ΗΠΑ – Βρετανία | Αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων για στήριξη του Ισραήλ – Στους 247 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες
Defence Redefined
Published on 13/10/2023 at 08:36

Ξεκίνησε η αποστολή δυνάμεων στην Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, σκάφη υποστήριξης και ελικόπτερα θα παρευρίσκονται στην περιοχή για να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό η Βρετανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία, αλλά και ελικόπτερα και αεροσκάφη εποπτείας στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να στηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική βοήθεια προς το Ισραήλ περιλαμβάνει αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων P8, μέσα επιτήρησης, δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού – RFA Lyme Bay και RFA Argus – τρία ελικόπτερα Merlin και μια ομάδα Βρετανών πεζοναυτών Royal Marines.

Αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και επιτήρησης θα αρχίσουν να πετούν στην περιοχή από σήμερα, Παρασκευή για να παρακολουθούν απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας παρακολούθησης όπως η μεταφορά όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες, είπε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας – “Το καλύτερο σενάριο για εμάς” λέγει η Χαμάς – VIDEO

Μια ομάδα εργασίας του πολεμικού βασιλικού Ναυτικού θα μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών, ανέφερε.

Στο μεταξύ, το πρώτο αεροσκάφος της αμερικανικής Αεροπορίας προσγειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο Ισραήλ μεταφέροντας στρατιωτική βοήθεια στη χώρα την ώρα, που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως τόσο η κεντρική αμερικανική Διοίκηση όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο ελέγχουν τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν ισραηλινά αιτήματα για περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους και βόμβες SDB.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε προ ημερών ότι οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ και τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο (το USS Gerald Ford), συνοδευόμενο από ναυτική δύναμη, στα ανοιχτά του Ισραήλ, είναι έτοιμες εφόσον χρειαστεί να αναπτύξουν και ένα δεύτερο στην περιοχή, για λόγους αποτροπής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, να κατευθυνθεί ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (πρόκειται για το USS Dwight D. Eisenhower) προς τη Μεσόγειο. 

Ο Κίρμπι επανέλαβε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται ενεργά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τη Γάζα που σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε χθες Πέμπτη ότι 247 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο αριθμός έφτανε τους 222. Ο στρατός επιβεβαίωσε προηγουμένως στο Associated Press ότι οι 222 στρατιώτες είχαν όλοι ταυτοποιηθεί και οι οικογένειές τους είχαν ειδοποιηθεί.

Τέλος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσαν την Πέμπτη τους Ισραηλινούς σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν σε επαγρύπνηση καθώς η Χαμάς καλεί για μια διεθνή “Ημέρα Οργής” την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Πέραν των 1000 οι νεκροί στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς – Απώλειες στρατιωτικού υλικού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This