Κύπρος | Σε ύφεση η φωτιά στη Λεμεσό – Συνδρομή από Ελλάδα και Λίβανο
Defence Redefined
Published on 07/08/2023 at 09:15

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που μαίνεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άλασσα της Λεμεσού, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ενεργό μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ Φασούλας-Αψιού, ενώ μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU, προκειμένου να σπεύσουν προς βοήθεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη «μάχη» της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ η Ελλάδα αποστέλλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair.

Συγκεκριμένα, έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα θα αποστείλει σήμερα στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού αξιολόγησαν το βράδυ της Κυριακής αρμόδιοι φορείς, σε σύσκεψη υπό την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστικά ελικόπτερα της Ιορδανίας στην Κύπρο – Κόμβος ανεφοδιασμού στη Μεσόγειο

Ειδικότερα, από το μεσημέρι της Κυριακής η ημιορεινή επαρχία Λεμεσού βιώνει δραματικές ώρες μετά από νέο πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε συνεπεία αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

Παρά το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκαν πέραν των δέκα εναέριων μέσων, περιλαμβανομένων των τριών ιορδανικών ελικοπτέρων, ανάμεσα τους και το MI 26, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 15 τόνους νερού, αλλά και μεγάλες επίγειες δυνάμεις, η πύρινη λαίλαπα δεν έγινε κατορθωτό να περιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος βρισκόταν σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή με εναέρια μέσα.

Για την κατάσβεση της συνέδραμαν όλες οι υπηρεσίες του Κράτους, το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επαρχιακή Διοίκηση, Πολιτική Άμυνα, Εθνική Φρουρά και εκατοντάδες εθελοντές, σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τις πύρινες γλώσσες και να περιοριστεί η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά.

Η πύρινη λαίλαπα επεκτάθηκε σε χρόνο μηδέν και έζωσε ολόκληρη την ημιορεινή περιοχή της επαρχίας Λεμεσού. Το κυρίως μέτωπο της στις 8 το βράδυ βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Μαθηκολώνης, Αψιούς, Γεράσας, όπου επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων καταστολής. 

Την ίδια ώρα γύρω στις 7 μ.μ., δόθηκαν οδηγίες από την Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα όπως εκκενωθούν προληπτικά οι κοινότητες Αψιούς και Μαθηκολώνης και γύρω στις 9 μ.μ., η κοινότητα της Απαισιάς.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Ιορδανία – Δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This