ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο τύπου Χ δείχνει το μέλλον | VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/06/2020 at 16:00

Ένα νέο μη επανδρωμένο όχημα μάχης παρουσίασε πρόσφατα η  εταιρεία ρομποτικής από την Εσθονία Milrem. Το ρομποτικό όχημα τύπου X (RCV) είναι ένα οπλισμένο, μη επανδρωμένο μίνι-τεθωρακισμένο που ενεργεί τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με άλλα μη επανδρωμένα οχήματα.

Το όχημα X βασίζεται στην εμπειρία της Milrem σε ρομποτικά οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του οχήματος πολλαπλών χρήσεων THeMIS. Σε αντίθεση με το THeMIS, ο τύπος X μοιάζει με μια κύριο άρμα μάχης. 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται το THeMIS σε δράση, πυροβολώντας με ένα πολυβόλο διαμετρήματος 0,50″ για την υποστήριξη του προωθημένου πεζικού.

Το όχημα X έχει μήκος 6 μέτρα και ύψος 2 μέτρα. Ζυγίζει μόλις 12 τόνους, καθιστώντας το έτσι αρκετά ελαφρύ για να μεταφερθεί από αεροσκάφη όπως το C-130J Hercules ή να μεταφερθεί από ελικόπτερο CH-47 Chinook. Το Type X διαθέτει υβριδικό ηλεκτροκινητήρα ντίζελ και ενσωματωμένες μπαταρίες που επιτρέπουν αθόρυβη κίνηση διάρκειας 1 ώρας ή 24 ώρες αθόρυβης παρακολούθησης. Το όχημα χρησιμοποιεί επίσης καουτσούκ αντί για μεταλλικά κομμάτια για πιο αθόρυβη λειτουργία. Σύμφωνα με την Milrem Robotics, έχει μέγιστη ταχύτητα στον δρόμο σχεδόν 80 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να ταξιδέψει κατά μέσο όρο 598 χιλιόμετρα.

Μπορεί να  εξοπλιστεί με πυροβόλο Northrop Grumman 25 mm M242, ή Nexter 25 mm 25 M 811 ή ακόμη και το σύστημα της Rheinmetall Air Defense 25 mm KBA. 

Πέραν τούτων μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλα μεγαλύτερου διαμετρήματος όπως το πυροβόλο της Grumman Innovation Systems 30 mm M230 LF. Άλλα εναλλακτικά όπλα μεγαλύτερου διαμετρήματος είναι το ρωσικό πυροβόλο 30 mm 2A72 ή το ουκρανικό 30 mm ZTM-1. Η προμήθεια πυρομαχικών εξαρτάται από τον τύπο του όπλου, αλλά συνήθως είναι έως και 150 βλήματα έτοιμα προς χρήση.

Στο νέο όχημα, έχει τοποθετεί ένας θωρακισμένος σταθμός οπλισμού της Cockerill (CPWS II), ικανός να φέρει τα πυροβόλα που προαναφέραμε. Ο πυργίσκος περιλαμβάνει επίσης θερμική διόπτρα 360 μοιρών για απομακρυσμένη προβολή. Εναλλακτικά, μπορεί να μεταφέρει ένα φορτίο αντιαρματικών πυραύλων όπως τα ισπανικά Alcotan, τα γαλλικά MMP, τα αμερικάνικα Javelin και τους ισραηλινούς Spike.

Η Milrem προωθεί το τεθωρακισμένο X ως όχημα συνοδείας, ικανό να προστατεύει κομβόι οχημάτων εφοδιασμού παρέχοντας δύναμη πυρός για αποκρούσεις επιθέσεων. Αυτό εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου αντιμετώπισαν ενέδρες με αντιαρματικά όπλα. 

Η Milrem κυκλοφόρησε επίσης το “Intelligent Functions”, το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί «να μετατρέψει οποιοδήποτε όχημα σε αυτοκινούμενο ή τηλεχειριζόμενο».

Διαβάστε επίσης: Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This