Άγιος Γεώργιος | Ο Προστάτης του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού
Defence Redefined
Published on 06/05/2024 at 18:11

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους της χριστιανικής θρησκείας, όχι μόνο της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, αλλά και όλων των υπολοίπων δογμάτων και τυπικών του Χριστιανισμού. Στην Ελλάδα είναι ο προστάτης του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού.

Αποτελεί επίσης ένα από τα λιγοστά πρόσωπα που σχετίζονται με τον Χριστιανισμό το οποίο χαίρει εκτίμησης και ιδιαίτερου σεβασμού ακόμα και από τον μουσουλμανικό κόσμο.

Στη δυτική παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται ως σταυροφόρος ιππότης. Η ασπίδα του είναι λευκή και φέρει κόκκινο σταυρό. Η απεικόνιση αυτή στην ασπίδα συσχετίζεται με την αναγνώριση του Αγίου ως προστάτη της Αγγλίας. 

Σε αρκετές από τις εκστρατείες και μάχες των Φράγκων κατά το μεσαίωνα, δηλώνεται η παρουσία του Αγίου Γεωργίου. Σε πολλά λογοτεχνικά έργα του μεσαίωνα, εμφανίζεται και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο Άγιος Γεώργιος. Με τον τρόπο αυτό, ο Άγιος Γεώργιος συνδέθηκε με την ιπποσύνη και τον στρατό.

Με την πάροδο των ετών, ανακηρύχθηκε προστάτης των στρατιωτικών, και προστάτης ολοκλήρων Κρατών και περιοχών. Εκτός από την ίδια τη χώρα, θεωρείται προστάτης και της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Στην Ελλάδα, καθιερώθηκε ως προστάτης του Στρατού Ξηράς, πλην Πυροβολικού, με βασιλικό διάταγμα του 1968. Στο ίδιο διάταγμα, για το Πυροβολικό ανακηρύχθηκε προστάτιδα η Αγία Βαρβάρα. Έκτοτε παρατηρείται σταθερή τιμή, σεβασμός και πίστη όλων των Στρατιωτικών στο πρόσωπο του Αγίου Γεωργίου.

Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του, στέλνει τις ευχές του σε όσους γιορτάζουν αλλά και στο Στρατό Ξηράς.

Διαβάστε επίσης: Άγιος Γεώργιος – Τιμάται ο προστάτης του Στρατού Ξηράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This