Παναγιωτόπουλος για Spike NLOS | Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις
Defence Redefined
Published on 06/01/2023 at 17:25

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έδωσε απαντήσεις σχετικά με την προμήθεια του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Spike NLOS σε συνέντευξη του στον Real FM.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Απάντησε πως έγινε μία αργόσυρτη διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο σύνθετο οπλικό σύστημα το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα.

Επομένως, συμπλήρωσε, είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές. Είναι ένα σύστημα όμως για το οποίο, τόνισε, υπάρχει απόλυτη επιχειρησιακή  ανάγκη που έχει επιβεβαιωθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Επιτελείων. Δηλαδή, σύμφωνα με το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις εισηγήσεις των Επιτελείων και συμπλήρωσε πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των υπογραφών. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως μέσα Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε οδηγηθεί στην υπογραφή των συμβάσεων και για τα τρία αυτά κομμάτια.

Για την προμήθεια των Spike NLOS ήγειρε θέμα η αντιπολίτευση καθώς πρόσφατα άρθρα σε ελληνικά μέσα έκαναν λόγο για υπερτίμηση της σύμβασης κατά 45 εκατομμύρια με αναφορές σε εμπλοκή υπουργού, όχι όμως του ΥΠΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Γάζα | Spike NLOS κατά εγκαταστάσεων και εκτοξευτών πυραύλων της Χαμάς – VIDEO

Η ελληνική βουλή έχει κυρώσει από τον Οκτώβριο του 2021 πρόβλεψη για την προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων τα οποία αν και δεν κατονομάζονται εντούτοις είναι γνωστό ότι αφορά στο σύστημα “Spike NLOS”. 

Ο αριθμός των συστημάτων που θα επανδρώσουν τόσο Έβρο όσο και νησιά ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε άνω των είκοσι. Το κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης. Τα συστήματα αναμένεται να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του Ελληνικού Στρατού που εδρεύουν στο Δ’ Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ.

Κάθε εκτοξευτής φέρει 4 βλήματα SPIKE NLOS (Non-Line of Sight) μέγιστης εμβέλειας 32 χιλ ικανά να πλήττουν με χειρουργική ακρίβεια στόχους όπως άρματα μάχης και αποβατικές λέμβους. Περαιτέρω, ο Ελληνικός Στρατός προχωρά στην αξιοποίηση των ισραηλινών βλημάτων και για τα ελικόπτερα AH-64A Apache παράλληλα με την αναβάθμιση των σκοπευτικών- ηλεκτροπτικών των ελικοπτέρων από την ELBIT Systems.

Διαβάστε επίσης: Rafael | Παρουσίαση της 6ης γενιάς πυραύλων Spike-NLOS στην “Eurosatory 2022”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This