Σεισμός στην Τουρκία | Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα με πέντε πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος – Αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία
Defence Redefined
Published on 09/02/2023 at 09:50

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Η αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία αναχωρεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα την συνοδεύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Υπάλληλοι του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος φορτώνουν εξοπλισμό περίθαλψης σε αεροπλάνο της Aegean, στο πλαίσιο αποστολής βοήθειας της χώρας μας προς την Τουρκία. Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός σε Τουρκία | Τελικά αποδέχτηκε βοήθεια από την Κύπρο – Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό.

Η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι νεκροί ξεπερνούν τις 16.000. Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό της τελευταίας δεκαετίας παγκοσμίως. 

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία | Έφτασε στο Ιντσιρλίκ η ελληνική βοήθεια για τον φονικό σεισμό

Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία

Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα, καθώς μια αποστολή ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, αφότου ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχθές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

Το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από: Euronews, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ | Στο Λίβανο για ανθρωπιστική βοήθεια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This