Σεισμός σε Τουρκία | Τελικά αποδέχτηκε βοήθεια από την Κύπρο – Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια
Defence Redefined
Published on 08/02/2023 at 15:07

Η Τουρκία αποδέχθηκε τελικά την αποστολή ομάδας διάσωσης από την Κύπρο. 

Η ομάδα διάσωσης, η οποία θα μεταβεί στην Τουρκία για βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, θα αποτελείται από 20 άτομα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Δημητρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει από χθες, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ε.Ε., μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Εντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.

Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Αγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Αδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.

Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού. Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία | Έφτασε στο Ιντσιρλίκ η ελληνική βοήθεια για τον φονικό σεισμό

ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στην Τουρκία. Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή διασωστών στην Τουρκία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.

Μαγκρέμπ

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων.

Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων όπως βρεφικά γάλατα, ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.

Λίβανος

Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και τις αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Χώρες του Κόλπου

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία.

Βρετανία/Ιρλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων, στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ | Στο Λίβανο για ανθρωπιστική βοήθεια

Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για μια μεγάλη ομάδα διασωστών.

Ινδία

Η Ινδία αποφάσισε να στείλει αμέσως ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ιαπωνία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ιράν

Η Τεχεράνη έστειλε τη Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους με διάφορα είδη, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να καταφέρουν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους για τρίτη ημέρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο απολογισμός των νεκρών σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν αξιωματούχοι και γιατροί είναι 7.108 νεκροί στην Τουρκία και και 2.547 στη Συρία. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Διαβάστε επίσης: Αϊτή | Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας από την Ελλάδα – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This