αποφυγής εμποδίων και επιστροφή στην αρχική του θέση. Επιπλέον σχεδιάζεται η δυνατότητα αυτόνομης κίνησης μαζί με κινούμενα στρατιωτικά τμήματα. 

Anti-tank missile testing ©Ministry of Defence Republic of Serbia

 Διαβάστε επίσης: Το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο τύπου Χ δείχνει το μέλλον | VIDEO

Με πληροφορίες από: Ministry of Defence Republic of Serbia

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This