Πόλεμος στο Ισραήλ | Το χρονικό της επίθεσης, ο ρόλος της Χεζμπολάχ και το γεωπολιτικό σκηνικό – Χάρτες
Andreas Pogiatzi
Published on 17/10/2023 at 14:39

Η 7η Οκτωβρίου, βρήκε το Ισραήλ, ενώπιον μιας πρωτοφανούς επίθεσης από την Παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση, την Χαμάς. 

Τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος έχει δει την πιο σημαντική κλιμάκωση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διένεξης από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Από τις 10 Οκτωβρίου χιλιάδες πολίτες και ένοπλοι και από τις δύο πλευρές έχουν ήδη βρει τον θάνατο ενώ ο αριθμός των νεκρών θα είναι αναμφίβολα μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες. 

Λόγω της βαρύτητας, των υπό εξέλιξη γεγονότων, αλλά και της βιαιότητας που παρατηρείται, η πρόσφατη σύγκρουση θεωρείται ως μεγαλύτερη από τις προηγούμενες βραχυπρόθεσμες εκρήξεις αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή.  

Πρόκειται για έναν ακόμα πόλεμο πλήρους κλίμακας, μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με άγνωστο μέχρι στιγμής αποτύπωμα στην ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Περισσότερα από 200 πλήγματα στη Γάζα σε ένα βράδυ – Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην Κύπρο

Το χρονικό της επίθεσης

Γύρω στις 6:30 π.μ. της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς, επίσημα γνωστή ως Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, που κυβερνά επί του παρόντος τη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε ένα τεράστιο μπαράζ επιθέσεων με περίπου 5000 ρουκέτες, κατά ισραηλινών πόλεων. 

Η επίθεση της Χαμάς, είχε την ονομασία «Επιχείρηση Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα». – Το τέμενος Αλ Άκσα, αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα και λόγω της ιερότητάς του, ως κορυφαίου τόπου λατρείας για τους μουσουλμάνους, αλλά σχεδόν εξίσου και για τους Εβραίους, συμβολίζει τον τελειωτικό χαρακτήρα του εν εξελίξη πολέμου. Πρόκειται για «ιερό πόλεμο» για τους επιτιθέμενους, στον οποίο, εις το όνομα του Μωάμεθ, δεν συγχωρείται άλλη έκβαση εκτός από τη νίκη, πάση θυσία. 

Παράλληλα με τις εκτοξεύσεις ρουκετών, οι τρομοκράτες της Χαμάς, με την χρήση τροποποιημένων τετρακοπτερων drone, τα οποία έφεραν εκρηκτικά, κατέστρεψαν αριθμό υποδομών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), όπως φυλάκια και πύργους παρατήρησης και μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα που επάνδρωναν αυτές τις υποδομές. 

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, των μαχητών της Χαμάς, σε φυλάκιο των IDF

Η επιτυχής έκβαση αυτής της φάσης, επέτρεψε στους επιτιθέμενους, να εισέλθουν στο έδαφος του Ισραήλ, από τη Λωρίδα της Γάζας, με την χρήση αλεξίπτωτων πλαγιάς (gliders), ενώ η παραβίαση των τεχνιτών συνόρων Ισραήλ – Γάζας, σημειώθηκε με την χρήση εκρηκτικών. 

Ακολούθως, εκατοντάδες τρομοκράτες εισήλθαν στο Νότιο Ισραήλ, από τη Λωρίδα της Γάζας, με την χρήση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ενώ καλά εκπαιδευμένες μονάδες της Χαμάς, εισήλθαν στο χωριό Ζικίμ, δια θαλάσσης. 

Την πρώτη μέρα των εχθροπραξιών τα μέλη της Χαμάς, παραβίασαν τον συνοριακό φράχτη σε 7 διαφορετικά σημεία και τοποθεσίες και διείσδυσαν σε περισσότερους από 20 Ισραηλινούς συνοικισμούς. 

Μόλις στις 10 το πρωί, ο IDF, ανακοίνωσε ότι η Χαμάς, είχε διεισδύσει σε αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τη συνοριακή βάση διέλευσης στο χωριό Ερέζ, η στρατιωτική βάση στο Ζίκιμ, η στρατιωτική βάση Ναχάλ Όζ και στο αρχηγείο της Μεραρχίας Γάζας, στο χωριό Ρε’ιμ. Η Χαμάς κατέλαβε επίσης το αστυνομικό τμήμα στο χωριό Σντερότ.

Οι θέσεις των Ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στις οποίες εισήλθαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. 

Οι μαχητές της Χαμάς, κατέλαβαν επίσης ισραηλινά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλους τύπους εξοπλισμού. Οι IDF, βρέθηκαν εξ απροόπτου, χωρίς ισχυρές δυνάμεις στη περιοχή, μη μπορώντας να ανακόψουν τις επιθέσεις της Χαμάς.

Έτσι αρκετές πόλεις στο Νότιο Ισραήλ, έμειναν εκτεθειμένες και ανυπεράσπιστες στη μανία των τρομοκρατών της Χαμάς. Εκατοντάδες πολίτες συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν αδιακρίτως στο Σντερότ,  στη Μπερ Σεβά, στο Ασκελόν, στο Νιρ Όζ, στη Μπέερι, το Νετίβ ΧαΑσαρά, στο Κφάρ Αζά, στο Οφακίμ και σε άλλες περιοχές στην πεδιάδα του Σαρόν, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, 260 συμμετέχοντες σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στο Ρεΐμ, σφαγιάστηκαν, ενώ αρκετοί άλλοι αιχμαλωτίστηκαν. 

Πόλεις και χωριά στις οποίες σημειώθηκαν δολοφονίες αμάχων από τους τρομοκράτες της Χαμάς

Οι τρομοκράτες της Χαμάς, ήταν για ώρες ελεύθεροι στους δρόμους του Ισραήλ, πυροβολώντας αμάχους σε εξωτερικούς χώρους ή στα σπίτια τους. Έκαψαν οικίες, προκάλεσαν όλεθρο και τρομοκρατούσαν τον κόσμο μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις των IDF και να αντεπιτεθούν.  

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 1000 Ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3000 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τη Χαμάς, περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί έχουν συλληφθεί ως όμηροι σε αυτή την επίθεση. 

Η πλήρης έκταση της σφαγής των αμάχων, που διέπραξε η Χαμάς, είναι μέχρι στιγμής άγνωστη. 

Στις 10 Οκτωβρίου, τρεις μέρες μετά την επίθεση, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι περίπου 1500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ, κάτι που αποκαλύπτει την μεγάλη κλίμακα της επίθεσης.   

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, δήλωσε την πρώτη ημέρα της επίθεσης, ότι αυτή ήταν «απάντηση στην ισραηλινή κατοχή”, στη βεβήλωση του τζαμιού Αλ Άκσα» και στις δολοφονίες Παλαιστινίων.

Ωστόσο, κυριαρχεί η άποψη ότι το κίνητρο πίσω από την επίθεση της Χαμάς, ήταν η πρόκληση κρίσης στο Ισραήλ και η εκ νέου, διεθνοποίηση του άλυτου παλαιστινιακού ζητήματος.

Μια άλλη άποψη, για τα κίνητρα της Χαμάς, αποτελεί και η παρεμπόδιση / αποθάρρυνση των διακρατικών συμφωνιών ομαλοποίησης σχέσεων του Ισραήλ με Αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία.  

Πως πιάστηκε στον ύπνο το Ισραήλ

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών Μοσάντ, πιάστηκε απροετοίμαστη για μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους και κλίμακας, αν και υπολογίσει κανείς, ότι η Γάζα βρίσκεται υπό αδιάλειπτη παρακολούθηση. 

Επίσης, ο επικεφαλής της Shin Bet, της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε στις 16 Οκτωβρίου, ότι «είναι προσωπικά υπεύθυνος» για την έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης για τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τις προετοιμασίες της Χαμάς, “για κάτι μεγάλο”, αλλά όπως υποστηρίζουν, οι πληροφορίες των Αιγυπτίων δεν ήταν συγκεκριμένες και αγνοήθηκαν. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ήταν ενήμερος σχετικά,

Οι IDF, περίμεναν έξαρση επιθετικότητας από τη Δυτική Όχθη λόγω του πρόσφατου κύματος βίας και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων τους στη περιοχή, αφήνοντας πρακτικά τα σύνορα της Γάζας ανυπεράσπιστα. 

Πολυάριθμες αναφορές μέσων ενημέρωσης επικαλούμενες πηγές από την ισραηλινή Κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι πολύ απλά, δεν περίμεναν οποιαδήποτε κλιμάκωση από τη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ,μόλις δέκα μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ κατέληξε σε συμφωνία με τη Χαμάς για το άνοιγμα εκ νέου της συνοριακής διάβασης και επιτρέποντας στους εργάτες της Γάζας να εργάζονται στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Νέα προθεσμία από το Ισραήλ για αποχώρηση αμάχων από τη Γάζα – Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Η αντεπίθεση του Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ βρισκόταν τώρα σε πόλεμο, που ξεκίνησε από τη Χαμάς. Ισραηλινοί άμαχοι ήταν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας εκκενώθηκαν, ενώ διατάχθηκε η κινητοποίηση 300 χιλιάδων εφέδρων, καθώς οι μονάδες του μόνιμου στρατού στάλθηκαν να καταδιώξουν τους τρομοκράτες της Χαμάς, που είχαν διεισδύσει στο έδαφος του Ισραήλ. 

Ακολούθως οι IDF, εκπόνησαν την επιχείρηση “Σιδερένια Ξίφη” (Iron Swords), με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων στη Γάζα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την υιοθεσία μιας «σειράς επιχειρησιακών αποφάσεων με στόχο την καταστροφή του στρατού και τις κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ».

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, νερού και αγαθών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ από την 8η Οκτωβρίου, οι IDF, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους όλες τις περιοχές στις οποίες διείσδυσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς,  

Είναι σαφές από τις δηλώσεις του Νετανιάχου, της κυβέρνησής του και των IDF, η πρόθεση τους να εξαφανίσουν τελείως Χαμάς και κάθε απειλή από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τη Γάζα ως “πόλη του κακού και υποσχέθηκε να μετατρέψει όλα τα μέρη στα οποία επιχειρεί και κρύβεται η Χαμάς σε ερείπιο”.

Ακολούθως το Ισραήλ, συνέστησε στους κατοίκους της Γάζας, να “φύγουν αμέσως”. Η Γάζα βρίσκεται υπό αποκλεισμό του Ισραήλ, ενώ η Αίγυπτος δήλωσε ότι πρόκειται να επιτρέψει τη διέλευση στο έδαφος της σε 2000 πρόσφυγες ανά ημέρα, αριθμός ο οποίος είναι ασήμαντος για τα 2 εκατομμύρια πληθυσμού της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, αποκάλεσε τους τρομοκράτες της Χαμάς, ως ζώα και ανέφερε ότι άρει κάθε περιορισμό στον Ισραηλινό Στρατό, για τις ενέργειες του στη Γάζα.  

Οι δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι σκοπεύουν να αντεπιτεθούν εναντίον της Χαμάς με τον πιο δυναμικό τρόπο, που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει αναγνωρίσει «τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ και την ανάγκη για εξασφάλιση της ασφάλειας του», ωστόσο προέτρεψε το Τελ Αβίβ να διενεργήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις «σε αυστηρή συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση

Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ωστόσο φαίνεται αναπόφευκτη. Προς το παρόν, οι IDF, πραγματοποιούν στοχευμένους βομβαρδισμούς προκαλώντας μαζικές κατεδαφίσεις υποδομών.  

Αρκετοί ηγέτες της Χαμάς αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με εκτελέσεις κρατουμένων και ομήρων. 

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει αποθαρρύνει το Ισραήλ, ενώ η ρητορική των Ισραηλινών αξιωματούχων δείχνουν ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν έως ότου αυτοί θεωρούν επαρκείς για τις συνθήκες για χερσαία επίθεση. 

Η Χαμάς εκτοξεύει επίσης τακτικά πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις. Περιοχές στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ, στο Ασκελόν και πολλές άλλες τοποθεσίες έχουν πληγεί. 

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση απειλών σε χαμηλό υψόμετρο, έχει αποδείξει για ακόμη μια φορά την αξία του στην αντιμετώπιση των βομβαρδισμών της Χαμάς. Ωστόσο ο τεράστιος αριθμός ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς, καθιστά πρακτικά αδύνατη την πλήρη αναχαίτιση τους. 

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα ©Reuters

Τι θα ακολουθήσει 

Η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται αναπόφευκτη και θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί. Το Ισραήλ συνεχίζει να μεταφέρει άρματα μάχης και λοιπές δυνάμεις κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει το κοινό να προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο, ως την πλήρη καταστροφή της Χαμάς και των υπολοίπων τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα.  

Όσον αφορά την εμπλοκή και άλλων εθνών, η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι δυνατή, ενώ ο ίδιος ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς αυτό σήμαινε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στο Ισραήλ, με παροχή στρατιωτικής βοήθειας, παραγγέλνοντας παράλληλα την κάθοδο του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford και της ομάδας κρούσης “Ford” στις ακτές του Ισραήλ.  

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βρετανία | Αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων για στήριξη του Ισραήλ – Στους 247 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει έντονα οποιονδήποτε τρίτο μέρος συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, να μην το κάνει.  Οι δηλώσεις του Μπάιντεν πιθανότατα απευθύνονται προς το Ιράν ή την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία επιχειρεί στο Λίβανο.

Μέχρι στιγμής, και τα δύο μέρη έχουν προσφέρει την πλήρη τους υποστήριξη στη Χαμάς, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμμετάσχουν άμεσα στον πόλεμο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβαθμίσει τους ισχυρισμούς για  ιρανική ενορχήστρωση των επιθέσεων της Χαμάς.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Χαμάς υποστηρίζεται και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, αλλά μέχρι στιγμής, οι επίσημες δηλώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση και έμπρακτη συμμετοχή του Ιράν στην επίθεση στο Ισραήλ.

Από την άλλη, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι οι επιθέσεις στη Γάζα «θα φέρουν μεγαλύτερη συμφορά» στο Ισραήλ. Το Ιράν θα χαρεί να παρασύρει το Ισραήλ σε μια παρατεταμένη σύγκρουση χωρίς να χρειάζεται να συμμετάσχει άμεσα, ωστόσο δεν αποκλείεται η χρήση των proxies του όπως η Χεζμπολάχ. 

Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ ήταν προσεκτική και ανεξάρτητα από τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και πυραύλων, το βόρειο μέτωπο ήταν ήσυχο για το Ισραήλ.

Η άμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ, σε μορφή μιας χερσαίας επίθεσης κατά του Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αντίποινα, όχι μόνο κατά της Χεζμπολάχ, αλλά πιθανώς και εναντίον του Ιράν.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια απίστευτα επικίνδυνη κατάσταση. Έτσι, η επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, δεν φαίνεται επικείμενη σε αυτό το σημείο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εντελώς. 

Η Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Διαθέτει  δεκάδες χιλιάδες προσωπικό μέσα της τάξεις και είναι εξοπλισμένη με χιλιάδες πυραύλους. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ θα κρατήσει ένα μεγάλο σώμα του στρατού του στα σύνορα με τον Λίβανο, ούτως ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα, για τυχόν εισβολή από τη Χεζμπολάχ. 

Συμπεράσματα 

Είμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε από μια απροσδόκητη και καταστροφική επίθεση της Χαμάς για το Ισραήλ και τους πολίτες του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κλιμάκωση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς προετοιμάζονται για πόλεμο διαρκείας, που έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άλλα έθνη και να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Μεσανατολικό | Ο ισραηλινός στρατός περιμένει την “πολιτική απόφαση” – Όλες οι εξελίξεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This