ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ισραήλ | Δοκιμή αεροστατικού συστήματος ανίχνευσης εχθρικών πυραύλων
Defence Redefined
Published on 05/11/2021 at 13:00

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άρχισε να δοκιμάζει ένα σύστημα, τύπου ζέπελιν (αερόστατο) σχεδιασμένο να αιωρείται σε μεγάλα ύψη και να ανιχνεύει απειλές μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύσσοντας έτσι μια νέα δυνατότητα κατά εισερχόμενων απειλών.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (Israel’s Missile Defense Organization – IMDO) και την Αμερικανική Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (American Missile Defense Agency – MDA).

Επίσημα γνωστό ως Σύστημα Αεροστατικής Άμυνας Υψηλής Διαθεσιμότητας (High Availability Aerostat System – HAAS) το αερόστατο είναι δεμένο στο έδαφος και φέρει ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, το οποίο αναπτύχθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τα ετήσια κονδύλια ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης (Foreign Military Financing funds) που παρέχονται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Το υπόψη ραντάρ έχει ήδη ολοκληρώσει τις δοκιμές στόχος είναι να αναπτυχθεί το πρώτο από τα συστήματα HAAS στο βόρειο Ισραήλ στις αρχές του 2022, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή πυραύλων κρουζ και οπλισμένων drones ιρανικής κατασκευής. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν πολλαπλά συστήματα HAAS σε όλη τη χώρα, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι απόρρητος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πειραματίζεται με αερόστατα, αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί μόνο ένα παρωχημένο σύστημα με ξεπερασμένης τεχνολογίας ραντάρ. Συγκριτικά, το ραντάρ του νέου συστήματος έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει απειλές από μακρινές αποστάσεις και να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για τις εισερχόμενες απειλές, στέλνοντας αυτά τα δεδομένα στα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome και το David’s Sling. 

Επί του παρόντος, το Ισραήλ βασίζεται σε έναν συνδυασμό συστημάτων ραντάρ, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Green Pine των συστημάτων αεράμυνας Arrow, ενός ραντάρ μπάντας X που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο Ισραήλ, και από τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (airborne early warning aircraft – AEW) της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης: I-Dome | Η καινοτόμος, φορητή παραλλαγή του Iron Dome

Ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η εταιρεία Elta, θυγατρική της Israel Aerospace Industries, ενώ το HAAS, ένα από τα μεγαλύτερα αεροστατικά συστήματα στον κόσμο, αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την TCOM, μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στα αερόστατα.

Με πληροφορίες από: defensenews.com, breakingdefense.com

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Γάζα | Spike NLOS κατά εγκαταστάσεων και εκτοξευτών πυραύλων της Χαμάς – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This