QinetiQ | Η πρώτη Συνεργασία Επανδρωμένων – Μη Επανδρωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Defence Redefined
Published on 06/05/2024 at 17:22

Η QinetiQ δοκίμασε με επιτυχία την πρώτη επίδειξη Συνεργασίας Επανδρωμένων – Μη Επανδρωμένων (Manned-Unmanned Teaming –  MUM-T) του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ ενός επανδρωμένου αεροσκάφους και ενός drone.

Η δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας (Dstl), το Βασιλικό Ναυτικό και το Κέντρο Αεροπορικού και Διαστημικού Πολέμου (Air and Space Warfare Centre – ASWC), αφορούσε ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος QinetiQ το οποίο απογειώθηκε από την τοποθεσία Boscombe Down του Υπουργείου Άμυνας στο Σόλσμπερι.

Ταυτόχρονα, ένα τροποποιημένο drone Banshee Jet 80 εκτοξεύτηκε από την περιοχή Hebrides του Υπουργείου Άμυνας, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Σκωτίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πετώντας από το Boscombe στο Hebrides, το αεροσκάφος σύντομα απέκτησε τον έλεγχο του Banshee, με το drone να λαμβάνει τις εντολές του από το αεροσκάφος πριν εκτελέσει αυτόματα την αποστολή, πετώντας με ταχύτητα 350 κόμβων.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε όχι μόνο από το πραγματικό Banshee αλλά και από έναν αριθμό ψηφιακών Banshee μέσα σε ένα πραγματικό-εικονικό σμήνος (swarm), επιχειρώντας με επιτυχία με συντονισμένο τρόπο.

Το Banshee ήταν εξοπλισμένο με την τεχνολογία Airborne Command and Control for Swarm Interoperable Missions (ACCSIOM) της QinetiQ, η οποία επιτρέπει στο drone να επικοινωνεί με το πλήρωμα αεροσκάφους χρησιμοποιώντας την ίδια μορφή μηνυμάτων με την τυπική σύνδεση ζεύξης δεδομένων Link 16 του NATO.

Καθοριστική για την ανάπτυξη αυτόνομων εναέριων πλατφορμών, η τεχνολογία παρέχει μια αερομεταφερόμενη πύλη που μπορεί να λαμβάνει και να μεταφράζει επικοινωνίες μεγάλης και μικρής εμβέλειας μεταξύ drones, ενώ τα ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας μπορούν να παρακάμψουν την αυτονομία για να διασφαλίσουν ότι το drone παραμένει ανά πάσα στιγμή σε ένα ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας.

Η επιτυχία αυτής της δοκιμής καταδεικνύει ότι το MUM-T μεταξύ των σημερινών πολεμικών αεροσκαφών και των drones επόμενης γενιάς μπορεί δυνητικά να επιτευχθεί με επιτυχία με τον υπάρχοντα εναέριο στόλο μάχης, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα αύξησης της ικανότητας μάχης με προσιτό τρόπο.

Αυτή η δοκιμή πτήσης αποτελεί μέρος του προγράμματος Accelerating Air Autonomy Capability Experimentation (A3CE) του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί επένδυση ενός έτους σε προγραμματισμό και ανάπτυξη από την QinetiQ και το Dstl, όπου έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά δοκιμών, αξιολόγησης και τεστ αποφυγής κινδύνου συνθετικού και πτήσης. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Πρώτη εμφάνιση του Banshee Jet 80+ UAV της QinetiQ – VIDEO

*Φωτογραφία: QinetiQ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This