Πυροσβεστικό Σώμα | Εντάχθηκαν στη δύναμη τα δύο νέα πλοία – Δέκα συνολικά τα πλοία του Σώματος
Defence Redefined
Published on 15/02/2024 at 13:25

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο υποδέχθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2024, η ονοματοδοσία και η ένταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, 2 νέων πυροσβεστικών πλοίων, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τα 2 νέα πυροσβεστικά πλοία, «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» και «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», ενισχύουν την από θαλάσσης επιχειρησιακή δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δράσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, καθώς και πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην θωράκιση της Πολιτικής Άμυνας της χώρας μας.

Κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας. Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο. Η ταχύτητά τους επιτυγχάνεται από τρεις κινητήρες ΜΑΝ D2862, ισχύς 882 KW έκαστος  και αποτυπώνεται στη μέγιστη ταχύτητα των 29,7 κόμβων. Φέρουν 2 αντλίες πυρόσβεσης παροχής των 900 κυβικών μέτρων ανά ώρα η καθεμία, ενώ η πυρόσβεση γίνεται από τρεις πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού: Η δεξαμενή αφρογόνου υγρού έχει χωρητικότητα 2000 λίτρων και η αντλία αφρού είναι παροχής 45 κυβικών μέτρων την ώρα. Διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από την θάλασσα (rescue zone) και για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Συνολικά δέκα πυροσβεστικά πλοία σε έξι Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της επικράτειας διαθέτει πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το πυροσβεστικό πλοίο «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» θα εδρεύει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας και το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», θα εδρεύει προσωρινά στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Πειραιά, έως την έναρξη της λειτουργίας του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λαυρίου όπου θα τοποθετηθεί οριστικά. Συνεπώς, η επιχειρησιακή θαλάσσια δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος, πλέον αριθμεί 10 πυροσβεστικά πλοία (Π/Π) που διατίθενται στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) ή στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), και εδρεύουν σε 6 Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της  Επικράτειας:

  • Στον 5ο Π.Σ. Λιμένα Πειραιά, τέσσερα  (4) Πυροσβεστικά Πλοία και συγκεκριμένα: το Π.Σ. 10 «Πυροσβέστης Σάββας Καραβασίλης» το Π.Σ. 15 «Αρχηγός Αλκιβιάδης Κοκκινάκης» το Π.Σ. 16 «Δόκιμος Πυροσβέστης Πούλιος Κωνσταντίνος» και το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης »
  • Στον 4ο Π.Σ. Λιμένα Θεσσαλονίκης, ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 17 «Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης»
  • Στον 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών, ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 13 «Πυροσβέστης Παύλος Σκούρτης»
  • Στον 3ο Π.Σ. Λιμένα Ηρακλείου ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 11 «Μακεδονία»
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμένα Ηγουμενίτσας ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ.14 «Αντιπύραρχος Ηλίας Γκάτσος»
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας δύο  (2) Πυροσβεστικά Πλοία το Π.Σ. 8 «Υπαρχιπυροσβέστης Σπυρίδων Πετράκης» και το  «Π.Σ. 18 Πυρονόμος  Σάββας Σάββαρης»

*Αποκλειστική φωτογραφία από την άφιξη των σκαφών.

Στο τέλος της τελετής, προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο στις οικογένειες των πεσόντων πυροσβεστών που δόθηκε το όνομά τους στα πλοία, τον θυρεό του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, ο πλοηγός κυβερνήτης Αντιπύραρχος Πανανής Δημήτριος στην οικογένεια του Πυρονόμου Σάββα Σάββαρη και ο πλοηγός κυβερνήτης Αντιπύραρχος Σεραφείμ Καλτσής στην οικογένεια του Ανθυποπυραγού Αριστείδη Μουζακίτη.

Δείτε στο άρθρο παρακάτω παρουσίαση των νέων πλοίων του Πυροσβεστικού Σώματος με αποκλειστικές φωτογραφίες της DEFENCE ReDEFiNED.

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδα | Αφίχθησαν τα 2 υπερσύγχρονα σκάφη πυρόσβεσης – Φωτογραφίες και Βίντεο

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This